Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Συμφωνία κατώτερη των περιστάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μετά από μια μαραθώνια τετραήμερη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες των 27 ενέκριναν την τελευταία συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία όμως προέβλεπε τελικά μόλις 390 δισ. για επιχορηγήσεις αντί των αρχικών 500.
Συμβιβασμός κατώτερος των περιστάσεων στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. κατέληξαν τα ξημερώματα σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, έπειτα από μεγάλες πιέσεις από τις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.
Το σχέδιο, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση για -πρώτη φορά- κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. (2021-2027), συνολικού ύψους 1,074 τρισ. ευρώ.
Καρπός σκληρών και εντατικών διαπραγματεύσεων, το τελικό κείμενο προβλέπει ότι το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα κυμαίνεται σε 390 δισ. ευρώ, θα είναι δηλαδή αρκετά μειωμένο σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Βερολίνο και Παρίσι είχαν επίσης εισηγηθεί το ποσό αυτό να κυμαίνεται σε 500 δισ., με την έκκληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που δέχθηκαν τα σκληρότερα πλήγματα στην Γηραιά Ήπειρο από την κρίση του νέου κορονοϊού, αλλά συνάντησαν τις σφοδρές αντιδράσεις Ολλανδίας, Σουηδίας, Δανία, Αυστρία και Φινλανδία.
Τι άλλο προβλέπει η συμφωνία
Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει τη συρρίκνωση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάπτυξης σε διαρθρωτικά ταμεία του προϋπολογισμού
Οσον αφορά τη σύνδεση της διάθεσης της βοήθειας με το κράτος δικαίου, που «έκαιγε» Ουγγαρία και Πολωνία, θα προταθούν κατάλληλα και αναλογικά μέτρα που θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία.
Περιλαμβάνονται επίσης δώρα για τους φειδωλούς και τους άλλους εταίρους. Την Ολλανδία, που πίεσε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ο Μισέλ την επιβραβεύει με αύξηση του ποσοστού που διακρατούν από τα έσοδα των τελωνείων τα κράτη-μέλη 25%.
Επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την Τσεχία, 500 εκατομμύρια ευρώ για τη Γερμανία, 300 εκατομμύρια ευρώ για τη Σλοβενία, 200 εκατομμύρια ευρώ για το Βέλγιο και 100 εκατομμύρια ευρώ για την Κύπρο. Οι βόρειες, αραιοκατοικημένες περιοχές της Φινλανδίας θα λάβουν επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ.
Τι υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Σαρλ Μισέλ υποστήριξε πως συμφωνία που κλείστηκε «αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον».
Και υποστήριξε πως η συμφωνία δείχνει ότι οι χώρες μέλη μπόρεσαν να σταθούν η μια δίπλα στην άλλη με πίστη στο κοινό τους μέλλον και «στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση».
Παθητική η Μέρκελ, κατώτερος των περιστάσεων και ο Μακρόν
Όσο για τη στάση του γαλλογερμανικού άξονα, κατώτερος των περιστάσεων αποδείχτηκε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη».
Φανερή και η αδυναμία της Άνγκελα Μέρκελ να τιθασεύσει τον πλούσιο Βορρά. Η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτησε τη συμφωνία, που σύμφωνα με την ίδια, δείχνει ότι η Ε.Ε. μπορεί να δράσει από κοινού, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης της, και ότι προτίθεται να ακολουθήσει νέα μονοπάτια όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με ασυνήθιστες συνθήκες.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα που στέλνεται πέραν των συνόρων της Ευρώπης ότι η Ε.Ε., ακόμη και με όλα τα διαφορετικά υπόβαθρα (των κρατών μελών της), μπορεί να δράσει» είπε.
Αφωνία από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έγραφε νωρίτερα στο Twitter ότι πρέπει «να κινηθούμε προς έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό», γιατί «οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν ένα ισχυρό σχέδιο ανάκαμψης. Ο κόσμος μας παρακολουθεί».
Διαβεβαιώσεις για τις σχέσεις μεταξύ των κρατών από τον Ρούτε
Από την πλευρά του, ένας από τους πρωτεργάτες του «μπλοκαρίσματος», ο Μαρκ Ρούτε, έσπευσε να ισχυριστεί ότι οι σχέσεις του με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες παραμένουν ισχυρές, παρά τις σκληρές συνομιλίες που σημαδεύτηκαν από εντάσεις.
«Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες, αντέχουμε μερικές γροθιές», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στις Βρυξέλλες για το σχέδιο ανάκαμψης. «Είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία αυτή, δεν έχω καμία διαφωνία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ρούτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετατρέπεται με τη σημερινή συμφωνία σε ένωση αναδιανομής κεφαλαίων, καθώς το σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί έκτακτο μέτρο, που δεν θα επαναληφθεί.
Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, που είχε εκφράσει κατά τις εργασίες της συνόδου τη δυσαρέσκειά του αναφορικά με τη στάση της Ολλανδίας, ότι το φιλόδοξο αυτό σχέδιο επανεκκίνησης θα επιτρέψει στους «27» να αντιμετωπίσουν την κρίση με ισχύ και αποτελεσματικότητα.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: