Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Η μεγαλη εξαπάτηση των συνταξιούχων από τον Μητσοτάκη

Σε μία μεγάλη απάτη σε βάρος των συνταξιούχων προχώρησε η κυβέρνηση στο ζήτημα των αναδρομικών. Όχι μόνο περιέκοψε, παρανόμως, ποσά και δικαιούχους, αλλά απαιτεί από όσους εισπράξουν τελικά κάποιο από το ποσό που δικαιούνται, να παραιτηθούν από τις δυνητικές διεκδικήσεις τους για τις περικοπές δώρων και επικουρικών. Δηλαδή, με την είσπραξη του ποσού που θα δοθεί από την κυβέρνηση όλες οι άλλες διεκδικήσεις σβήνονται. Η απόφαση έχει προκαλέσει την οργή των συνταξιούχων, με τον αρμόδιο δικηγόρο να μιλάει για συνταγματική εκτροπή και να προαναγγέλλει νέο γύρο προσφυγών στη Δικαιοσύνη.
Παρά το ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε ένα νέο επικοινωνιακό «σόου» στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη, ανακοινώνοντας, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ, την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών, πολύ γρήγορα η πραγματικότητα ως είθισται, νίκησε. Διότι αυτό που προέκυψε τελικά είναι ότι έκοψε κατά 60% το ποσό που υποχρεούται το κράτος να επιστρέψει, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και αντί για 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ, επιστρέφει 1,4 δισεκατομμύρια. Αξίζει να σημειωθεί πως τελικά, όπως προέκυψε από τη σχετική τροπολογία, το ποσό για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα δεν είναι 1,4 δισ. ευρώ, όπως αρχικά είχε αφήσει να εννοηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αλλά μόλις 900 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ αφορούν τους συνταξιούχους του δημοσίου και θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρόβλεψη μόλις εκδοθεί η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου.
Αυτό το άγριο «τσεκούρι» στο ποσό, με αποτέλεσμα να επιστρέφεται μόνο το 40% εκείνου που επιδικάστηκε, οφείλεται στο ότι επιστρέφει αναδρομικά μόνο τις κύριες συντάξεις, παρά το γεγονός ότι η απόφαση του ΣτΕ, όπως μάλιστα αναγνώριζε μέχρι πρόσφατα και το υπουργείο Οικονομικών και ο ΕΦΚΑ, αφορά και τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα. Μάλιστα, ενώ επικαλείται, στρεβλά, το ΣτΕ, η κυβέρνηση επικαλείται ταυτόχρονα και «στενά δημοσιονομικά περιθώρια». Έτσι «κουρεύει» το 60% και μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους συνταξιούχους «να εκτιμήσουν τα όσα κάνει η κυβέρνηση και να μη ζητήσουν κάτι άλλο».
Σημειώνεται πως η επιλογή της κυβέρνησης να δώσει αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις πλήττει κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους. Διότι αυτό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αφορά από 850.000 έως το πολύ 1.000.000 συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που είχαν πάνω από 1000 ευρώ άθροισμα συντάξεων (κύριας και επικουρικής) το 2012. Πρόκειται κυρίως για διπλοσυνταξιούχους που εισπράττουν δυο ή περισσότερες κύριες συντάξεις, υψηλοσυνταξιούχους που είχαν υψηλές και πολύ υψηλές συντάξεις το 2012 κλπ. Οι υπόλοιποι, περίπου το 70% του συνόλου των συνταξιούχων, δεν θα πάρουν τίποτα.
Και το «κερασάκι»: Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τον ιδιωτικό τομέα, ξεκαθαρίζεται ότι όποιος συνταξιούχος λάβει τα αναδρομικά ποσά, αποδέχεται ότι πρόκειται για το σύνολο των οφειλόμενων και κάθε άλλη διεκδίκηση σβήνεται. Δηλαδή, με την είσπραξη του ποσού που θα δοθεί από την κυβέρνηση όλες οι άλλες διεκδικήσεις σβήνονται. «Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 (σ.σ. προβλέπει την άτοκη επιστροφή των αναδρομικών από τις κύριες συντάξεις) οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων υγείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 δυνάμει των ν. 4051/2012 και 4093/2012, αποσβέννυνται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική τροπολογία.
Οργή συνταξιούχων: Δεν δεχόμαστε τα «ψίχουλα»
Την απόλυτη διαφωνία το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο -σε οργισμένη ανακοίνωσή που εξέδωσε- για «ψίχουλα».
«Όταν οι μνημονιακές περικοπές υπερβαίνουν τα 80 δισ. ευρώ, είναι τουλάχιστον ντροπή να «διαφημίζει» η κυβέρνηση ως… επιτυχία, την καταβολή 900 εκατ. ευρώ μικτά (648 εκατ. ευρώ καθαρά, αν αφαιρεθεί η παρακράτηση φόρου και η εισφορά υγείας), από τα αναδρομικά που οφείλει. Ακόμα χειρότερα, όταν η απόφαση του ΣτΕ, δικαιώνει τους συνταξιούχους για ένα ποσό της τάξης των 3, 9 δισ. ευρώ!
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την χθεσινή εξαγγελία του από το βήμα της Βουλής, παραπλανά τους συνταξιούχους, αναφέροντας ότι αποδίδονται αναδρομικά σε όλους, δηλαδή σε 2,5 εκατ δικαιούχους. Στην ουσία όμως, με την εξαίρεση των δώρων και των επικουρικών τα 2/3 εξ αυτών, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι, δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ!» αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ και προσθέτει:
«Η χθεσινή (ν)τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί πρόκληση στη νοημοσύνη όλων των συνταξιούχων, αφού ουσιαστικά δηλώνει ότι το σύνολό τους, θα παραιτηθεί από κάθε άλλη διεκδίκηση. Άρα, τους δηλώνει ότι, «αυτά τα λεφτά έχουμε, αυτά σας δίνουμε και άμα σας αρέσει»…
Επιπρόσθετα, με την (ν)τροπολογία, διαψεύδει ο πρωθυπουργός και τον εαυτό του, που ενώ δήλωσε στη Βουλή ότι θα αποδοθεί ένα ποσό της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ, η τροπολογία το κατεβάζει στα 900 εκατ. ευρώ. Ακόμα χειρότερα, αναφέρεται μόνο στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, αποκλείοντας επιπρόσθετα τους συνταξιούχους του Δημοσίου».
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, μπροστά στο «κύμα αγωγών» που έρχεται, βρίσκεται σε πανικό. Η κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθεί με «μπαλώματα» να διορθώσει ένα τεράστιο πρόβλημα, που η ίδια δημιούργησε, όταν το 2012 ήταν πάλι στην εξουσία».
Λουκάς Αποστολίδης: Η εκτροπή δεν θα περάσει
Νομικοί κύκλοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα πιλοτική δίκη ειδικά για επικουρικές και δώρα, αν και η τροπολογία της κυβέρνησης επιχειρεί να μπλοκάρει μια τέτοια εξέλιξη. Ειδικότερα, ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, που διαχειρίστηκε την αγωγή μιλά για συνταγματική εκτροπή καθώς και για περιορισμό των νομικών συνεπειών των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Αναλυτικά, στη δήλωσή του ο κ. Αποστολίδης αναφέρει: «Οι ανακοινώσεις του κ. Πρωθυπουργού για τα αναδρομικά αποτελούν προσβολή στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων και “νομικό πραξικόπημα” για τις αρχές του κράτους δικαίου. Δεν χρειάζονται φαίνεται τα δικαστήρια για τους κυβερνώντες ούτε οι αποφάσεις τους διότι τα πάντα στις ημέρες τους θα τα ρυθμίζει η εκτελεστική εξουσία. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία γνωρίζουν οι πάντες ότι υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Όποια και αν είναι η δικαιολογία της εκτελεστικής εξουσίας, οι περικοπές και ο περιορισμός εφαρμογής των αποφάσεων Ολομέλειας ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνέδριου αποτελούν συνταγματική εκτροπή αφού παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ στη βάση των αρχών της αναλογικότητας έκρινε την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό συμφέρον και η πολιτική εξουσία οφείλει να μην κρίνει εκ νέου τις δικαστικές αποφάσεις. Με τις ανακοινώσεις όμως του κ. Πρωθυπουργού για τα αναδρομικά καταλύεται η διάκριση των εξουσιών και παραβιάζονται βασικές αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σίγουρα οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν το δικαστικό αγώνα για επιστροφή των αναδρομικών σε σύνταξη, επικούρηση και δώρα, όπως επιτάσσουν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ως συνήγοροι αυτού του δύσκολου και πολυετούς δικαστικού αγώνα θα συμβουλεύσουμε τους ασφαλισμένους όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να προασπίσουν τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα τους.
Αν επιχειρήσει η Κυβέρνηση με τροπολογία να ακυρώσει δικαστικές αποφάσεις τότε η συνταγματική εκτροπή θα ολοκληρωθεί πλήρως και ο σεβασμός στα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των ασφαλισμένων θα έχει εκλείψει παντελώς από τους κυβερνώντες. Και είναι σίγουρο ότι παρόμοια τροπολογία θα κριθεί σύντομα αντισυνταγματική. Φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί για την προάσπιση των αρχών του Κράτους Δίκαιου και για την υπεράσπιση των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων. Αιδώς Αργείοι. Η εκτροπή δεν θα περάσει. Ο δικαστικός αγώνας θα συνεχιστεί ενάντια σε οποιαδήποτε νομοθετική ή διοικητική πράξη που θα εφαρμόσει την ανακοίνωση του κ. Πρωθυπουργού».
Τεμπονέρας: Μεγάλοι χαμένοι το 70% χαμηλοσυνταξιούχων
Από την πλευρά του, ο εργατολόγος – δικηγόρος, Διονύσης Τεμπονέρας, σε ανάρτησή του τόνιζε πως «το κόστος συμμόρφωσης για ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους, για κύριες και επικουρικές συντάξεις και για τα "δώρα", ανέρχεται σε 3,9 δις ευρώ. Συνεπώς το ποσό των 1,4 δις (που δεν διευκρινίζεται αν είναι καθαρό ή μεικτό) απέχει παρασάγγας, από την "συμμόρφωση" με τις δικαστικές αποφάσεις». Μεγάλοι χαμένοι θα είναι το 70% των χαμηλοσυνταξιούχων που δεν έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1000 ευρώ και δεν έχουν να λαμβάνουν απολύτως τίποτα.
Σύμφωνα με τον εργατολόγο, «η επικείμενη τροπολογία είναι μια απαράδεκτη επέμβαση στην δικαιοσύνη που στόχο έχει να μοιράσει 1,4 δισ. στους συνταξιούχους, που έχουν χάσει πάνω από 50 δισ. από τις μειώσεις των συντάξεων στην δεκαετή κρίση. Αξιζει να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούσαν στο ΣτΕ για το διάστημα 2013-2018 πάνω από 24 δις ευρώ… Αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τα πιο αδύναμα στρώματα που χρήζουν μεγαλύτερης κοινωνικής προστασίας, συνεχίζει με ψίχουλα να προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο των συνταξιούχων καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, μεταξύ φτωχών και παμφτωχων…Πρόκειται για ένα χυδαίο εκβιασμό που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και τους αντιμετωπίζει ως ζητιάνους».
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: