Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Η καραντίνα μηδενίζει το κοντέρ του προϋπολογισμού

Ολοταχώς για διπλασιασμό της ύφεσης στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, με δεδομένο ότι κάθε μήνας κλειστής οικονομίας κόβει 3 μονάδες από το ΑΕΠ.
Το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού για ολική καραντίνα 3 εβδομάδων βάζει σε νέες περιπέτειες την οικονομία της χώρας, ενώ πλήττει με νέες βόμβες τον προϋπολογισμό. Είναι μια εξέλιξη καταστροφική για τις επιχειρήσεις και τον παραγωγικό ιστό της χώρας, σημαίνοντας συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να μεταβαίνει εκτάκτως στην οδό Νίκης στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα προκειμένου να επαναξιολογηθεί η όλη κατάσταση.
Τα μέτωπα είναι πολλά, με τις αποφάσεις για τη νέα σκληρή καραντίνα να κάνουν ακόμη πιο μαύρες τις προβλέψεις για την ύφεση το 2020, η οποία βαθαίνει απότομα στο τρίτο και το τέταρτο φετινό τρίμηνο, κλειδώνοντας έτσι το σενάριο για διπλάσιο ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ.
Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο που βλέπει να μεγαλώνει η μαύρη τρύπα στα κρατικά ταμεία
Η ύφεση φέτος θα είναι πολύ μεγαλύτερη από 10% έναντι 8,2% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αφού κάθε μήνας «κλειστής» οικονομίας κόβει 3 μονάδες από την ανάπτυξη, με τις απώλειες στο ΑΕΠ να υπολογίζονται σε περίπου 5 με 5,5 δισ. ευρώ. Το ΑΕΠ σε πραγματικά νούμερα κατηφορίζει και φτάνει στη ζώνη των 165 δισ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα σπάει το φράγμα του 7% του ΑΕΠ από 6,23% του ΑΕΠ που ήταν η αρχική πρόβλεψη.
Ο προϋπολογισμός γεμίζει με νέες τρύπες στα έσοδα, κυρίως από τις αναστολές πληρωμών, ενώ εντείνονται οι φόβοι για νέα γενιά «κόκκινων» χρεών στο Δημόσιο, καθώς εν μέσω πανδημίας και lockdown οι φορολογούμενοι καλούνται να σηκώσουν έως το τέλος του έτους ένα βαρύ φορολογικό φορτίο που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ (δυο δόσεις του φόρου εισοδήματος, δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τρέχουσες οφειλές για τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί, τέλη κυκλοφορίας).
Αβεβαιότητα
Η οικονομική στενότητα σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία, καθιστώντας μετέωρο τον στόχο της κυβέρνησης για την πορεία των φορολογικών εισπράξεων το τελευταίο δίμηνο του έτους.
Επιπρόσθετα, διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» στα κρατικά ταμεία αναμένεται να προκαλέσει η περαιτέρω πτώση του τζίρου στην αγορά και της κατανάλωσης λόγω της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας. Την ίδια ώρα ο λογαριασμός για τα μέτρα στήριξης αυξάνει θεαματικά, ασκώντας τρομακτικές πιέσεις στις δαπάνες, με το οικονομικό επιτελείο να βάζει μπρος σχέδια για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές.
Οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν ενσωματωθεί στη σημερινή έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού δεν στηρίζονται σε παραδοχές για δεύτερο lockdown. Κατ’ επέκταση η εκτίμηση για ύφεση 9% φέτος δεν μπορεί να έχει καμία βάση. Καμία τύχη δεν έχει επίσης το σενάριο για ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη, μετά τις διάσπαρτες καραντίνες στις χώρες-μέλη.

Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: