Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Κόμματα και οργανώσεις καταδικάζουν την αυταρχική απαγόρευση των συναθροίσεων

Δημοκρατικό τείχος στην απόφαση της αστυνομίας και κατ' επέκταση της κυβέρνησης
να απαγορέυσει σε όλη τη χώρα τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων στο όνομα της πανδημίας υψώνουν πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, εκφράζοντας σοβαρές αντιδράσεις.
ΣΥΡΙΖΑ: Χουντικής έμπνευσης απόφαση
Κυβερνητική προσπάθεια τεχνητής έντασης και χουντικής έμπνευσης μέτρο χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση την απόφαση για απαγόρευση των υπαίθριων συναθροίσεων για τέσσερις ημέρες.
Για «αδιανόητη πραξικοπηματική κίνηση» μίλησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δ. Τζανακόπουλος.
«Η επιβολή γενικευμένης απαγόρευσης κυκλοφορίας, με τη μορφή του αποφασίζομεν και διατάσσομεν, εκ της αστυνομίας, παραπέμπει ευθέως στην μαύρη περίοδο της δικτατορίας», τονίζει και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλος.
ΚΚΕ: Μνημείο αυταρχισμού η απαγόρευση συναθροίσεων
«Η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 4 άτομα “καθ' άπασαν την επικράτειαν”, όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί, μόνο ως πρόσχημα, την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό, στην υπηρεσία της στυγνής δικτατορίας των μονοπωλίων» επισημαίνει το ΚΚΕ.
«Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που ξέρει και να παλεύει και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς» υπογραμμίζει, το ΚΚΕ, που ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών που κατέληξε σε κοινό μέτωπο με ΣΥΡΙΖΑ και Μέρα25.
ΜέΡΑ25: Ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία
«Η απαγόρευση της συμβολικής διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών - και μάλιστα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας - συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η κυβέρνηση «διολισθαίνει συνειδητά, υπό την κάλυψη της πανδημίας, σε αντιδημοκρατικές πρακτικές που, πρώτον, απονομιμοποιούν στη συνείδηση δημοκρατών τα μέτρα προφύλαξης κατά του θανατηφόρου ιού, και, δεύτερον, προδιαγράφουν μονιμοποίηση της περιστολής των πολιτικών δικαιωμάτων».
Το ΜέΡΑ 25 εκτιμά ότι «ο κίνδυνος τόσο για την Δημοκρατία όσο για την δυνατότητα της κοινωνίας να παραμείνει ενωμένη εναντίον της πανδημίας υπονομεύεται από τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
ΛΑ.Ε.: Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου πιο επίκαιρα από ποτέ
Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα τονίζει ότι «τα αιτήματα του Πολυτεχνείου πιο επίκαιρα από ποτέ» και διαμηνύει από την πλευρά της ότι «η πορεία του Πολυτεχνείου θα γίνει κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί με την τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΛΑ.Ε.
Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου πιο επίκαιρα από ποτέ.
Η πορεία θα γίνει, όπως έχει προγραμματιστεί.
Η απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των συναθροίσεων, πάνω από τρία άτομα καθ όλη την επικράτεια και για τέσσερις ημέρες, αποτελεί πρωτοφανή πράξη παραβίασης του Συντάγματος και παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές της δικτατορικής περιόδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και Δικαστικές Ενώσεις καταδίκασαν την πράξη αυτήν ως αντισυνταγματική.
Είναι εντελώς υποκριτικό να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται για τη Δημόσια Υγεία, όταν επί μήνες δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυση των δημοσίων νοσοκομείων.
Είναι εντελώς υποκριτικό να ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όταν δεν έχει προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό και δεν έχει ενισχυθεί ο στόλος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Η κυβέρνηση θέλει να χτυπήσει κάθε διεκδίκηση γνωρίζοντας ότι τα προβλήματα από την αντιλαϊκή της πολιτική φαίνονται ήδη.
Δε θα της περάσει. Είναι πλέον και ζήτημα Δημοκρατίας.
Η μοναδική απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης είναι μία:
Η πορεία του Πολυτεχνείου θα γίνει κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί με την τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας, όπως το εργατικό και λαϊκό κίνημα πάντα κάνει σε όλες τις κινητοποιήσεις του από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τώρα.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κάτω τα χέρια από τις δημοκρατικές μας ελευθερίες!
Πανικόβλητη η κυβέρνηση της ΝΔ από την κατάρρευση της αυταρχικής της πολιτικής προχωράει σε απαγόρευση των συγκεντρώσεων σε όλη την χώρα με απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας! Μέτρο που πάρθηκε δυο φορές έως τώρα στις 21/4/67 και στις 17/11/73 από την Χούντα των συνταγματαρχών.
Τώρα αποδεικνύεται πόσο πρόσχημα είναι η πανδημία… Ο πραγματικός στόχος είναι να τρομοκρατήσουν το κίνημα και την Αριστερά, όπως φαίνεται και από το απαράδεκτο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζουν.
Δεν θα περάσουν! «Διοργανωτής» των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου είναι η φτώχεια, η κατάρρευση της Υγείας, η απειλή του πολέμου και του φασισμού. Αλλά είναι και οι εκατοντάδες φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος, οι οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς.
Οι εκδηλώσεις και η πορεία του Πολυτεχνείου θα γίνουν όπως έχουν ανακοινωθεί και προγραμματιστεί!
ΚΚΕ(μ-λ): Λαός και νεολαία δεν μπαίνουν στο γύψο!
«Να αγωνιστούμε για τη μαζική καταδίκη του κυβερνητικού πραξικοπήματος! Λαός και νεολαία δεν μπαίνουν στο γύψο!» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ(μ-λ) και σημειώνει πως «είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των πολιτικών δυνάμεων που έστρωσαν το δρόμο σε αυτό το πραξικόπημα».
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ)
Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες ενάντια στις πολιτικές του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης
Αντιγράφοντας την αμερικανοκίνητη χούντα της επταετίας, η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος και δια του αρχηγού της Αστυνομίας κήρυξε την απαγόρευση «των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων» σε ολόκληρη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες!
Πρόκειται για μια απόφαση που δεν επικαλείται ως πρόσχημα καμιά κοινοβουλευτική «νομιμοποίηση», αλλά ούτε καν τη «νομιμοποίηση» κάποιου κυβερνητικού οργάνου!
Η απόφαση αυτή συνιστά ένα άτυπο πραξικόπημα. Ένα πραξικόπημα  ενάντια στο λαό και τη νεολαία. Ένα πραξικόπημα κατάργησης των πιο στοιχειωδών ελευθεριών στη χώρα. Ένα πραξικόπημα που καταρρίπτει όλα τα «υγειονομικά προσχήματα» με τα οποία επιχειρούνταν να συγκαλυφθεί η απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου, η μεγάλη έξαρση της κρατικής βίας και τρομοκρατίας που εξελίχθηκε στη χώρα όλες τις προηγούμενες μέρες.
Το πραξικόπημα αυτό στοχεύει στην κατάπνιξη κάθε αγωνιστικής εκδήλωσης και κινητοποίησης του λαού και της νεολαίας για να τιμηθεί η αντιφασιστική-αντιιμπεριαλιστική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973. Το πραξικόπημα αυτό επιδιώκει να «κόψει τη σύνδεση» της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τις σημερινές μεγάλες ανάγκες της μαζικής πάλης. Της πάλης ενάντια στην άγρια αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Της πάλης ενάντια στις επιταγές των ιμπεριαλιστών-πατρώνων του συστήματος. Της πάλης ενάντια στο ίδιο το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των πολιτικών δυνάμεων που έστρωσαν το δρόμο σε αυτό το πραξικόπημα. Πριν από όλα  όσων από τη θέση της αστικής «αντιπολίτευσης» (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κα) στήριξαν ανοιχτά την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου. Αλλά και των δυνάμεων εκείνων που μέσα στους μήνες της καραντίνας που επιχειρείται να επιβληθεί  στη λαϊκή πάλη, προσαρμόστηκαν ακόμα περισσότερο στις απαιτήσεις του συστήματος με αξιοθρήνητους «συμβολισμούς» της ταξικής πάλης.
Το πραξικόπημα αυτό αποκαλύπτει με ωμό τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση το που οδηγεί η κλιμάκωση της πολιτικής της φασιστικοποίησης. Είναι υπόθεση όμως της πλατιάς και μαζική πάλης του λαού και της νεολαίας όχι μόνο να μην αποτελέσει το πραξικόπημα αυτό βήμα επιβολής μόνιμου σιωπητήριου στο λαό αλλά αντίθετα να γίνει μπούμερανγκ και να πληρωθεί από τους εμπνευστές του.
Είναι ώρα ευθύνης. Για κάθε πολιτική δύναμη και συλλογικότητα που αναφέρεται στο λαό , στη νεολαία, στα συμφέροντα τους, στις δημοκρατικές ελευθερίες.
Το ΠΓ του ΚΚΕ(μ-λ) καλεί τον λαό και τη νεολαία να μην υποκύψουν στην κυβερνητική – κρατική τρομοκρατία και καταστολή αλλά να υψώσουμε ένα παλλαϊκό τείχος αντίστασης και πάλης ενάντια στις μαύρες μέρες που θέλουν να επιβάλλουν. Το δικαίωμά μας να αγωνιζόμαστε δεν μας το χάρισε κανείς αλλά είναι κατάκτηση ποτισμένη με το αίμα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου.
Σε όλη την χώρα θα τιμήσουμε την εξέγερση του Νοέμβρη όπως της αξιζει. Συμμετέχουμε στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις με όλα τα υγειονομικά μέτρα που απαιτούνται.
Το ΠΓ του ΚΚΕ(μ-λ)
ΟΚΔΕ: Κάτω η αστυνομοκρατία και οι χουντο-απαγορεύσεις 
Ο Χουντο-χοΐδης «αποφασίζει και διατάσσει»
Η φτώχεια και οι θάνατοι δεν κουκουλώνονται με την κρατική τρομοκρατία
Κάτω η αστυνομοκρατία και οι χουντο-απαγορεύσεις
Ψωμί – Παιδεία & Υγεία – Ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το '73
17 Νοέμβρη – Όλοι στην Πορεία του Πολυτεχνείου
Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων από την Αστυνομία και η ανακοίνωση εξοντωτικών προστίμων δεν προκαλεί καμία έκπληξη από την κυβέρνηση της ΝΔ και το ζηλωτή χουντικών πρακτικών Χρυσοχοϊδη. Από αυτούς που τις προηγούμενες μέρες επιβάλλουν με το γκλομπ και τον βούρδουλα του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης, με τη φάμπρικα και τα πρόστιμα της ταξικής δικαιοσύνης τους, μια σύγχρονη χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα, ελάχιστα συγκαλυμμένη.
Είναι η κλιμάκωση της εισβολής, των δεκάδων προσαγωγών και της αστυνομοκρατίας στα Πολυτεχνεία, του ξύλου, κυνηγητού και διώξεων σε διαδηλωτές, αγωνιστές που μοιράζουν προκηρύξεις ή νέους που παίρνουν μια ανάσα σε κάποια πλατεία, των κλήσεων και απειλών σε συνδικαλιστές που καλούν σε κινητοποιήσεις, της απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου, του ΥΕΝΕΔικού κλίματος στα λυσσασμένα ΜΜΕξαπάτησης.
Αρωγός σε αυτή την εκστρατεία τους όλα τα αστικά μνημονιακά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.λπ.), που με την «υπευθυνότητά» τους θέλουν να ξαναζεστάνουν σενάρια συγκυβέρνησης. Αλλά και η διαφαινόμενη συμμόρφωση της ηγεσίας του ΚΚΕ, παρά τις κορώνες για κυβερνητικό αυταρχισμό, καθώς δεν καλεί σε αμφισβήτηση/ανυπακοή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Αυτό το κρεσέντο καταστολής είναι το μοναδικό μέσο που έχει η κυβέρνηση, για να φιμώσει την κοινωνία μπροστά στις εγκληματικές ευθύνες και τη δολοφονική, νεοφιλελεύθερη πολιτικής της για τη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Για να επιβάλλει τα διαβόητα «ακορντεόν», το τυχοδιωκτικό «άνοιξε–κλείσε», παλινδρομώντας ανάμεσα σε τυφλά λόκνταουν (που βάζουν ταφόπλακα στην οικονομία και στέλνουν την κοινωνία σε απόγνωση) και στα μαυραγορίτικα «ανοίγματα» (που προαναγγέλουν θανάτους). Αλήθεια, θα επιβάλλουν οι... «νοσοκομειακοί» ΜΑΤ-ΔΙΑΣ των Μητσοτάκη και Χρυσοχοϊδη τέτοια πρόστιμα και σε όσους π.χ. σαρδελώνονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτά που ο Μητσοτάκης μας έλεγε ότι δεν έχει νόημα να αυξηθούν; Αυτοί είναι ικανοί κι εκεί ακόμα να αναζητήσουν τους «υπεύθυνους διοργανωτές» – μόνο που τότε θα έπρεπε να στείλουν το πρόστιμο με διεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου!
Οι οργανώσεις και οι αγωνιστές του εργατικού και λαϊκού κινήματος θα απαντήσουν: Κάτω οι χουνταπαγορεύσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά είναι ένα ωμό μέτρο καταστολής των δημοκρατικών ελευθεριών! Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, εθνική ή κρατική – Δεν απαγορεύεται, Δεν φιμώνεται! Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει «προστασία» και δεν απολογούμαστε γι' αυτό στην κυβέρνηση και τους μηχανισμούς καταστολής, που έχουν αφήσει το λαό απροστάτευτο μπροστά στην πανδημία και τον φορτώνουν με ξύλο και με τα βάρη της κρίσης.
Η πορεία του Πολυτεχνείου, κερδισμένη με θυσίες και αίμα, έχει φέτος χίλιους λόγους παραπάνω να γίνει – και θα γίνει. Αυτοί οι αγώνες μας, για να επιβάλλουμε μια άλλη, ριζικά διαφορετική πολιτική, είναι η μόνη πραγματική προστασία της υγείας και της ζωής μας. Η 17η Νοέμβρη θα είναι βήμα διαμαρτυρίας ενάντια στην ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ, που πρέπει να τη διώξουμε το συντομότερο, με μια αναμέτρηση διαρκείας – πριν μας οδηγήσει στην ολοκληρωτική υγειονομική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή.
ΠΕΝΕΝ: Φασιστικής έμπνευσης το κυβερνητικό απαγορευτικό 
Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ
Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ «καταδικάζει την κυβερνητική απόφαση για την απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων για τις επόμενες 4 μέρες  με προφανή στόχο την παρεμπόδιση του λαού και της νεολαίας στις εκδηλώσεις και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου.
Πρόκειται για μια άθλια πολιτική πράξη ακραίου αυταρχισμού και μέσα από τα τερατώδη εξοντωτικά πρόστιμα, την αστυνομοκρατία και την καταστολή επιδιώκει να επιβάλει ένα γενικευμένο σιωπητήριο και με τον τρόπο αυτό να βάλει τους αγώνες σε γύψο….
Για τον σκοπό αυτό τις προηγούμενες μέρες είχε εγκαινιάσει μία επιχείρηση βίας και καταστολής με διαδοχικές επιθέσεις, με προσαγωγές και συλλήψεις στο Πολυτεχνείο, στην Πανεπιστημιούπολη, στην Θεσσαλονίκη, στην Καρδίτσα και αλλού.
Η κυβέρνηση προσπαθεί τις δικές της εγκληματικές ευθύνες και την παταγώδη αποτυχία της στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης να τις μετατοπίσει στις πλάτες του αγωνιστικού, λαϊκού και εργατικού κινήματος και να ενοχοποιήσει τους αγώνες για τον δήθεν κίνδυνο διασποράς της πανδημίας….
Ταυτόχρονα η αντιλαϊκή αυτή επιλογή της κυβέρνησης δείχνει τον δρόμο που θα αντιμετωπίσει την απεργία και τις πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις των συνδικάτων στις 26 Νοέμβρη, που έχουν στο επίκεντρο την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής αυτής της περιόδου. Μια πολιτική που κλιμακώνει την επίθεση στα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα και παρέχει γη και ύδωρ στο κεφάλαιο να ανταπεξέλθει αυτό με επιτυχία από την κρίση και για άλλη μια φορά τις συνέπειες να τις φορτώσουν στις πλάτες του λαού.
Οι αγώνες των εργαζόμενων όλο αυτό το διάστημα της υγειονομικής κρίσης, απέδειξαν με την ουσιαστική τήρηση των μέτρων προστασίας, ότι δεν αποτελούν κίνδυνο, αντίθετα επικίνδυνη ήταν και παραμένει η πολιτική της κυβέρνησης για την παραπέρα διασπορά του κορωνοϊού στην χώρα μας.
Το lockdown στις διεκδικήσεις και στους αγώνες του λαού και των εργαζομένων δεν θα περάσει!!!
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: