Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Η Ρωσία ξεκίνησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Σειρήνες πολέμου ηχούν στην Ουκρανία, καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. Πρόκειται για τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέντσκ και του Λουγκάνσκ, το σύνολο δηλαδή της περιφέρειας του Ντονμπάς, των οποίων την ανεξαρτησία αναγνώρισε τη Δευτέρα ύστερα από σχετικό αίτημα των ηγετών τους.
Το πρωί της Πέμπτης υπήρχαν αναφορές για διάφορες πολεμικές εστίες στην Ουκρανία (Χάρκοβο, Μαριούπολη κ.α,), ακόμη και για χτυπήματα στο Κίεβο, ωστόσο οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια σειρά χτυπημάτων για την «απενεργοποίηση» της ουκρανικής αεράμυνας και των αεροπορικών βάσεων και οι επιχειρήσεις εξελίσσονται μόνο στην ανατολική Ουκρανία στο Ντονμπάς.
Όπως υποστηρίζει το Κρεμλίνο, δεν καταγράφεται κάποια αντίσταση και οι δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονετσκ και του Λουγκάνσκ προωθούνται ώστε να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το σύνολο της περιφέρειας του Ντονμπάς. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα.
Οι ανακοινώσεις του Πούτιν
«Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά, περίπου στις 05:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης.
Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες στην εμπόλεμη ζώνη του Ντονμπάς να αποχωρήσουν. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς».
Στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία
Μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, στην Ουκρανία, κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει πυραυλικές επιθέσεις σε υποδομές της Ουκρανίας και στους ουκρανούς συνοριοφύλακες, με τις εκρήξεις να ακούγονται σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. Ο Ζελένσκι στο διάγγελμά του προς τον ουκρναικό λαό μετά τις εξελίξεις στη χώρα κάλεσε τους Ουκρανούς να μείνουν σπίτι και να παραμείνουν ήρεμοι. «Ο στρατός λειτουργεί. Θα είμαι μαζί σας όλη την ώρα. Μείνετε δυνατοί. Θα κερδίσουμε γιατί είμαστε η Ουκρανία. Δόξα στην Ουκρανία», είπε. Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ότι η Ουκρανία θα τελεί υπό στρατιωτικό νόμο σε όλα τα εδάφη του κράτους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι έχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία, δηλαδή πολύ πέρα από το Ντονμπάς, και υποστήριξε πως υπάρχουν πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας μέσω Twitter.
Μερικά λεπτά αφού μίλησε ο ρώσος πρόεδρος, ουκρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως άκουσαν ήχους ομοβροντιών πυροβολικού κοντά στο Κίεβο και αλλά και στην περιοχή του αεροδρομίου Μπορισπίλ. Ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News υποστήριξε πως ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο, ωστόσο άλλα μέσα ενημέρωσης στη συνέχεια, όπως το CNN, ανέφερε πως έχουν ηχήσει σειρήνες αεροπορικής επιδρομής, αλλά φαίνεται να επικρατεί «εξαιρετικά ήρεμη» διάθεση. Ισχυρές εκρήξεις, σύμφωνα με ΜΜΕ, ακούστηκαν και στην Μαριούπολη, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στη γραμμή του ανατολικού μετώπου, με μισό εκατομμύριο κατοίκους.
Από την πλευρά του, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υποστήριξε με ανακοίνωσή του ότι δεν επλήγησαν πόλεις της Ουκρανίας με πυρά πυροβολικού. «Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν προκαλούν κανένα πλήγμα με πυραύλους ή πυρά πυροβολικού στις πόλεις της Ουκρανίας, ανέφερε στο RIA Novosti εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Ρωσία: Ο ουκρανικός στρατός «δεν δείχνει καμία αντίσταση» - Εκτός μάχης η ουκρανική αεράμυνα
Τα συστήματα αεράμυνας του ουκρανικού στρατού έχουν κατασταλεί και η υποδομή των αεροπορικών βάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει απενεργοποιηθεί, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, οι στρατιωτικές συνοριακές υπηρεσίες της Ουκρανίας «δεν δείχνουν καμία αντίσταση».
«Τα συστήματα αεράμυνας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν κατασταλεί», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Τονίζει επίσης ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν επιφέρουν κανένα πλήγμα σε πόλεις της Ουκρανίας και όρτι τίποτα δεν απειλεί τον άμαχο πληθυσμό.
Επιπλέον, το υπουργείο Άμυνας διέψευσε δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης για καταρρίψεις ρωσικών αεροσκαφών.
► Ο Ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε νωρίτερα πως κατέρριψε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο του ρωσικού στρατού που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στο Ντονμπάς.
► Η Ευρώπη καταδικάζει την επίθεση της Ρωσίας, τονίζοντας πως πρόκεται για «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.
► Επιλεγμένα χτυπήματα από αέρος σε στρατιωτικού ενδιαφέροντος σημεία καταφέρουν οι Ρώσοι σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, με την εισβολή να βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρεις ώρες ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν κινήσεις τανκς από τη Λευκορωσία προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με ανακοινώσεις των Ρώσων έχουν καταστραφεί συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και τέθηκαν «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας.
► Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ: Βρίσκονται σε εξέλιξη μάχης σε όλη τη γραμμή του μετώπου
► Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας. Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών». «Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε. «Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», πρόσθεσε. Διαβάστε αναλυτικά: Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας
► Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υποστήριξε με ανακοίνωσή του ότι δεν επλήγησαν πόλεις της Ουκρανίας με πυρά πυροβολικού. «Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν προκαλούν κανένα πλήγμα με πυραύλους ή πυρά πυροβολικού στις πόλεις της Ουκρανίας, ανέφερε στο RIA Novosti εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
► Στρατιωτικός νόμος κηρύχθηκε στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα που είναι σε εξέλιξη από τα ξημερώματα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει πυραυλικές επιθέσεις σε υποδομές της Ουκρανίας και στους ουκρανούς συνοριοφύλακες, με τις εκρήξεις να ακούγονται σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. 
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: