Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Στους πιστούς δεν κολλάει;

Δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται πως έχει η κυβέρνηση στην αυστηρότητά της για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, καθώς συνεχίζει να εθελοτυφλεί μπροστά στις εκκλησίες όπου συνωστίζονται παραδοσιακά οι πιο ευπαθείς ● 65 τα κρούσματα χθες.
Aλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε την υποχρεωτική χρήση μάσκας με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας από τον νέο κορονοϊό στους πάσης φύσεως κλειστούς χώρους (από το ασανσέρ μέχρι το μετρό) αλλά και στους ανοιχτούς όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις, οι εκκλησίες εξαιρούνται.
Με την πανδημία σε ανοδική πορεία -65 κρούσματα χθες (!), η κυβέρνηση δεν τολμάει να επιβάλει τη χρήση μάσκας στους χώρους λατρείας που ως επί το πλείστον συγκεντρώνουν τους πιο ευάλωτους στον νέο κορονοϊό, τους άνω των 70 ετών με προβλήματα υγείας.
Κι αυτό παρ’ όλο που από την πρώτη στιγμή που καταγράφηκε ανοδική πορεία κρουσμάτων -το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου- η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είχε συστήσει τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, λένε στην «Εφ.Συν.» οι επιδημιολόγοι που συμμετέχουν στο επιστημονικό όργανο το οποίο επιβλέπει την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Αλλά και παλιότερα, στις αρχές Μαρτίου, ενώ η κυβέρνηση είχε αναστείλει τη λειτουργία όλων των χώρων μαζικών συναθροίσεων (από γήπεδα μέχρι σχολεία), είχε εξαιρέσει τις εκκλησίες τις οποίες συμπεριέλαβε στα τέλη Μαρτίου.
Υπεκφυγές
Κατά τα άλλα «η κυβέρνηση δεν έχει διστάσει στο παρελθόν να πάρει σκληρές αποφάσεις προκειμένου να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε: «Πάντα ακολουθεί τις οδηγίες και τις συμβουλές των ειδικών. Εν προκειμένω για τις εκκλησίες έχει δοθεί από την Επιτροπή Ειδικών η ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας, όχι για υποχρεωτική χρήση της. Αν η Επιτροπή αποφασίσει ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε υποχρεωτική χρήση μάσκας, θα ακολουθήσουμε τη συμβουλή της. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Δεν είναι ότι έγινε μία εισήγηση και δεν την ακολούθησε η κυβέρνηση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παίζει με τις λέξεις επιχειρώντας να κρύψει την αλήθεια, καθώς η Επιτροπή συστήνει τη λήψη μέτρων στην κυβέρνηση η οποία αποφασίζει, είτε αυτά αφορούν το κλείσιμο των σχολείων (τον Μάρτιο) είτε τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους (τώρα). «Σύσταση από την πλευρά της Επιτροπής σημαίνει υποχρεωτική χρήση και αφορά όλους τους κλειστούς χώρους και τους ανοιχτούς όπου υπάρχει συνωστισμός», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, και διευκρινίζει: «Δεν υπάρχει καμία εξαίρεση από την πλευρά της Επιτροπής, ούτε για τις εκκλησίες».
«Η εφαρμογή του μέτρου της χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους πρέπει να είναι οριζόντια χωρίς εξαιρέσεις», ξεκαθαρίζει ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία.

Ντάνι Βέργου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: