Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΟΥ: Επενδύστε στη δημόσια υγεία, αυτή δεν είναι η τελευταία πανδημία

Η πανδημία του κορονοϊού δεν θα είναι η τελευταία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, που κάλεσε τις χώρες να επενδύσουν στη δημόσια υγεία. Όπως είπε, ο κόσμος θα πρέπει να είναι έτοιμος για την επόμενη πανδημία.
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημείωσε ότι «η Ιστoρία μάς διδάσκει ότι οι επιδημίες και οι πανδημίες είναι μέρος της ζωής. Αλλά όταν έρθει η επόμενη πανδημία, ο κόσμος πρέπει να είναι έτοιμος, περισσότερο έτοιμος από ό,τι ήταν αυτή τη φορά».
Η δήλωση αυτή έγινε την ώρα που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως καταγράφονται από το πρακτορείο Reuters, οι μολύνσεις από κορονοϊό έχουν φτάσει τα 27.170.000, ενώ πάνω από 888.320 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, από την αρχή της πανδημίας, τον Δεκέμβριο του 2019.
Ο ΠΟΥ ενημέρωσε επίσης ότι ήδη βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ινδία σε σχέση με την ένταξή της στον μηχανισμό «COVAX», που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την αγορά, τη διανομή και την πρόσβαση σε εμβολιασμό με ισότιμο τρόπο για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το στέλεχος του ΠΟΥ, Μπρους Έιλγουορντ, τόνισε ότι «η Ινδία είναι σίγουρα επιλέξιμη, όπως όλες οι χώρες του κόσμου, να αποτελέσει μέρος του μηχανισμού COVAX και οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη σχετικά με αυτό. Θα καλωσορίσουμε την ινδική συμμετοχή... Η Ινδία διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στα εμβόλια».
Του μηχανισμού COVAX ηγούνται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η συμμαχία για το εμβόλιο GAVI. Παρά την ύπαρξη του COVAX, ορισμένες χώρες που έχουν εξασφαλίσει τις προμήθειές τους μέσω διμερών συμφωνιών, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, έχουν δηλώσει ότι θα δεν μετέχουν στον μηχανισμό.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: