Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Ρωσική επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους σε όλη την Ουκρανία και χερσαίες επιχειρήσεις στα σύνορα

Στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια και αντιαεροπορικά συστήματα σε διάφορες πόλεις, σε όλη την Ουκρανία, χτυπάει η Ρωσία, παράλληλα με την είσοδο χερσαίων δυνάμεων, από νωρίς το πρωί.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι διέταξε τον στρατό να πραγματοποιήσει ειδική επιχείρηση στο Ντονμπάς, υποστηρίζοντας ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητας».
«Οι περιστάσεις απαιτούν να αναλάβουμε αποφασιστική και άμεση δράση», είπε σε τηλεοπτικό του μήνυμα λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης (5 π.μ ώρα Ελλάδας) ο Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT. Πρόσθεσε ότι «οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς στράφηκαν στη Ρωσία με αίτημα βοήθειας. Από αυτή την άποψη, σύμφωνα με το άρθρο 51, μέρος 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με την την κύρωση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και σύμφωνα με τις συνθήκες φιλίας που επικυρώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση και την αμοιβαία βοήθεια με τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, αποφάσισα να διεξαγάγω ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Επίσης, το RIA-Novosti and το TASS αναφέρουν πως ο Πούτιν κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις να «καταθέσουν τα όπλα και να πάνε στα σπίτια τους», λέγοντας πως για ενδεχόμενο αιματοκύλισμα θα ευθύνεται η ουκρανική κυβέρνηση. Πρόσθεσε πάντως πως «τα σχέδιά μας δεν είναι να καταλάβουμε την Ουκρανία, δεν σκοπεύουμε να επιβληθούμε σε κανέναν».
Ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας.
«Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας πως «οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί».
Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι γίνονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα.
Η συνοριοφυλακή της Ουκρανίας υποστήριξε πως τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν από τη Ρωσία, από την Κριμαία και από τη Λευκορωσία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά μονάδων των μεθοριακών φρουρών και σημείων ελέγχου, με τη χρήση πυροβολικού, άλλου στρατιωτικού υλικού και μικρών όπλων στις περιοχές Λουγκάνσκ, Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Ζιτόμιρ.
Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας υποστήριξε ότι κατέρριψε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση. Επίσης, από την Ουκρανική πλευρά διαψεύστηκε ότι έγινε απόβαση ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό.
Νωρίτερα, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, στην Οδησσό που είναι στα νότια και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μεταδίδουν δημοσιογράφοι ξένων μέσων ενημέρωσης, μετά την ανακοίνωση για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης από τη Ρωσία. Στην πρωτεύουσα, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Στην Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στα ανατολικά, όπου βρίσκεται το κύριο μέτωπο, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα. Ακόμη πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.
«Ο Πούτιν μόλις ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανάρτηση του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κούλεμπα. Ανέφερε ακόμα πως «πόλεις της Ουκρανίας δέχονται χτυπήματα» και ότι «η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα κερδίσει». Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Ολόκληρη η επικράτεια της Ουκρανίας κηρύχθηκε σε κατάσταση πολέμου. «Δεν υπάρχει πανικός» και «θα νικήσουμε», δήλωσε ο Β. Ζελένσκι. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσης πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: