Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Σχεδόν καθολική η απαίτηση στη Γερμανία για την υποδοχή προσφύγων από τη Μόρια

Πολιτικοί από πολλά κόμματα της Γερμανίας, εκπρόσωποι εκκλησιών, το παράρτημα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη χώρα ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση στην τραγωδία που ζουν οι ένοικοι της Μόριας.
Μέχρι στιγμής πάντως, πέρα από αόριστες δηλώσεις και ευχολόγια, το επίσημο γερμανικό κράτος δεν έχει αναλάβει κάποια ουσιαστική δέσμευση εκτός από τη δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ για μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία που θα αφορά μόνο παιδιά.
Την ίδια ώρα, αυξάνεται από παντού η πίεση στον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ να επιτρέψει γρήγορα την υποδοχή προσφύγων στη χώρα από τη Μόρια.
Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμμα (SPD), εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, κατηγόρησε τον Ζέεχοφερ για την απαγορευτική στάση του. «Πρέπει να επιτρέψει την υποδοχή προσφύγων γρήγορα, προκειμένου να βοηθηθούν αυτοί οι φτωχοί, απελπισμένοι άνθρωποι, ειδικά οι οικογένειες και τα παιδιά. Η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί και τις 13.000 από την Μόρια, αλλά μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά», τόνισε η συμπρόεδρος του SPD Σάσκια Έσκεν στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο  ARD.
Η ομοσπονδιακή υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Φραντσίσκα Γκίφεϊ, κάλεσε τον ΥΠΕΣ να επιτρέψει στις τοπικές αρχές και στις ομοσπονδιακά κρατίδια που είναι πρόθυμα να δεχτούν πρόσφυγες από τη Μόρια. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου όλες οι ευρωπαϊκές χώρες εταίροι καταλήξουν σε συμφωνία. Αυτό θα διαρκέσει εβδομάδες και μήνες», δήλωσε η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς RTL και n-tv.
Σε επιστολή τους προς προς τον Ζέεχοφερ, 16 Χριστανοδημοκράτες βουλευτές του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) ζήτησαν να επιτραπεί η είσοδος στη Γερμανία 5.000 προσφύγων από την Ελλάδα «εάν είναι δυνατόν και σε συμφωνία με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εάν είναι απαραίτητο μόνο από την Γερμανία».
Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μίχαελ Μπραντ, τόνισε πάντως στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SWR ότι «τα 5.000 άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά πρέπει να είναι πρόσφυγες που έχουν ήδη υποβληθεί σε διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα. Και τούτο διότι δεν πρέπει φυσικά να σταλεί το μήνυμα ότι η Ευρώπη αντιδρά μόνο εάν οι καταυλισμοί προσφύγων καίγονται».
Επίσης, ο Χριστιανοκοινωνιστής ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Γκέρντ Μιούλερ ζήτησε «την είσοδο 2.000 προσφύγων από τη Μόρια στη Γερμανία. Η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επίσης την υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μια λύση στην προσφυγική κρίση», δήλωσε στο ARD.
Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, αρμόδιος του κόμματός του για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Ματίας Μίντελμπεργκ, ωστόσο, συνεχίζει να τάσσεται κατά του μεμονωμένου γερμανικού δρόμου. «Πρόκειται για το πολιτικό μήνυμα που θα δοθεί. Εάν μόνο η Γερμανία δεχόταν πρόσφυγες, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα επαναπαύονταν», τόνισε στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF..
Λύση εδώ και τώρα ζητά και η Ευαγγελική Εκκλησία
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία (EKD) Χάινριχ Μπέντφορντ-Στρομ καλεί τη γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να βρει χωρίς καθυστέρηση μια ευρωπαϊκή λύση για τη κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες υποδοχής.
«Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, η Γερμανία πρέπει να προχωρήσει με τις χώρες που είναι διατεθειμένες. Η Ευρώπη δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μια κοινή πορεία στην πολιτική για τους πρόσφυγες», τόνισε ο Μπέντφορντ-Στροχμ σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της «Passauer Neue Presse».
«Γι 'αυτό πρέπει τώρα να δράσουμε γρήγορα. Εάν η Ευρώπη επικαλείται κοινές βασικές χριστιανικές αξίες, τότε η απομόνωση ανθρώπων που έχουν ανάγκη, βρίσκεται σε καταφανή αντίφαση με αυτές. Οι Προτεστάντες επίσκοποι έχουν ζητήσει από τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών να σταματήσει πλέον να αντιτάσσεται στις προσφορές των ομοσπονδιακών κρατιδίων και των Δήμων να δεχτούν πρόσφυγες από τους ελληνικούς καταυλισμούς. Αυτό είναι τώρα ακόμα πιο επιτακτικά απαραίτητο από ποτέ», τόνισε ο  πρόεδρος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (EKD) Μπέντφορντ-Στροχμ.
UNHCR: Η Ε.Ε. δεν ασχολήθηκε σωστά με τους προσφυγικούς καταυλισμούς
Ο Φρανκ Ρέμους, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Γερμανία, προέτρεψε τη γερμανική κυβέρνηση να δεχτεί επιπλέον μετανάστες από τον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας.
«Η Γερμανία επιμένει μέχρι τώρα σε μια ευρωπαϊκή λύση, κάτι το οποίο μπορώ να καταλάβω. Ωστόσο, σε μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα το χαιρέτιζα θερμά αν επανεξεταζόταν η τρέχουσα πολιτική», δήλωσε ο Φρανκ Ρέμους σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Die Welt».
«Ως εργαζόμενος στις ανθρωπιστικές υποθέσεις, εντυπωσιάστηκα βαθιά από την προθυμία πολλών γερμανικών κρατιδίων και δήμων να δεχθούν πρόσφυγες. Θα ήταν καλό σημάδι αν μπορούσε να γίνει δυνατή η αξιοποίηση αυτής της προθυμίας για την υποδοχή πρόσθετων προσφύγων και εάν ήταν δυνατόν να εξευρεθούν περαιτέρω συμβιβαστικές λύσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Γερμανία.
Ο Ρέμους κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν ασχολήθηκε με τους καταυλισμούς με τον ενδεδειγμένο τρόπο. «Γνωρίζω μερικές χώρες που τους έχουν διαχειριστεί πολύ καλύτερα, αν και έχουν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα, ήμουν στην Υεμένη, όπου η κυβέρνηση δημιούργησε έναν καταυλισμό προσφύγων με αποδεκτές εγκαταστάσεις υγιεινής μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι πικρό που αυτό δεν λειτουργεί σε εμάς», είπε, προσθέτοντας όμως ότι «την Ελλάδα ασφαλώς την κατέβαλε το γεγονός ότι διεσπάρησαν στα νησιά τόσα πολλά άτομα που ζήτησαν άσυλο τα τελευταία χρόνια».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: