Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Η ψευδής διάψευση Πέτσα για μειώσεις μισθών και απολύσεις

Έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έχουν προκαλέσει τα κυβερνητικά μέτρα για μειώσεις 20% στους μισθούς και απελευθέρωση απολύσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε πως η κριτική από την αντιπολίτευση είναι «επιπόλαια, ανεύθυνη και ψεύτικη», ωστόσο τα δεδομένα τον διαψεύδουν.
Συγκεκριμένα ο Στέλιος Πέτσας, κληθείς να τοποθετηθεί για τα μέτρα και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, δήλωσε πως η κυβέρνηση προστατεύει τις θέσεις εργασίας και διέψευσε πως μειώνονται οι μισθοί. «Διατηρούμε τις θέσεις εργασίας, χωρίς μεταβολή των εργασιακών σχέσεων. Διατηρούμε δηλαδή το μισθό των εργαζομένων. Η κριτική ότι δήθεν με αυτή την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%, όπως προβάλλει από χθες η Αντιπολίτευση, είναι επιπόλαια. Ανεύθυνη. Και ψεύτικη. Δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο. Αλλά, μόνο με το μηδέν. Με την ανεργία. Και την ανασφάλεια», είπε και υποστήριξε πως «δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο τα "φανταστικά" προβλήματα της κυβέρνησης και ο κόσμος της εργασίας το καταλαβαίνει καλά».
Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πάντως δεν συμφωνεί ο κόσμος της εργασιας. Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει «μετά τις χθεσινές Κυβερνητικές εξαγγελίες, το τίμημα για τους εργαζόμενους φαίνεται δυσανάλογο, με τον κίνδυνο μιας κανονικότητας χειρότερης να ελλοχεύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα». «Να μην πληρώσουν και αυτη την κρίση οι εργαζόμενοι», είναι το σύνθημα που υιοθετούν στο σύνολό τους εκπρόσωποι όλων των εργατικών φορέων, που προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Η αγωνία για την επόμενη μέρα είναι έκδηλη και η ΓΣΕΕ «κρίνει απαραίτητη τη λήψη νέων επιπλέον παρεμβάσεων για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι, με παράλληλη εντατικοποίηση των ελέγχων για να αντιμετωπιστεί η εργοδοτική παραβατικότητα και η καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων».
Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου 
 
Η απάντηση του Αλέξη Χαρίτση
Στον Στέλιο Πέτσα απάντησε άμεσα και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. «Προφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή δεν ξέρει τι ανακοίνωσαν χτες οι υπουργοί της κυβέρνησης ή πιστεύει ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν απλή αριθμητική. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, λοιπόν, στις επιχειρήσεις πλέον ο εργοδότης θα καταβάλλει το 50% του μισθού και το κράτος θα συμπληρώνει το 60% του υπόλοιπου 50%. Αυτό συνεπάγεται μείωση μισθού 20%».
«Η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της. Περιγράφει ένα μέλλον με μειώσεις μισθών και εμπέδωση πρακτικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας. Ενώ όσο επιμένει στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιδοτεί την ανεργία. Όσα λεκτικά σχήματα και αν επιστρατεύσει» σημειώνει ο Α. Χαρίτσης και καταλήγει λέγοντας «μπορούμε αλλιώς! Με το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” του ΣΥΡΙΖΑ που εγγυάται στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας με γνώμονα την προστασία της εργασίας και της ασφάλειας των πολλών».
Η ανάρτηση της Έφης Αχτσιόγλου
Πυρά εκτόξευσε και η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, παρουσιάζοντας σημεία από τις χθεσινές παρουσιάσεις που διαψεύδουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για διατήρηση των θέσεων εργασίας. «Όσοι εργαζόμενοι δεν δεχτούν την εκ περιτροπής εργασία και τη μείωση των μισθών τους θα απολύονται», αναφέρει υπογραμμίζοντας πως για τους εργαζόμενους που δεν θα μπουν σε καθεστώς μειωμένου μισθού, οι απολύσεις είναι πλήρως απελευθερωμένες. «Επομένως, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης περί γενικευμένης ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας είναι ψευδής» επισημαίνει η κα Αχτσιόγλου.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: