Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Διαφωνούν με τη μέθοδο pooling οι βιοπαθολόγοι

Με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας δηλώνουν αντίθετοι στη συνεργασία του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς για τα τεστ του κορονοϊού και θεωρούν επικίνδυνη και επιστημονικά απαράδεκτη την ανάμειξη των δειγμάτων.
Η επιστολή της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής (EEIBEI) προς τον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας έρχεται μετά τις αποκαλύψεις για την απευθείας ανάθεση των τεστ της πανδημίας σε «ημέτερο» ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο -με το αζημίωτο φυσικά-, επιστημονικός υπεύθυνος του οποίου μέχρι πρότινος (;) ήταν ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου για τον κορονοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης («Κυβερνητικό “δωράκι” σε ιδιωτικό όμιλο», «Εφ.Συν.», 5/9). «Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, διότι είναι το μόνο που σηκώνει μέχρι σήμερα το βάρος της πανδημίας και μάλιστα χωρίς κανένα οικονομικό όφελος!» ξεκαθαρίζει η EEIBEI.
Ως προς τη μέθοδο pooling που προβλέπει η σύμβαση του υπουργείου Υγείας με τον ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο, οι βιοπαθολόγοι δηλώνουν κάθετα αντίθετοι, όπως είχε εξηγήσει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της ΕΕΙΒΕΙ, Χρυσούλα Νικολάου («Ετσι στήθηκε η δουλειά για τα τεστ από τον ιδιώτη», 7/9). Στην επιστολή τους προς τους κυρίους Κικίλια και Κοντοζαμάνη γράφουν: «Ως καθ’ ύλην αρμόδιοι σαν ιατροί βιοπαθολόγοι, σας εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην εφαρμογή pooling ως μη επιστημονικά αποδεκτής, η οποία πολλές φορές μπορεί να αποβεί και επισφαλής στην ανίχνευση ενός θετικού δείγματος».
Κι εξηγούν ότι «η ανάμειξη δειγμάτων έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της ευαισθησίας της κάθε εφαρμοζόμενης μεθόδου με άμεσο αντίκτυπο στην ακρίβεια του αποτελέσματος. Σε εξαιρετικά ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε ομάδες χαμηλού κινδύνου επίπτωσης της συγκεκριμένης μοριακής ανίχνευσης, αφού πρώτα έχει προηγηθεί επικύρωση (validation) του pooling για να τεκμηριωθεί το ελάχιστο όριο ανίχνευσης της μεθόδου σε δείγματα αραιωμένα κατά 5 ή 10 φορές».
Ποιος όμως θα κρίνει ποια ομάδα, από τις εξεταζόμενες για Covid-19, είναι χαμηλού κινδύνου (lowriskgroup); ρωτάνε και απαντούν: «Σε καμία περίπτωση δεν είναι οι εργαζόμενοι σε μονάδες υγείας, σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, δεν είναι οι ασθενείς που θα χειρουργηθούν και βέβαια ούτε οι ασθενείς με συμπτωματολογία που προσέρχονται στα ΤΕΠ». Η άποψη των ειδικών βιοπαθολόγων είναι ότι «όλα τα δείγματα πρέπει να εξετάζονται μεμονωμένα. Η εφαρμογή pooling δεν έχει καμία επιστημονική εφαρμογή σε περίπτωση ελέγχου μιας πανδημίας, αντίθετα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου».
! Επίκαιρη ερώτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης στο κρίσιμο ζήτημα του εργαστηριακού ελέγχου της πανδημίας και τη σκανδαλώδη ανάθεση σε συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της διενέργειας τεστ από τα δημόσια νοσοκομεία κατέθεσε χθες ο τέως υπουργός Υγείας, βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Ντάνι Βέργου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: