Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Έκθεση-κόλαφος για τις επαναπροωθήσεις και τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών - Οργισμένη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ευρωπαϊκή επιτροπή ζητά, για ακόμα μία φορά, από την Αθήνα να αλλάξει την πολιτική κράτησης των μεταναστών και να δώσει τέλος στις παράνομες επαναπροωθήσεις εκφράζοντας την ανησυχία της για επιχειρήσεις του Λιμενικού και εγείροντας ερωτήματα για τη συμμετοχή του Frontex σε ορισμένες από αυτές.
«Χαστούκι» για την κυβέρνηση νέα έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), που ήρθε να προστεθεί στο πλήθος διεθνών αντιδράσεων και καλεί τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τις επαναπροωθήσεις και να μεταρρυθμίσουν το σύστημα κράτησης μεταναστών και προσφύγων τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά όσοι στερούνται της ελευθερίας τους.
Ειδικότερα, μετά από επίσκεψη στη χώρα μας πριν οκτώ μήνες (13-17 Μαρτίου), η επιτροπή διαπίστωσε εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης σε εγκαταστάσεις της περιοχής του Έβρου και στη Σάμο για να τονίσει ευρύτερα τα εξής:
«Οι μετανάστες συνεχίζουν να κρατούνται σε κέντρα κράτησης που αποτελούνται από μεγάλα κελιά με κάγκελα, γεμάτα από κρεβάτια, με κακό φωτισμό και εξαερισμό, ρημαγμένα και σπασμένα μπάνια και τουαλέτες, ανεπαρκή προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθαρισμού, ανεπαρκές φαγητό και απουσία πρόσβασης σε υπαίθρια καθημερινή άσκηση. Ο υπερβολικός συνωστισμός σε πολλές από τις εγκαταστάσεις επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση. Επιπλέον, δεν δόθηκαν στους μετανάστες σαφείς πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή τους».
Παράλληλα, καταγγέλλει τις τρομακτικές συνθήκες κράτησης οικογενειών με παιδιά, ασυνόδευτων ανηλίκων, άλλων ευάλωτων ατόμων (σωματικά ή ψυχικά) και εγκύων, που στερούνται κατάλληλης υποστήριξης. Σε αυτό το σημείο η έκθεση προτείνει μεταφορά των προσφυγόπουλων σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής, που θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, αντί της κράτησής τους σε αστυνομικά κρατητήρια.
Σε ό,τι αφορά την παράνομη τακτική των επαναπροωθήσεων η επιτροπή αναφέρει πως έλαβε, για ακόμα μία φορά, αξιόπιστες καταγγελίες για μετανάστες που οδηγούνται από τα σύνορα του ποταμού Έβρου προς την Τουρκία. Και καλεί τις ελληνικές αρχές να δράσουν για να αποτρέψουν τέτοιες επαναπροωθήσεις εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία της για πράξεις του ελληνικού Λιμενικού, που παρεμπόδισε την είσοδο σκαφών με μετανάστες σε ελληνικό νησί, και εγείροντας ερωτήματα για τον ρόλο και τη συμμετοχή του Frontex σε τέτοιες επιχειρήσεις.
Με τα παραπάνω δεδομένα η CPT ζητά από τις αρχές της χώρας μας να πάρουν δραστικά μέτρα για να σταματήσει η κακομεταχείριση των κρατουμένων μεταναστών από την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό, αφού αναφέρεται σε αρκετές σχετικές καταγγελίες, που αναφέρονται κυρίως κυρίως χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα.
Από την πλευρά της, η αστυνομία, στη δική της απάντηση, έδωσε πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων μεταναστών υποστηρίζοντας πως οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στα σύνορα είναι αβάσιμες. Όσον αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα αναφέρεται στην απόφαση να μπει τέλος στην κρατήσή τους σε κρατητήρια από το 2021.
Τέλος, μπορεί η επιτροπή να αναγνωρίζει τις σημαντικές προκλήσεις λόγω του μεγάλου αριθμού αφίξεων αλλά και την ανάγκη συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης, ωστόσο επισημαίνει ότι αυτό δεν απαλλάσσει το ελληνικό κράτος από τις υποχρεώσεις του απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και την μέριμνα που οφείλει να δείχνει σε όλους τους κρατούμενους πρόσφυγες.
Οργή ΣΥΡΙΖΑ μετά την έκθεση-κόλαφο για τις επαναπροωθήσεις
Ντροπιαστική για τη χώρα χαρακτηρίζει ο Γιώργος Ψυχογιός την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας και τις επαναπροωθήσεις.
Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και ζητά προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νότη Μηταράκη να σταματήσουν να εκθέτουν «τη χώρα και έναν λαό που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες αποτέλεσε παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης».
Η ανακοίνωση
Η Έκθεση κόλαφος της CPTεπιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο τα όσα εδώ και μήνες φωνάζουμε και η Κυβέρνηση κυνικά αρνείται χωρίς επιχειρήματα ακολουθώντας μια πολιτική για να ικανοποιήσει το ακροδεξιό και συντηρητικό ακροατήριο.
Η παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ με την επαίσχυντη ΠΝΠ του Μαρτίου, με την οποία καταργήθηκε προσωρινά το δικαίωμα στο αίτημα για άσυλο, οι καταδίκες όσων λίγων κατάφεραν να περάσουν το ίδιο διάστημα με βαριές ποινές και η κράτηση τους σε φυλακές ποινικών, οι μαρτυρίες ξυλοδαρμών από ένστολους, η διεύρυνση του μέτρου της κράτησης ιδίως για τους ασυνόδευτους ανήλικους (μόνο θυμηδία προκαλεί η σχετική δήλωση του κου Μηταράκη),η ελλιπέστατη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας με τον κυνισμό και τη στοχοποίηση με την οποία αντιμετώπισε η πολιτεία τις καταγγελίες για push-backsδεν είναι παρά οι πιο έντονες πτυχές μιας πολιτικής που έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα. Να εξαθλιώσει τους πρόσφυγες, να στρέψει απέναντί τους τις τοπικές κοινωνίες και να εκθέσεις διεθνώς της χώρα.
Ακόμα και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα το πρωί κοιτώντας προς την Ελλάδα έκανε σαφές ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτή η τακτική των επαναπροωθήσεων και ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες που διακινδυνεύουν την ανθρώπινη ζωή, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η σύγκληση του ΔΣ της Frontex με αντικείμενο τις επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές.
Το κερασάκι στην τούρτα της κατάρρευσης του κράτους δικαίου σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών ήρθε μόλις χθες, όταν ο πατέρας του εξάχρονου που πνίγηκε στα νερά του Αιγαίου λίγο έξω από την Σάμο βρέθηκε κατηγορούμενος για τον τραγικό θάνατο του ίδιου του παιδιού.
Δυστυχώς με τον ρυθμό που συνεχίζει να διευρύνει τις παραβιάσεις δικαιωμάτων και εγγυήσεων η Κυβέρνηση, θα χρειάζονται ολόκληροι τόμοι για την ετήσια Έκθεσηκαι οι προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.
Κύριε Μηταράκη, κύριε Μητσοτάκη, σταματήστε τώρα να εκθέτετε τη χώρα και έναν λαό που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες αποτέλεσε παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: