Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Βία και κακοποίηση βιώνουν τα παιδιά που κάνουν πρωταθλητισμό στην Ιαπωνία

Για την φρικτή μεταχείριση των ανήλικων παιδιών στην Ιαπωνία που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό κάνει λόγο έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) . Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι χτυπούν τα παιδιά με ρόπαλα και μπαστούνια, τα χαστουκίζουν στο πρόσωπο, ενώ πολλές φορές κρατούν το κεφάλι τους κάτω από το νερό για προσομοίωση πνιγμού ως μέρος των προπονήσεών τους.
Η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα περιλαμβάνει 56 συνεντεύξεις με νυν και πρώην αθλητές σε τουλάχιστον 16 αθλήματα, καθώς και μια διαδικτυακή έρευνα με 757 απαντήσεις από νυν και πρώην ανήλικους αθλητές.
Στην έρευνα - που διεξήχθη μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου - περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ανέφεραν εμπειρίες σωματικής κακοποίησης όταν συμμετείχαν σε αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων 175 αθλητών ηλικίας 24 ετών και κάτω με πρόσφατες ή συνεχιζόμενες εμπειρίες κακοποίησης.
«Η συμμετοχή στα αθλήματα θα έπρεπε να προσφέρει στα παιδιά τη χαρά του παιχνιδιού και την ευκαιρία για σωματική και πνευματική ανάπτυξη», αναφέρει η έκθεση.
«Όμως, στην Ιαπωνία η βία και η κακοποίηση είναι πολύ συχνά μέρος της εμπειρίας των ανήλικων αθλητών. Ως αποτέλεσμα, τα αθλήματα έχουν καταστεί πηγή πόνου, φόβου και σύγχυσης για υπερβολικά πολλά παιδιά της χώρας».
«Με χτύπησαν τόσες φορές που δεν μπορώ να τις μετρήσω»
Ο τίτλος της έκθεσης «Με χτύπησαν τόσες φορές που δεν μπορώ να τις μετρήσω», προέρχεται από τη μαρτυρία ενός 23χρονου παίκτη baseball, ο οποίος μίλησε με ψευδώνυμο και δήλωσε ότι δέχτηκε χτυπήματα από έναν προπονητή μέχρι που ξεκίνησε να αιμορραγεί μπροστά στην ομάδα του, όταν πήγαινε ακόμη στο γυμνάσιο.
Σε άλλη μαρτυρία, ένας πρώην επαγγελματίας μπασκετμπολίστας, ο οποίος επίσης μίλησε με ψευδώνυμο, σημείωσε ότι οι συμπαίκτες του δέχονταν χτυπήματα καθημερινά όταν έπαιζε στην ομάδα του λυκείου από τα μέσα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000 και ότι «ο προπονητής μου τραβούσε τα μαλλιά και με κλωτσούσε… Δεχόμουν τόσα πολλά χτυπήματα [στο πρόσωπό μου] που είχα μελανιές και αιμορραγούσα».
Η έκθεση δημοσιεύθηκε την εβδομάδα που το Τόκιο επρόκειτο να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πανδημία ανέβαλε τη διοργάνωση για την επόμενη χρονιά.
«Ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει οφέλη όπως καλή υγεία, υποτροφίες και καριέρα. Όμως πολύ συχνά τα θύματα κακοποίησης υποφέρουν και αισθάνονται απελπισία», δήλωσε σχετικά με την έκθεση ο Τακούγια Γιαμαζάκι, δικηγόρος που ασχολείται με τον αθλητισμό στην Ειδική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητών, όπως μεταδίδει το cnn.
«Ένας από τους λόγους που είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπίστούν οι περιπτώσεις κακοποίησης είναι ότι οι αθλητές αποθαρρύνονται από το να εκφράζουν την άποψή τους». «Η δυσκολία έγκειται στο ότι οι περισσότερες εθνικές ομοσπονδίες βρίσκονται υπό την ηγεσία πρώην αθλητών ή ανθρώπων από την αθλητική βιομηχανία. Και εκείνοι διστάζουν πολύ να πουν το οτιδήποτε εναντίον των διακεκριμένων προπονητών».
Μεγάλη ανάγκη για αλλαγή
Το HRW ζήτησε μια μεταρρύθμιση του τρόπου προπόνησης στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κάθε μορφής κακοποίησης από προπονητές εναντίον ανήλικων αθλητών.
Στην έκθεση αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις κατά της βίας στον αθλητισμό που έγιναν το 2013 και το 2019 απέτυχαν να «αντιμετωπίσουν επαρκώς ή συγκεκριμένα την κακοποίηση μικρών αθλητών και καμία από αυτές δεν ενέχουν νομική δέσμευσ, με αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο το κατά πόσον έχουν υπάρξει ή θα υπάρξουν αποτελεσματικές».
Και προσθέτει: «Η λήψη αποφασιστικής δράσης για την προστασία των παιδιών αθλητών θα στείλει ένα μήνυμα στα παιδιά της Ιαπωνίας ότι η υγεία και η ευημερία τους έχουν σημασία, ενώ θα κάνει τους προπονητές να καταλάβουν ότι η συμπεριφορά τους δεν θα είναι πλέον ανεκτή. Επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες, προκειμένου να εξαλείψουν την κακοποίηση των παιδιών-αθλητών».
Οι ιαπωνικοί αθλητικοί φορείς δεν έχουν ακόμη σχολιάσει δημοσίως την έκθεση. Σε μια δήλωση, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επιβεβαίωσε την έκθεση «Η παρενόχληση και η κακοποίηση είναι, δυστυχώς, μέρος της κοινωνίας και συμβαίνουν επίσης στον αθλητισμό», δήλωσε η ΔΟΕ. «Όλα τα μέλη της κοινωνίας έχουν το ίδιο δικαίωμα στο σεβασμό και την αξιοπρέπεια, όπως όλοι οι αθλητές έχουν το δικαίωμα σε ένα ασφαλές αθλητικό περιβάλλον - ένα δίκαιο και απαλλαγμένο από κάθε μορφή παρενόχλησης και κακοποίησης».
Το 2018, η ιαπωνική αστυνομία ανέφερε την πιθανή κακοποίηση ρεκόρ 80.104 ανηλίκων στις αρχές πρόνοιας - αύξηση 22,4% από το προηγούμενο έτος και ο υψηλότερος αριθμός από όταν άρχισαν να τηρούνται σχετικά αρχεία, το 2014.
Όχι πρόβλημα μόνο για την Ιαπωνία
Οι καταγγελίες για κακοποιητικές προπονητικές πρακτικές στον αθλητισμό δεν αποτελούν ιαπωνική πρωτοτυπία. Τον περασμένο μήνα, η αθλήτρια της Νότιας Κορέας Choi Suk-hyeon αυτοκτόνησε σε ηλικία 22 ετών. Μετά το θάνατο της, οι συμπαίκτες της στην ομάδα Τριάθλου του Δημαρχείου Gyeongju μίλησαν για τη «συνήθη σωματική και λεκτική κακοποίηση» που λένε ότι υπήρχε στην ομάδα. Ένας προπονητής και ένας αρχηγός ομάδας έχουν έκτοτε αποβληθεί για πάντα από το άθλημα, έχοντας αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.
Εκτός αυτού τον περασμένο μήνα, περισσότερα από 120 φερόμενα ως θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον Λάρι Νάσαρ, τον διαβόητο αθλίατρο της ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, έστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας αντίγραφο της έκθεσης του FBI για τον χειρισμό της υπηρεσίας στη διερεύνηση της υπόθεσης.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα θύματα και το κοινό θα πρέπει να είναι σίγουρα ότι τα ευρήματα θα φτάσουν στη δημοσιότητα μετά το τέλος της διερεύνησης του χειρισμού του FBI στην σοκαριστική υπόθεση Νάσαρ. Ο Νάσαρ καταδικάστηκε σε 175 χρόνια φυλάκισης, αφού εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια κατήγγειλαν ότι τις κακοποίησε σεξουαλικά σε βάθος δύο δεκαετιών, υπό την πρόφαση ότι τους προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: