Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Το 45% των εμβολιασμών έγιναν στις χώρες των G7 που αντιπροσωπεύουν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού

Πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού έχουν χορηγηθεί σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές.
Δεν χρειάστηκαν παρά λιγότερες από τρεις εβδομάδες, από τη 2η Φεβρουαρίου, για να διπλασιαστεί ο αριθμός των δόσεων που έχουν χορηγηθεί: Ως χθες το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), είχαν γίνει τουλάχιστον 201.042.149 ενέσεις σε 107 χώρες, σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές.
Ο αριθμός αυτός είναι σίγουρα υποτιμημένος: Δύο μεγάλες χώρες, η Κίνα και η Ρωσία, δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα νεότερα δεδομένα τις τελευταίες περίπου δέκα ημέρες.
Αποκαλύπτει όμως την υπερεκπροσώπηση των πλουσίων χωρών: Περίπου το 45% των εμβολιασμών έχει γίνει στις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών του κόσμου, μολονότι δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι ηγέτες της G7 δεσμεύθηκαν την Παρασκευή να μοιραστούν μέρος των εμβολίων με τις φτωχές χώρες.
Ανακοίνωσαν ακόμη ότι θα υπερδιπλασιάσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρουν για τον παγκόσμιο εμβολιασμό, στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως στο πρόγραμμα COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να στείλουν «το ταχύτερο δυνατόν» 13 εκατ. δόσεις εμβολίων στην Αφρική, ώστε οι χώρες της ηπείρου να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανοσοποίηση των περίπου 6,5 εκατομμυρίων μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τους.
Σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και διανεμήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις πλούσιες χώρες να δώσουν εμβόλια σε φτωχές.
Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax δεσμεύθηκε να προσφέρει στον COVAX 1,1 δισεκ. δόσεις του υποψηφίου εμβολίου της, ανέφερε την Παρασκευή η Συμμαχία για τον Εμβολιασμό (GAVI), η οποία μαζί με τον ΠΟΥ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα αυτό.
Μέχρι σήμερα, πάνω από τις εννιά δόσεις στις δέκα (το 92%) έχουν χορηγηθεί σε πολίτες χωρών με εισόδημα είτε «υψηλό» ή «μέσο προς την υψηλότερη κλίμακα» (κατά την Παγκόσμια Τράπεζα), δηλαδή σε κράτη όπου ζει χονδρικά ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός (το 53%). Από τις 29 χώρες με «χαμηλό» εισόδημα, μόνο η Γουινέα και η Ρουάντα έχουν αρχίσει εκστρατείες ανοσοποίησης.
Το Ισραήλ είναι μακράν η χώρα που έχει προχωρήσει περισσότερο, με περίπου τον μισό πληθυσμό του (το 49%) να έχει λάβει τουλάχιστον τη μία δόση, ενώ ο ένας Ισραηλινός στους τρεις (33%) έχει λάβει και τη δεύτερη. Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει αποτελεσματικότητα 95,8% ως προς την αποτροπή της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.
Άλλα κράτη μόλις ξεκινούν τις δικές τους εκστρατείες ανοσοποίησης. Νωρίτερα σήμερα στην Αυστραλία ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, μια ογδοντάρα και μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, την παραμονή της έναρξης της μαζικής πια ανοσοποίησης. Η Νέα Ζηλανδία άρχισε τη δική της εκστρατεία χθες Σάββατο· η χώρα, που μαζεύει επαίνους σε διεθνές επίπεδο για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία, δεν έχει καταγράψει παρά 26 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνολικού πληθυσμού πέντε εκατομμυρίων.
Στη Ρουμανία, εμβολιάστηκαν σχεδόν 300 άστεγοι. Η χώρα είναι μια από τις πρώτες στην Ευρώπη που προχωρούν σε ανοσοποίηση της συγκεκριμένης εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού.
Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έκλεισε συμφωνία με το Ισραήλ για τον εμβολιασμό περίπου 100.000 Παλαιστινίων που εργάζονται στην ισραηλινή επικράτεια.
Το πώς γίνεται ο εμβολιασμός προκαλεί εξάλλου σε κάποιες περιπτώσεις σκάνδαλα: στην Αργεντινή ο υπουργός Υγείας Χινές Γκονσάλες Γκαρσία αναγκάστηκε να παραιτηθεί την Παρασκευή, μετά την αποκάλυψη ότι πρότεινε σε φίλους του να εμβολιαστούν εκτός σειράς, χωρίς να μπουν στον κόπο να κλείσουν ραντεβού σε νοσοκομείο.
Άλλο αξιοσημείωτο: η διανομή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ίσως γίνει λίγο πιο εύκολη, καθώς διατηρείται για δύο εβδομάδες σε θερμοκρασίες υψηλότερες από αυτές που όριζαν ως εδώ οι κατασκευάστριες (από -80 ως -60 ° Κελσίου), σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που δημοσιοποίησαν την Παρασκευή.
Η Ρωσία από τη δική της πλευρά ανακοίνωσε πως το τρίτο της εμβόλιο κατά το νέου κορονοϊού, του Kovivac, οι πρώτες 120.000 δόσεις του οποίου θα κυκλοφορήσουν τον Μάρτιο, μετά το Sputnik V (δόθηκε άδεια κατεπείγουσας χρήσης του τον Αύγουστο) και του EpiVacCorona (τον Οκτώβριο).
Από την εκδήλωσή της στα τέλη του 2019 η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή ως εδώ σε τουλάχιστον 2.453.070 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Γαλλικό Πρακτορείο από επίσημες πηγές.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: