Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Υποχρεωτικό το τεστ κοροναϊού αλλά μόνο για τα προσφυγόπουλα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας

Σε έναν άκρως ρατσιστικό διαχωρισμό προχωρά το υπουργείο Παιδείας, παραμονές της έναρξης της σχολικής χρονιάς, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για τη διαχείριση της όλης κατάστασης ενώπιον της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας.
Ειδικότερα, με εγκύκλιό του το υπουργείο καθιστά υποχρεωτικά τα τεστ κοροναϊού μόνο για τα προσφυγόπουλα που εγγράφονται στα σχολεία, υποχρεώνοντας μάλιστα τις οικογένειες να τα  πραγματοποιήσουν με δικά τους έξοδα.
Την ίδια ώρα, επιμένει να μην παρέχει τη δυνατότητα διεξαγωγής τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων αναφέρει:
«Για την εγγραφή και την υποστήριξη της σχολικής φοίτησης ανήλικων αιτούντων ή ανήλικων τέκνων αιτούντων διεθνή προστασία στις σχολικές μονάδες που λειτουργούν ΔΥΕΠ ισχύουν οι προβλέψεις της Υπουργικής Απόφασης με αρ. πρωτ. 2099/ΓΔ4/9-1-20 (Β’ 208) "Εγγραφές ανήλικων αιτούντων ή ανήλικων τέκνων αιτούντων διεθνή προστασία σε σχολικές μονάδες Π.Ε. και Δ.Ε στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας":
α) Δελτίο Αιτούντος Διεθνή Προστασία της Υπηρεσίας Ασύλου ή άλλου ισοδύναμου, μέσω του οποίου διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία των μαθητών/τριών, β) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ), αναγκαίο για τη συμμετοχή έκαστου μαθητή/τριας στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και γ) Διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμών ή προφύλαξης, αναγκαίο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας καθώς και εξέταση για COVID-19 η οποία πραγματοποιήθηκε 72 ώρες πριν τη φοίτηση και είναι αρνητική προς τον ιό.»
«Ο ΕΟΔΥ να φροντίσει για τεστ στο σύνολο των μαθητών - Εξοντωτικό το κόστος για μια οικογένεια»
Μιλώντας για το ζήτημα στο koutipandoras.gr  συντονιστής εκπαίδευσης στη δομή του Ελαιώνα, Χρήστος Στεφάνου, αναφέρει: «Υπάρχει ανάγκη ο ΕΟΔΥ να φροντίσει για μεγάλης κλίμακας τεστ για τον κορονοϊό όχι μόνο για του πρόσφυγες μαθητές, αλλά για το σύνολο των μαθητών» ενώ παράλληλα σημειώνει πως κάτι τέτοιο «δε θα πρέπει να είναι ατομική ευθύνη, αλλά να παρέχεται από την πολιτεία».
Για να καταδείξει το τι πραγματικά σημαίνει για μια οικογένεια προσφύγων να πραγματοποιήσει με δικά της έξοδα τα τεστ των παιδιών, προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το σχολείο, αναφέρει το παράδειγμα μιας οικογένειας με τέσσερα παιδιά. Το επίδομα που δικαιούται ο κάθε πρόσφυγας το μήνα είναι 90 ευρώ το άτομο, μονάχα στην περίπτωση που αυτοί είναι αιτούντες άσυλο.
Με το κόστος των τεστ να κυμαίνεται περίπου από τα 50 ως τα 80 ευρώ, εύκολα διαπιστώνει κανείς πως είναι εξοντωτικό το κόστος για την οικογένεια αυτή.
Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου αναφέρει στο Κουτί της Πανδώρας πως ένα μέτρο που θα είχε λογική θα ήταν αν η Πολιτεία είχε φροντίσει να διεξάγει τεστ, με έμφαση σε δομές που υπάρχουν κρούσματα.
«Στην Αττική υπάρχουν τρεις δομές σε καραντίνα, τα παιδιά αυτά δε θα πάνε σχολείο. Πρόκειται για περισσότερα από 1000 παιδιά, στον Ελαιώνα μόνο είναι 400».
«Η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει να επανέλθουν σύντομα τα παιδιά στην τάξη, και όχι να στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση» σημειώνει χαρακτηριστικά.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: