Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Ήρωες

Μια από τις μεγαλύτερες μπαρούφες που ακούγονται τον τελευταίο καιρό -κυρίως από τους ανθρώπους των κεφαλαιαγορών- είναι ότι τα συνδικάτα με τις απαιτήσεις τους για υψηλότερους μισθούς θα τροφοδοτήσουν πληθωριστικό σπιράλ. Αυτό που για την ώρα βλέπουμε στις ΗΠΑ είναι πενιχρές αυξήσεις της τάξης του 2% - 3% έπειτα από πολύμηνους απεργιακούς αγώνες.
Οι μόνοι που κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή αύξηση (10%) μέχρις στιγμής είναι οι εργαζόμενοι στον κολοσσό παραγωγής αγροτικών μηχανημάτων John Deere, έπειτα από απεργία ενός μηνός και απόρριψη των προτάσεων της εταιρείας δύο φορές. Κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι, όπως οι περίπου 1.100 ανθρακωρύχοι στην Αλαμπάμα, οι οποίοι απεργούν από τον περασμένο Απρίλιο, είναι ξεχασμένοι από τον... Θεό.
Κάποιοι άλλοι πάλι που έβαλαν πλάτη προκειμένου να μην κλείσουν τα εργοστάσια της εταιρείας τους στη διάρκεια της καραντίνας, δουλεύοντας περισσότερες από 80 ώρες την εβδομάδα επί 130 συνεχόμενες ημέρες και αποκλήθηκαν «ήρωες» γι’ αυτό από τα αφεντικά τους, τώρα που ζητούν το κάτι παραπάνω, απειλούνται, μηνύονται και στο τέλος απολύονται.
Ο λόγος για 1.400 εργαζόμενους της Kellogg’s, απεργούς από τον Οκτώβριο, που διεκδικούν υψηλότερους μισθούς. Δύο μήνες μετά την έναρξη της απεργίας και την απόρριψη της προσφοράς της διοίκησης για αύξηση μισθών 3% η Kellogg’s απέλυσε όλους τους απεργούς εργάτες. Νωρίτερα, τους είχε απειλήσει με μετεγκατάσταση των εργοστασίων στο Μεξικό, ενώ υπέβαλε και μήνυση κατά του συνδικάτου τους... Πού να μην ήταν και ήρωες δηλαδή.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: