Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δυο-τρεις σκέψεις και προτάσεις στην πορεία προς το Συνέδριο

Με ανησυχία παρακολουθούμε την πορεία προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. του κόμματός μας: ελλιπής προετοιμασία των προσυνεδριακών συνελεύσεων, εξαιρετικά μικρή συμμετοχή, υποβάθμιση της πολιτικής λειτουργίας και του πολιτικού διαλόγου, αποκλειστική ενασχόληση με διαδικαστικά και οργανωτικά ζητήματα, εσωστρέφεια και, ακόμη χειρότερα, φατριαστικές λογικές, δαιμονοποίηση των διαφορετικών απόψεων, απαξίωση συντρόφων/ισσών, χυδαίες προσωπικές επιθέσεις εναντίον τους, ιδιοκτησιακές αντιλήψεις για το κόμμα.
Και όλα αυτά, εν όψει ενός συνεδρίου που φιλοδοξεί να αποτελέσει σταθμό στην πορεία του κόμματος, όχι φυσικά ως αυτοσκοπό, αλλά για το συμφέρον των υποτελών τάξεων, δηλαδή της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας. Όχι μόνο για την εκλογική νίκη και την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη και τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που αυτό εκπροσωπεί, αλλά και για τη επεξεργασία ενός ριζοσπαστικού πολιτικού σχεδίου για μια νέα αρχή για τη χώρα.
Όσες και όσοι υπογράφουμε την επιστολή αυτή, μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Πέλλα, με διαφορετικές μεταξύ μας απόψεις σε επιμέρους ζητήματα αλλά με κοινή αγωνία για το μέλλον του κόμματος, σκεφτήκαμε να μην καταθέσουμε ένα ακόμη κείμενο με τη γνώμη μας ανάμεσα στα άλλα (πολλά από τα οποία, παρά τις παραπάνω διαπιστώσεις, είναι εξαιρετικά σημαντικά), αλλά να κάνουμε (και να προτείνουμε), ως συμβολή στον προσυνεδριακό διάλογο, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, δυο-τρία πρακτικά πράγματα, όπως:
1) (αυτονόητο) Να πάρουμε ενεργό μέρος στις προσυνεδριακές συνελεύσεις, προσπαθώντας να συμβάλουμε στην ουσιαστική πολιτική συζήτηση του σχεδίου των «θέσεων» και του καταστατικού και στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συντροφικότητας, ώστε να ακουστούν ανεμπόδιστα όλες οι απόψεις.
2) Να ενεργοποιήσουμε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, ώστε να συμμετάσχουν σε όλες τις προσυνεδριακές διαδικασίες, με ανοιχτά αυτιά και μυαλό, να ακούσουν και να μιλήσουν, να ασκήσουν κριτική και να καταθέσουν προτάσεις, και να μην αρκεστούν (τα μέλη) μόνο στη συμμετοχή στην ψηφοφορία για την εκλογή συνέδρων, μετατρεπόμενα σε μέλη μιας χρήσης.
3) Να καταδικάσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δαιμονοποίηση των διαφορετικών απόψεων και τη στοχοποίηση συντρόφων και συντροφισσών και να ζητήσουμε από τα ανώτερα όργανα του κόμματος να κάνουν το ίδιο, θεωρώντας τις πρακτικές αυτές εντελώς ξένες προς το ήθος και την κουλτούρα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το δικαίωμα στη γνώμη, στη διαφωνία και την κριτική είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των μελών και φίλων του κόμματος και πρέπει να το προστατέψουμε ως κόρη οφθαλμού.
4) Να στηρίξουμε την ΑΥΓΗ, τη μαχόμενη επί εβδομήντα χρόνια φωνή της Αριστεράς και της δημοσιογραφίας, όχι μόνο κατά στην πορεία προς το συνέδριο αλλά και μετά.
5) Να καλέσουμε τα Συντονιστικά των Οργανώσεων Μελών και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας να οργανώσουν από τώρα και μέχρι την έναρξη του συνεδρίου στοχευμένες εξωστρεφείς δράσεις (εκδηλώσεις, συζητήσεις, παρεμβάσεις κ.λπ.), ώστε να συνομιλήσουμε με τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπούμε ως κόμμα, να ακούσουμε τις δικές τους αγωνίες και προτάσεις και να τις κάνουμε κοινωνούς των δικών θέσεων. Για να γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όχι ένα συνέδριο εσωστρέφειας, μηχανισμών και ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών, αλλά ένα συνέδριο που να αφορά την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: