Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Εμπαιγμός 113.017 συνταξιούχων από Βρούτση

Ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης έχει αφήσει απλήρωτους και αρνείται να ασχοληθεί με τους 113.017 ανθρώπους που δικαιούνται να λάβουν τη 13η σύνταξη του 2019 (αυτή που είχε καταβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση τον Μάιο του 2019 εξασφαλίζοντας μια μικρή άνθηση στην ιδιωτική κατανάλωση και κατά συνέπεια την αύξηση του ΑΕΠ). 
Συγκεκριμένα πρόκειται για κατηγορία ανθρώπων που πριν από τον Μάιο του 2019, όταν και καταβλήθηκε η 13η σύνταξη, είχαν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης καθώς είχαν τις σχετικές προϋποθέσεις αλλά δεν είχε εκδοθεί σχετική απόφαση συνταξιοδότησης (προσωρινή ή οριστική) μέχρι την 31-5-2019.
Με βάση τον νόμο που είχε ψηφιστεί στις 17 Μαΐου 2019, στους δικαιούχους κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, τους δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής και τους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία χορηγείται από το έτος 2019 δέκατη τρίτη σύνταξη.
Μάλιστα τον Μάιο του 2019, όταν και καταβλήθηκε, ενισχύθηκε η αγορά (λόγω της ρευστότητας των νοικοκυριών) με περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ ή κατά περίπου 0,4% του ΑΕΠ.
Η ΝΔ, αν και τότε είχε ψηφίσει τη σχετική διάταξη, την κατάργησε τον περασμένο Ιανουάριο. Ωστόσο δεν μπορεί να μη δώσει τα χρήματα του συγκεκριμένου επιδόματος του Μαΐου 2019 στους 113.017 συνταξιούχους που τα δικαιούνται. Το θέμα έχει αναδείξει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που έχει αποστείλει σχετικές επιστολές με αποδέκτες τον Γ. Βρούτση ως υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και τον Χ. Χάλαρη ως διοικητή του ΕΦΚΑ. Και οι δύο επιλέγουν να κωφεύουν στην καταβολή των νόμιμων εξαναγκάζοντας αυτούς τους συνταξιούχους να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη, που συνεπάγεται κόστος χρονικό και χρηματικό. «Το κόστος είναι μικρό και αυτήν τη στιγμή αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ» ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Ν. Χατζόπουλος. Παρ’ όλα αυτά δεν συγκινούνται οι αρμόδιοι Βρούτσης και Χάλαρης.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: