Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την ύφεση ρεκόρ 15,2% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

Ύφεση ρεκόρ στην σύγχρονη ιστορία της χώρας ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς υπήρξε κατακόρυφη πρώτη του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης...
«Η καταβαράθρωση του ΑΕΠ φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη»
Τα επίσημα στοιχεία σχολίασαν εκτός του Ευκλείδη Τσακαλώτου που μίλησε «για κατάρρευση της οικονομίας» και οι Νίκος Παππάς και Γιώρος Τσίπρας, τομεάρχης και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή δήλωσή τους. «Η καταβαράθρωση του ΑΕΠ φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη», τονίζουν και σημειώνουν: «Το -15,2% επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο κορωνοϊός συνάντησε την Ελλάδα σε καθεστώς καλπάζουσας ύφεσης και την κυβέρνηση σε ηθελημένη αδράνεια. Η στρατηγική της ΝΔ για "ανοσία της αγέλης» στην οικονομία "δικαιώνεται"». «Αφήνουν την ύφεση να διογκωθεί, οδηγούν την πλειονότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε αφανισμό και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία. Απαιτείται, έστω και τώρα, μια μεγάλη δημόσια παρέμβαση, με ορίζοντα ολόκληρο το 2021, για τη στήριξη της οικονομίας και της απασχόλησης και η άρση του αποκλεισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τα εργαλεία της Πολιτείας», προσθέτουν.
ΜΕΡΑ25: Ανεύθυνη και ανίκανη η Κυβέρνηση να διαχειριστεί την κατάσταση
«Ήδη από τον Μάρτιο, όταν η κυβέρνηση αιθεροβατούσε ότι δεν θα υπάρξει ύφεση ή θα είναι πολύ μικρή ακόμα και αν υπάρξει, το ΜέΡΑ25 επεσήμαινε ότι η χώρα είχε εισέλθει σε υφεσιακή πορεία πολύ πριν από την εμφάνιση της πανδημίας και προειδοποιούσε ότι με την προσθήκη των επιπτώσεων της πανδημίας η ύφεση θα βαθύνει κι άλλο και θα καταγράψει διψήφιο ποσοστό το 2020. Παράλληλα, καλούσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει την καραντίνα, προετοιμαζόμενη και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει την οικονομία και τους πολίτες», αναφέρει το ΜΕΡΑ25 σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:
«Η ανακοίνωση του ποσοστού ύφεσης κατά το 2ο τρίμηνο που καταγράφηκε στο -17,1% του ΑΕΠ, (εμείς μετράμε με βάση τις τρέχουσες τιμές, δηλαδή τα ευρώ που (δεν) θα έχει ο κόσμος στην τσέπη του, όχι με βάση τα βολικά επικοινωνιακά μαγειρέματα) δυστυχώς επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΜέΡΑ25 και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη και ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση».
ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση δεν ήθελε, δεν άκουσε, δεν μπόρεσε
Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και το ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας πως «οι προβλέψεις για την διόγκωση της ύφεσης και τις επιπτώσεις της στην οικονομία και στην κοινωνία, δυστυχώς επαληθεύονται από την σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ». «Τα μεγέθη της παραγωγής μας γυρίζουν 22 χρόνια πίσω. Είχαμε προειδοποιήσει από το δ’ τρίμηνο του 2019 για την αρνητική πορεία στην οικονομία. Μέσα στην πανδημία και στην όξυνση της κρίσης, προτείναμε γενναία και στοχευμένα μέτρα ανάσχεσης, και πολιτικές που έδιναν λύσεις. Η Κυβέρνηση δεν άκουσε, δεν ήθελε, δεν μπόρεσε», αναφέρει και προσθέτει:
«Τώρα τα μεγάλα προβλήματα, οι απειλές είναι μπροστά μας. Η ανεργία διογκώνεται, τα λουκέτα απειλούν τους μικρομεσαίους, ο τουρισμός χάνει την χρονιά, οι εργαζόμενοι καταδικάζονται σε «μισή δουλειά-μισό μισθό», και στα επιδόματα φτώχειας. Ο κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του συνεχίζουν στον «κόσμο τους», σα να μη συμβαίνει τίποτε, με τις ίδιες συντηρητικές λογικές, και προαναγγέλλουν μέτρα-ασπιρίνες για την συνέχεια. Το Κίνημα Αλλαγής θα δώσει τη μάχη με τις δικές του προτάσεις, μαζί με την κοινωνία και τους φορείς, για να ανακόψει την σημερινή καταστροφική πορεία».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: