Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Καλαμπόκι και μαλακό σιτάρι: Ημέρα των limit-up κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ένα φορτηγό καράβι τουρκικών συμφερόντων βομβαρδίστηκε στην Οδησσό (φωτό). Ένα άλλο εμπορικό καράβι της Cargill δεχθηκε επίθεση, χωρίς όμως σοβαρές ζημιές.
Η Ουκρανία έκλεισε τα εμπορικά λιμάνια της την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή των Ρώσων. Η Ρωσία έκλεισε τα λιμάνια της στην Αζοφική θάλασσα και απαγόρευσε τον διάπλου των εμπορικών πλοίων, αλλά άφησε ανοιχτή τη διέλευση από τη Μαύρη Θάλασσα. Όλος ο κόσμος έμεινε αποσβολωμένος να κοιτά τις εξελίξεις γύρω από αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο.
Και οι χρηματιστηριακές αγορές δεν έμειναν ανεπηρέαστες. Σε μεγάλο βαθμό, βέβαια, τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων είχαν προεξοφλήσει ότι θα υπάρξει διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα προϊόντων που εξάγει η Ουκρανία, όπως καλαμπόκι, μαλακό σιτάρι και ηλιέλαιο.
Την πρώτη μέρα της εισβολής είχαμε limit-up στις διεθνείς τιμές καλαμποκιού και σιταριού - μαλακού, γιατί στο σκληρό σιτάρι δεν συνέβη το ίδιο - το οποίο όμως δεν συνεχίστηκε τη δεύτερη μέρα. Μάλιστα την επομένη υπήρξε μικρή διόρθωση στις τιμές, που ήταν ήδη πολύ υψηλές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Πλέον, για τις εξαγωγές καλαμποκιού κύριο λιμάνι θα είναι το λιμάνι της Κωνστάντζα στη Ρουμανία. Ήδη η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε συν 10 ευρώ τον τόνο στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Μπολόνια στην Ιταλία, την Πέμπτη.
Ο παγκόσμιος έμπορος γεωργικών προϊόντων Cargill Inc. δήλωσε ότι ένα φορτηγό που είχε ναυλώσει "χτυπήθηκε από βλήμα" στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά το πλοίο παρέμεινε αξιόπλοο και όλο το πλήρωμα ήταν ασφαλές.
Η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας καλαμποκιού (αραβόσιτου), το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προορίζεται για την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανταγωνίζεται επίσης με τη Ρωσία για την προμήθεια μαλακού σιταριού (για την παραγωγή ψωμιού) σε μεγάλους αγοραστές όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία.
Οι εκτιμήσεις της βιομηχανίας υπολογίζουν σήμερα τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας σε περίπου 5 έως 6 εκατομμύρια τόνους το μήνα, εκ των οποίων περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνοι είναι καλαμπόκι, 1 εκατομμύριο τόνοι σιτάρι και ένα υπόλοιπο μερίδιο κυρίως κριθάρι.
Τα κυριότερα λιμάνια εξαγωγής σιτηρών περιλαμβάνουν τα Chornomorsk, Μykolayiv, Οδησσός, Χερσώνα και Yuzhny.
Ο κρατικός αγοραστής σιτηρών της Αιγύπτου ακύρωσε διεθνή διαγωνισμό αγοράς σιταριού την Πέμπτη, εν μέσω αναφορών ότι δεν είχαν ληφθεί προσφορές ούτε για ρωσικό ούτε για ουκρανικό σιτάρι.
"Η αγορά εξακολουθεί να δυσκολεύεται να αποκτήσει μια σαφή εικόνα της πραγματικής στρατιωτικής κατάστασης επί εδάφους. Τα λιμάνια στην Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν υποστεί ζημιές σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές των ναυτιλιακών πρακτορείων", δήλωσε ένας Ευρωπαίος έμπορος σιτηρών στο Reuters.
Ο ναυτιλιακός όμιλος Maersk δήλωσε την Πέμπτη ότι σταμάτησε όλες τις λιμενικές προσεγγίσεις στην Ουκρανία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και έκλεισε το κεντρικό του γραφείο στην Οδησσό στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας λόγω της πολεμικής σύρραξης.
Ο παγκόσμιος έμπορος γεωργικών προϊόντων Bunge Ltd ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έκλεισε τα γραφεία της εταιρείας στην Ουκρανία και ότι οι δραστηριότητες στο λιμάνι της για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας στο Μykolayiv της Ουκρανίας έχουν ανασταλεί.
Η Bunge απασχολεί περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους στη χώρα και επίσης κατέχει και λειτουργεί ανυψωτήρες σιτηρών και έναν τερματικό σταθμό εξαγωγών στην Ουκρανία, ανέφερε η εταιρεία. Διαχειρίζεται επίσης ένα εργοστάσιο άλεσης καλαμποκιού μέσω μιας κοινοπραξίας.
Ο ανταγωνιστής Archer-Daniels Midland Co. δήλωσε ότι οι εγκαταστάσεις του στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός τερματικού σταθμού εξαγωγών στην Οδησσό, δεν λειτουργούσαν.
Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, στέλνει τα σιτηρά της κυρίως από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Τα λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας είναι πιο ρηχά και έχουν μικρότερη χωρητικότητα.
Η Μαριούπολη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, ένα από τα μεγαλύτερα ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, διαχειρίζεται κυρίως σχετικά μικρά πλοία χωρητικότητας μεταξύ 3.000 και 10.000 τόνων.
Τα λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας εξάγουν σιτάρι, κριθάρι και καλαμπόκι σε μεσογειακούς εισαγωγείς όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ιταλία, ο Λίβανος και η Τουρκία.
Ένας άλλος Ευρωπαίος έμπορος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές προμήθειες εάν τα πλοία δεν είναι σε θέση να αναχωρήσουν στο εγγύς μέλλον.
Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μαλακό σιτάρι αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν μιας δεκαετίας, καθώς η σύγκρουση απειλούσε να διακόψει τη ροή των προμηθειών από την περιοχή, ενώ τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι σκαρφάλωσαν σε μια κορυφή ρεκόρ.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων εξαγωγών αραβοσίτου (καλαμποκιού) και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιέλαιου.
Η Ρωσία παρήγαγε 76 εκατομμύρια τόνους σιταριού πέρυσι και αναμένεται από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ να εξάγει 35 εκατομμύρια τόνους την περίοδο Ιουλίου-Ιουνίου, το 17% του παγκόσμιου συνόλου.
Η Ρωσία προμηθεύει σιτάρι όλους τους μεγάλους παγκόσμιους αγοραστές. Η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς.
Η Ουκρανία ζήτησε την Πέμπτη από την Τουρκία να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στα ρωσικά πλοία, δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά δεν υπήρξε άμεση απάντηση στο αίτημα του Κιέβου. Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η Άγκυρα έχει τον έλεγχο των στενών και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων σε καιρό πολέμου ή σε περίπτωση απειλής.
Σικάγο
Οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την Πέμπτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνεχίζοντας την πρόσφατη άνοδο που τις έχει οδηγήσει σε πολυετή υψηλά επίπεδα εν μέσω ανησυχιών για τις διαταραχές που θα μπορούσε να προκαλέσει ένας πόλεμος στον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαΐου για το μαλακό χειμερινό σιτάρι και το καλαμπόκι του Σικάγο αυξήθηκαν κατά το μέγιστο ημερήσιο όριο συναλλαγών τους νωρίς το πρωί της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων, προτού υποχωρήσουν ελαφρώς, με τα συμβόλαια για το σιτάρι και τη σόγια να σημειώνουν τις υψηλότερες τιμές τους από το 2012.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού SRW Μαΐου σημείωναν άνοδο 5,6% το απόγευμα της Πέμπτης στα 9,34 δολάρια το μπούσελ, ενώ το καλαμπόκι Μαΐου σημείωνε άνοδο 1,9% στα 6,94 δολάρια το μπούσελ και η σόγια διαπραγματευόταν με πτώση 1,2% στα 16,51 δολάρια το μπούσελ, αφού νωρίτερα στη συνεδρίαση έφτασε τα 17,19 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2012.
Εάν η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν επιλυθεί πριν από την εαρινή περίοδο φύτευσης, οι τιμές ορισμένων σιτηρών πιθανότατα θα αυξηθούν και θα μπορούσαν ακόμη και να διπλασιαστούν, σύμφωνα με ένα σημείωμα νωρίτερα αυτό το μήνα από τον Anu Gaggar, αναλυτή στον τομέα διαχείρισης επενδύσεων και έρευνας της Commonwealth.
Η Ρωσία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός λιπασμάτων, γεγονός που εγείρει φόβους ότι οι εμπορικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.
ΒΕΘ: Ανησυχία για επιπτώσεις ρωσο-ουκρανικής κρίσης -Τι θα γίνει με καλαμπόκι και ηλιέλαιο
Προβληματισμό και ανησυχία για τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, εκφράζει με σημερινή του ανακοίνωση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).
Με τον πρόεδρό του Αναστάσιο Καπνοπώλη να υπογραμμίζει πως «Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, το 20% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου».
Από αυτά και μόνο τα στοιχεία, σημειώνει ο κ. Καπνοπώλης, «γίνεται αντιληπτό πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε ράλι τιμών των βασικών πρώτων υλών, γεγονός που θα προκαλέσει πονοκέφαλο στα μέλη του επιμελητηρίου, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αρτοποιών και ζαχαροπλαστών».
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΒΕΘ αναφέρεται επίσης στις περαιτέρω ανατιμήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που έπονται λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και υπογραμμίζοντας ότι η κλιμάκωση της έντασης «αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του εμπορίου και των σχέσεων της Ε.Ε. και κατ' επέκταση της Ελλάδας με τις δύο χώρες», εκφράζει την ελπίδα του η Ευρώπη να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δημιουργώντας και επιπρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία.
 
Πηγή: agro24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: