Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Yπερωρίες κατά προσλήψεων

Το όραμα της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας ● Στο υπό διαβούλευση εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης υφίσταται ήδη από τη νομοθεσία για τους μερικώς απασχολούμενους έως ότου συμπληρώ­σουν πλήρες 8ωρο, αλλά με αμοιβή 12% για κάθε ώρα επιπλέον των συμφωνημένων.
Σε μια περίοδο όπου το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική κοινωνία παραμένει η αύξηση της απασχόλησης με νέες προσλήψεις και η καταπολέμηση της ανεργίας ακόμη και για τους νέους με μεταπτυχιακά και διδακτορικά (οι οποίοι μετά και την «προτροπή» του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Πατέλη έχουν λίγες ελπίδες να προσληφθούν ακόμη και σε δουλειές ποδαριού), το νομοσχέδιο για τα εργασιακά κλείνει τη στρόφιγγα των προσλήψεων όχι μόνο με την αύξηση των νόμιμων υπερωριών σε 150 τον χρόνο (από 96 που είναι σήμερα στη βιομηχανία και 120 στους λοιπούς κλάδους), αλλά και με την αύξηση υπερωριακής απασχόλησης και στους εργαζόμενους με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης υφίσταται ήδη από τη νομοθεσία για τους μερικώς απασχολούμενους έως ότου συμπληρώσουν πλήρες 8ωρο, αλλά με αμοιβή 12% για κάθε ώρα επιπλέον των συμφωνημένων. Δηλαδή εάν ο εργαζόμενος έχει συμφωνήσει 4ωρο, μπορεί να εργαστεί έως 8 ώρες συνολικά, και για τις 5η, 6η, 7η και 8η ώρα θα πάρει προσαύξηση 12%.
«Το νέο στοιχείο είναι ότι οι επιπλέον ώρες δεν πρέπει αναγκαστικά να είναι συνεχόμενες με τις αρχικές. Για παράδειγμα, κατά τον τρόπο αυτό, ένας μερικώς απασχολούμενος που δουλεύει από τις 12 μ. έως τις 4 μ.μ., θα μπορεί να εργαστεί π.χ. και από τις 8 μ.μ. ώς τις 11 μ.μ., με προσαυξημένη αμοιβή και χωρίς να υπερβεί το ημερήσιο 8ωρο. Ετσι διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στην κάλυψη των αναγκών τους και κερδίζουν περισσότερα χρήματα οι μερικώς απασχολούμενοι».
Η παραδοχή αυτή διατυπώνεται με το άρθρο 56 του σχεδίου νόμου που αναρτήθηκε ήδη στο open.gov για δημόσια διαβούλευση και αναφέρει τα εξής: « Αν παραστεί ανάγκη για πρόσθετη εργασία πέραν της συμφωνημένης, ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει, αν είναι σε θέση να το κάνει και η άρνησή του θα ήταν αντίθετη με την καλή πίστη. Η πρόσθετη εργασία μπορεί να παρασχεθεί, εφόσον συμφωνεί ο εργαζόμενος, και κατά ωράριο που δεν είναι συνεχόμενο σε σχέση με το συμφωνημένο ωράριο της ίδιας ημέρας, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων περί ημερήσιας ανάπαυσης. Αν παρασχεθεί εργασία πέραν της συμφωνημένης, ο μερικώς απασχολούμενος δικαιούται αντίστοιχης αμοιβής με προσαύξηση δώδεκα τοις εκατό (12%) επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας που θα παράσχει. O μερικώς απασχολούμενος μπορεί να αρνηθεί την παροχή εργασίας πέραν της συμφωνημένης, όταν η πρόσθετη εργασία λαμβάνει χώρα κατά συνήθη τρόπο. Σε κάθε περίπτωση η πρόσθετη αυτή εργασία δύναται να πραγματοποιηθεί κατ’ ανώτατο όριο μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους ημερήσιου ωραρίου του συγκρίσιμου εργαζομένου».
 
Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: