Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

12.221 θέσεις στον νέο κύκλο κινητικότητας

Ποιες θέσεις για μετατάξεις και αποσπάσεις προσφέρονται από κάθε φορέα του Δημοσίου ● Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι.
Τον πιο μαζικό από πλευράς προσφερόμενων θέσεων κύκλο κινητικότητας εκκινεί το υπουργείο Εσωτερικών, με τις εγκεκριμένες προς κάλυψη θέσεις που μπορούν να διεκδικήσουν οι ενδιαφερόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι να ανέρχονται στις 12.221 και να κατανέμονται σε 568 φορείς του Δημοσίου (υπουργεία και εποπτευόμενοι οργανισμοί, ανεξάρτητες αρχές, δήμοι και περιφέρειες).
Οι προσφερόμενες θέσεις είναι αυξημένες κατά 69% σε σύγκριση με τον τελευταίο χρονικά κύκλο κινητικότητας, ο οποίος είχε προσφέρει 7.230 θέσεις και είχε ξεκινήσει πριν από 12 μήνες. Επιβεβαιώνεται, επομένως, για ακόμα μία φορά η μεγάλη ανάγκη που έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες σε προσωπικό και το μέγεθος της οριζόντιας υποστελέχωσης της Δημόσιας Διοίκησης.
Οι θέσεις είναι αναρτημένες από χθες στην ιστοσελίδα του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (apografi.gov.gr). Στη συντριπτική πλειονότητά τους αφορούν μετατάξεις (11.228 θέσεις, 92% του συνόλου) και πολύ λιγότερο αποσπάσεις (993 θέσεις, 8%). Το 46% των συνολικών προσφερόμενων θέσεων (5.630 στον αριθμό) κατανέμονται ανάμεσα στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, ενώ το 47% (5.763 θέσεις) αφορούν αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: 4.056 θέσεις (33% του συνόλου) θέλουν να στελεχώσουν οι δήμοι και 1.233 θέσεις (10%) θέλουν να καλύψουν οι περιφέρειες της χώρας. Αλλες 474 θέσεις (4%) ζητείται να καλυφθούν από νομικά πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ως προς τις θέσεις που ζητούν να καλύψουν τα υπουργεία, τις περισσότερες προσφέρει το υπουργείο Παιδείας (1.650 θέσεις), στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας (775 θέσεις) και έπονται –μεταξύ άλλων- το υπουργείο Οικονομικών (530 θέσεις) και το υπουργείο Πολιτισμού (430 θέσεις).
Μέχρι 10 θέσεις
Οσοι υπάλληλοι επιθυμούν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον, βάσει νόμου έχουν περιθώριο να υποβάλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά στον φορέα που ζητά να καλύψει μια θέση μόλις 10 ημέρες από την ημέρα δημοσίευσης των θέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε υποψήφιος προς μετακίνηση υπάλληλος μπορεί να διεκδικήσει κατ’ ανώτατο όριο 10 θέσεις που ανήκουν σε έως και 3 φορείς (για παράδειγμα, ένας υπάλληλος Π.Ε. Διοικητικού μπορεί να διεκδικήσει θέσεις του ίδιου κλάδου από ένα υπουργείο, έναν δήμο και μια περιφέρεια). Από κει και πέρα, τα αιτήματα θα αξιολογηθούν από τον φορέα που ζητά να καλύψει θέσεις, αλλά είναι άγνωστο πότε ο υποψήφιος θα έχει κάποια απάντηση. Αν και ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες προθεσμίες εντός των οποίων πρέπει να εξεταστούν τα αιτήματα των υπαλλήλων, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνουν τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, αλλά και τον «άγνωστο X», τον αριθμό των αιτήσεων που θα υποβληθούν, από τον οποίο –σημειώνουν- θα εξαρτηθεί το περαιτέρω χρονοδιάγραμμα.
Οι μετακινήσεις που θα εγκριθούν θα γίνουν χωρίς να αλλάξει η σχέση εργασίας του υπαλλήλου. «Οι μετατασσόμενοι διατηρούν το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς και τυχόν προσωπική διαφορά στις αποδοχές τους», αναφέρει ο νόμος.

Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: