Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Σε έξαρση το παράνομο στοίχημα λόγω «λουκέτου» στα πρακτορεία ΟΠΑΠ

Στον παράνομο στοιχηματισμό οδηγούνται παίκτες που λόγω των «λουκέτων» στα επίγεια πρακτορεία του ΟΠΑΠ καταλήγουν σε απόκρυφα… κανάλια, «τζογάροντας» κανονικά τα χρήματά τους εν μέσω lockdown.
Με τη «θηλιά» του lockdown να σφίγγει τον λαιμό της αγοράς, ορισμένοι -στη Θεσσαλονίκη και ανά την επικράτεια- βρήκαν την ευκαιρία να καπηλευτούν τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, καταφεύγοντας σε λύσεις που παραβλέπουν τους νόμους του κράτους. Τα παραπάνω, επιβεβαιώνει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων ΟΠΑΠ Κεντρικής Μακεδονίας, Αναστάσιος Απιδόπουλος, καθώς εξηγεί ότι η παραοικονομία εις βάρος των πρακτόρων «ακμάζει» εν μέσω καραντίνας μέρα με τη μέρα.
«Οι παίκτες έψαξαν πώς μπορούν εκτός των διαδικτυακών στοιχημάτων να παίξουν και κανονικά με… άλλους τρόπους. Υπάρχουν καταστήματα ή ακόμη και μεμονωμένα πρόσωπα που έχουν σύμβαση σε “αόρατη” εταιρεία που δεν φαίνεται πουθενά, παίζουν στοιχήματα και τα διεκπεραιώνουν χωρίς αποδείξεις και χωρίς φόρους», τονίζει ο κ. Απιδόπουλος, προσθέτοντας πως όταν ο ΟΠΑΠ είχε δημιουργήσει τα καταστήματα Opap Play, το φαινόμενο του παράνομου τζόγου είχε μειωθεί.
«Η ανάγκη του παίκτη να βρει τρόπο να στοιχηματίσει γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους που προσεγγίζουν άτομα και τους λένε “να σου παίξω εγώ το στοίχημα”. Όλος αυτός ο τζίρος όμως, περνάει από “κανάλια” που δεν ελέγχονται από πουθενά. Πρόκειται για μία πραγματική “άνθηση” της παραοικονομίας εις βάρος των επιχειρήσεων που τηρούν τις κρατικές εντολές και παραμένουν κλειστές εδώ και περίπου πέντε μήνες», επεσήμανε ο κ. Απιδόπουλος.
Αλλάζουν δουλειά οι πράκτορες λόγω κορωνοϊού
«SOS» εκπέμπουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ με τους επιχειρηματίες να θέτουν πλέον ζήτημα επιβίωσης ακόμη και για τις οικογένειές τους, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη εργάζονται σε δεύτερη δουλειά προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Πλέον, έπειτα από δύο lockdown, τα καταστήματα των πρακτόρων έχουν μείνει κλειστά για περισσότερους από πέντε μήνες. Όλο αυτό το διάστημα, τα εισοδήματά τους είναι μηδενικά και τα σχεδόν 4.000 πρακτορεία με τους περίπου 20.000 εργαζόμενους που απασχολούνται, έχουν φτάσει στο σημείο να ανησυχούν για την επιβίωση τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Πρακτόρων ΟΠΑΠ Κεντρικής Μακεδονίας, αρκετοί επιχειρηματίες έχουν αλλάξει δουλειά για να μπορούν να συντηρήσουν το νοικοκυριό τους, καθώς δεν έχουν λάβει ούτε την τέταρτη επιστρεπτέα προκαταβολή.
«Έχει χειροτερέψει η κατάσταση. Από τις 30 Οκτωβρίου έως σήμερα έχουμε δουλέψει μόνο πέντε ημέρες. Ένα μεγάλο ποσοστό δεν πήρε οικονομική βοήθεια από το κράτος και δεν ξέρω πώς θα ανταπεξέλθουν. Είναι θέμα επιβίωσης πλέον, πολλοί πράκτορες κάνουν και άλλες δουλειές για να ζήσουν την οικογένειά τους», τόνισε ο κ. Απιδόπουλος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι τα πρακτορεία θα μπορούσαν να ενταχθούν στον παραγωγικό ιστό. «Θεωρούμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε κομμάτι που θα ήταν σε λειτουργία -λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία. Αν βρισκόμασταν στον παραγωγικό ιστό, δεν θα χρειαζόμασταν μεγάλες οικονομικές βοήθειες, θα συνεισφέραμε κι εμείς», τόνισε χαρακτηριστικά.
Με τα πάγια έξοδα να «τρέχουν», οι πράκτορες, σύμφωνα με τον Αναστάσιο Απιδόπουλο, βρίσκονται σε επαφή με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ένταξη επιχειρήσεων του κλάδου στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. «Θεωρούμε ότι είναι αδικία να μένουν ορισμένοι “έξω” από αυτό. Έχουμε αρκετά πάγια έξοδα και προσπαθούμε να διορθώσουμε τα λάθη που έχουν αποφασιστεί για τον κλάδο μας», καταλήγει ο κ. Απιδόπουλος.

Πηγή: thesstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: