Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Πετσόκοψε ακόμα και τα κουτσουρεμένα αναδρομικά προς τους συνταξιούχους

Ούτε αυτά τα περιορισμένα αναδρομικά 11 μηνών που τους επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις τους δεν δίνει τελικά η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, επιβάλλοντάς τους τσεκούρι της τάξης του 77%.
Η απαράδεκτη τροπολογία, που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες από τον πρωθυπουργό και κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα μόνο 900 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 3,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην απόφαση του ΣτΕ! Το ποσό αυτό αφορά μόνο κύριες συντάξεις, εξαιρώντας τα δώρα και τις επικουρικές.
Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, με την περιβόητη «πιλοτική δίκη» για τα αναδρομικά που προκάλεσε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας ως «πιστοποιητικό νομιμοποίησης» των περικοπών στις συντάξεις τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, απέρριψε οποιαδήποτε διεκδίκηση αναδρομικών από το νόμο-λαιμητόμο και μετά, ενώ αναγνώρισε αναδρομικά για τις περικοπές μόνο για το 11μηνο μεταξύ 10/6/2015 και 11/5/2016.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν δίνει ούτε αυτά, καθώς ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως το ποσό για τα αναδρομικά θα είναι 1,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 900 θα αφορούν τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ αφορούν τους συνταξιούχους του Δημοσίου και «θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρόβλεψη μόλις εκδοθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου»...
Μάλιστα, η τροπολογία της κυβέρνησης ορίζει πως «οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα» για το εν λόγω 11μηνο... «αποσβέννυνται», δηλαδή διαγράφονται!

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: