Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Παράταση της αναστολής πλειστηριασμών και έκτακτο βοήθημα τα Χριστούγεννα

Την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών και τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα πιο αδύναμα νοικοκυριά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας με εμφανώς πιο συναινετικό ύφος τη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία.
Αν και δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες ούτε για το θέμα των πλειστηριασμών ούτε για το θέμα της έκτακτης ενίσχυσης, ανέφερε ότι αποδέχεται σχετικές προτάσεις από τον Κυρ. Βελόπουλο και τον Αλ. Τσίπρα αντίστοιχα.
Για την πρόταση Βελόπουλου για τους πλειστηριασμούς είπε ότι καταγράφεται και θα υπάρξει σχετική ρύθμιση την οποία θα φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Για την οικονομική ενίσχυση είπε πάντως ότι θα εξειδικευτεί από το οικονομικό επιτελείο και θέλησε να διαβεβαιώσει πως «η κυβέρνηση θα σταθεί, όπως το έχει κάνει μέχρι σήμερα, με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη».
Κατά την τριτολογία του ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε την αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι το «πέσαμε έξω» του κ. Γεωργιάδη ισχύει για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης και όχι για τον τουρισμό.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης πάντως παραδέχθηκε πως «η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση», ενώ συμπλήρωσε πως μερίδιο ευθύνης έχουν και οι τοπικοί άρχοντες. Αν γυρίζαμε το ρολόι πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε πιο γρήγορα μέτρα, είπε. Αλλά, συνέχισε, λέγοντας ότι «ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω» και ότι «κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν».
Σε αυτό το σημείο ανέφερε πως είναι η σωστή επισήμανση του Αλ. Τσίπρα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και πρόσθεσε ότι γι' αυτό και το Διαβαλκανικό συμμετέχει στη σημερινή εφημερία.
Όσον αφορά στις ΜΕΘ πάντως και ειιδικότερα το αίτημα της αντιπολίτευσης για επίιταξή τους, ο πρωθυπουργός είπε πως αν το είχαμε κάνει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα είχαμε δαπανήσει πολύ περισσότερα. «Να τις χρησιμοποιούμε όταν είναι πραγματικά απαραίτητο» είπε για τις ιδιωτικές ΜΕΘ και πρόσθεσε: «τώρα είναι και το κάνουμε».  «Αν χρειαστεί θα το κάνουμε και σε άλλες πόλεις», συμπλήρωσε.
Για την παιδεία ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει δίκιο ο κ. Τσίπρας που επισημαίνει ότι υπάρχουν νοικοκυριά που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και αντέτεινε από την άλλη ότι:  και εμείς έχουμε δίκιο που υλοποιούμε πρόγραμμα με tablet και laptop στα σχολεία. Όπως είπε έχουν ήδη μοιραστεί 40.000 στα σχολεία, ενώ τόνισε ότι «δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο παιδί να μην μπορεί να έχει πρόσβαση για τεχνικούς λόγους». Όσον αφορά στο αίτημα για μαζική διεξαγωγή τεστ στους μαθητές έκρινε ότι δεν είναι σκόπιμο σε αυτή τη φάση, αλλά προανήγγειλε στοχευμένα τεστ σε μαθητές γυμνασίου προτού ανοίξουν πάλι τα σχολεία. Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τηλεκπαίδευσης για μερικές ακόμα εβδομάδες.
Αναφορικά με τα υποψήφια εμβόλια ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα κόμματα να υποδείξουν ένα συγκεκριμένο ομιλητή για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε στη στρατηγική εμβολιασμού.
Τέλος, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τις επισκέψεις σε σπίτια, ενώ τόνισε πως έχει ζητήσει αυξημένους ελέγχους στους χώρους εργασίας και για τη μάσκα αλλά και για την τηλεργασία όπου είναι εφικτή. «Θα χρειαστεί να αντέξουμε κάποιους μήνες ακόμα», είπε.
Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός κρύφτηκε πίσω από τους επιστήμονες και τις… ευθύνες των νέων, ενώ στη δευτερολογία του ισχυρίστηκε ότι δεν κολλάει τόσο εύκολα ο κορονοϊός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ειδική αναφορά έκανε και στην αντιπαράθεση για τις πολυδιαφημισμένες ΜΕΘ του Σωτηρία. λέγοντας πως πρέπει να φύγει ή ο διοικητής του νοσοκομείου ή ο Π. Πολάκης.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: