Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Τα ρινικά σπρέι υπόσχονται το τέλος της πανδημίας

Τα ρινικά εμβόλια κατά του Covid-19 είναι στην παρούσα φάση το new thing των 'όπλων' που σύντομα θα διαθέτει η ανθρωπότητα, για να νικήσει τον ιό που μας άλλαξε τη ζωή
Τα εμβόλια για τον Covid-19 "είναι σαν να προσπαθείς να εκδιώξεις τους εισβολείς, αφότου μπουν στο κάστρο". Τα ενδορρινικά εμβόλια "είναι σαν να βάζεις φρουρούς στις πύλες, για να εμποδίσεις την εισβολή". Ποιος είναι ο τρόπος που υπόσχεται το τέλος της πανδημίας
To 2011 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους η ταινία με τίτλο Contagion (Μεταδοτική ασθένεια). Το είδος στο οποίο ανήκε ήταν τα θρίλερ. Η υπόθεση είναι η εξής: “Όταν η Beth Emhoff (Gwyneth Paltrow) επιστρέφει στη Μινεσότα, από ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Χονγκ Κονγκ, νιώθει αδιαθεσία. Την αποδίδει στο jet lag. Δύο μέρες αργότερα, πεθαίνει. Οι γιατροί λένε στον σοκαρισμένο σύζυγο της (Matt Damon) ότι δεν έχουν ιδέα ποια είναι η αιτία θανάτου.
Σύντομα, αρχίζουν να εμφανίζουν τα συμπτώματα της Beth πολλοί και εν τέλει, ξεσπάει παγκόσμια πανδημία. Οι γιατροί προσπαθούν να ελέγξουν το θανατηφόρο μικρόβιο, αλλά η κοινωνία αρχίζει να καταρρέει. καθώς ένας blogger (Jude Law) μεταδίδει την παράνοια”.
 
Aν τυχόν δεν έχεις δει την ταινία (πράγμα απίθανο, καθώς από τότε που εμφανίστηκε στη ζωή μας ο Covid-19 έχει αναφερθεί πολλάκις η ιστορία της), μπορείς να την αναζητήσεις στο Netflix.
Σε μια σκηνή, ο Laurence Fishburne (υποδύεται τον διευθυντή του CDC) δίνει σε ένα παιδί ενδορρινικό εμβόλιο, το οποίο και τελικά τερματίζει την πανδημία. Επρόκειτο για αποκύημα της φαντασίας ή για πραγματικότητα;
Γιατί τα ενδορρινικά εμβόλια μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα μας
Η ομάδα των γιατρών που είχε προσφέρει τη συνεργασία της στους σεναριογράφους -ώστε να υπάρχει μια λογική σε αυτά που βλέπει ο θεατής- είχε εξηγήσει ότι αυτός ο τύπος εμβολίου είναι εύκολο να παρασκευαστεί παντού στον κόσμο, να διανεμηθεί και να παραδοθεί.
Τα ρινικά εμβόλια κατά του Covid-19 είναι στην παρούσα φάση το new thing των 'όπλων' που σύντομα θα διαθέτει η ανθρωπότητα, για να νικήσει τον ιό που μας άλλαξε τη ζωή. Παγκοσμίως, τουλάχιστον 13 είναι στο στάδιο ανάπτυξης, εκ των οποίων κάποια έχουν φτάσει στη Φάση 3 των δοκιμών.
Σημείωση: οι φάσεις των κλινικών δοκιμών ξεκινούν από το 0 και ολοκληρώνονται στο 4 (δοκιμή παρακολούθησης, μετά την έγκριση ή δοκιμή παρακολούθησης για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεση ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του φαρμάκου ή εμβολίου ή ελέγχου ή συσκευής). Η 3 έχει στόχο την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας και την αξία στην κλινική πρακτική. Συνήθως συνεχίζεται, ενώ εκκρεμεί η υποβολή ρυθμίσεων. Γίνονται αλλαγές βάσει των αποτελεσμάτων που προκύπτουν, προκύπτει το ποσοστό επιτυχίας και μετά προκύπτει το κόστος, μέσω συγκεκριμένων παραγόντων.
Όπως ανέφεραν την Πρωτοχρονιά οι επιστήμονες που διάβασες πιο πάνω “παρά τα πολλά πλεονεκτήματα των ενδορρινικών εμβολίων, μόνο οκτώ από τα 137 εμβόλια που αναφέρονται σε κλινικές δοκιμές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι ενδορρινικά.
Όλα τα εμβόλια COVID-19 που έχουν εγκριθεί για χρήση από τον ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA), απαιτούν ενδομυϊκή ένεση.
Οι κλινικές δοκιμές επιβεβαιώνουν ότι αυτά τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, σε όσους τα λαμβάνουν. Αυτό που δεν κάνουν είναι να μειώσουν δραματικά τη μετάδοση του ιού και τη μόλυνση. Για αυτό, θα επωφεληθούμε από τα ενδορρινικά εμβόλια.
Αντίθετα, ενώ τα ενδορρινικά εμβόλια προκαλούν επίσης αντισώματα και Τ κύτταρα που κυκλοφορούν σε όλο το σώμα, είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόκληση της παραγωγής των αντισωμάτων που μπορούν να συνδεθούν με τους ιούς, πριν εισβάλουν σε επιφάνειες του βλεννογόνου -όπως η επιφάνεια της μύτης, η οποία έχει υψηλότερη συγκέντρωση ACE2, του υποδοχέα για την πρωτεΐνη ακίδας του SARS-CoV-2”.
Κάτσε να στο πω πιο απλά. Δηλαδή όπως το 'είπαν' οι New York Times
Είναι σαν να βάζεις φρουρούς στις πύλες, για να εμποδίσεις εισβολή και να προσπαθείς να τους εκδιώξεις, αφότου έχουν εισβάλει στο κάστρο.
Στο ίδιο μέσο, ανοσολόγος από το University of Toronto εξήγησε ότι “τα ρινικά εμβόλια είναι ο μόνος τρόπος για να διαχειριστούμε την μετάδοση του ιού από άτομο σε άτομο. Δεν μπορούμε να ζούμε για πάντα, προστατεύοντας ευάλωτους ανθρώπους και ενισχύοντάς τους, ώστε τα επίπεδα αντισωμάτων τους να παραμένουν με τεχνητό τρόπο υψηλά”.
Οι Αμερικανοί ερευνητές είχαν κάνει γνωστό από την αρχή του τρέχοντος έτους και το γεγονός ότι υπήρχαν ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα, σε δοκιμές που είχαν γίνει σε πιθήκους, κουνάβια, ποντίκια και χάμστερ και τόνισαν ότι “το ιερό δισκοπότηρο της ανοσίας της αγέλης -το ποσοστό του πληθυσμού που θα έπρεπε να έχει ανοσία στον ιό μέσω μόλυνσης ή εμβολιασμού- είναι ένας στόχος που υποχωρεί.
Η ήδη απαιτητική εκτίμηση ήταν στο 70% κάλυψης, στις αρχές της πανδημίας. Μετά τις πρώτες παραλλαγές, η εκτίμηση αυξήθηκε κοντά στο 80% και μετά την πιο μεταδοτική παραλλαγή 'όμικρον', υπολογίζεται τώρα ότι, αν μπορούσε να επιτευχθεί, θα απαιτούσε να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 9 στους δέκα”.
Τα ενδορρινικά εμβόλια θα απαιτούν επίσης, ρυθμίσεις και αυστηρές διαδικασίες παρασκευής. Αυτό που δεν χρειάζονται, είναι άριστα εκπαιδευμένοι στον εμβολιασμό ή κορυφαίο επίπεδο αποστείρωσης, το οποίο απαιτείται για τα ενέσιμα εμβόλια
Το 10% των ανεμβολίαστων φοβούνται τις βελόνες
Οι ερευνητές συνεχίζουν, θυμίζοντας πως “ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση παραλλαγών είναι τα μη εμβολιασμένα άτομα στα οποία ο SARS-CoV-2 αναπαράγεται και εξελίσσεται σε ακόμη μεγαλύτερη ικανότητα ανάπτυξης στους ανθρώπους. Ο παγκόσμιος εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να εξαλείψουμε την ευκαιρία που έχει ο ιός να δημιουργήσει επιπλέον νέες παραλλαγές”. Χαρτί που ωστόσο, δεδομένο έχει 'καεί'.
“Τα κύρια εμπόδια για τα παγκόσμια προγράμματα εμβολιασμών, είναι η διστακτικότητα, η παραγωγή και η παράδοση. Μελέτη που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, σε δείγμα περισσότερων από 15.000 ενηλίκων, έδειξε ότι ο φόβος για τις βελόνες και τις ενέσεις αντιστοιχεί στο 10% των μη εμβολιασμένων. Διαπιστώθηκε και ότι είναι μεγαλύτερος σε νέους, Αφροαμερικανούς και Ασιάτες”.
Ως εκ τούτου, μια λιγότερο επεμβατική λύση θα είχε αποτέλεσμα. Αυτή μπορεί να είναι τα ενδορρινικά εμβόλια. Χαρακτηριστικό είναι και ότι το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις και ήρωας του αντιεμβολιαστικού κινήματος, Νόβακ Τζόκοβιτς έχει επενδύσει σε εταιρία που αναζητά άλλους τρόπους προστασίας από τον Covid-19, πέραν του εμβολίου.
“Τα ενδορρινικά εμβόλια θα απαιτούν επίσης, ρυθμίσεις και αυστηρές διαδικασίες παρασκευής. Αυτό που δεν χρειάζονται, είναι άριστα εκπαιδευμένοι στον εμβολιασμό ή κορυφαίο επίπεδο αποστείρωσης, το οποίο απαιτείται για τα ενέσιμα εμβόλια. Επιπλέον, κανένα από τα ενδορινικά εμβόλια που είναι υπό ανάπτυξη δεν είναι τόσο ευπαθή, όσο τα εμβόλια συνθετικού RNA. Εν ολίγοις, τα ενδορρινικά εμβόλια είναι λιγότερο ακριβά στην κατασκευή, τη μεταφορά και τη χορήγηση".
Ποια είναι τα μειονεκτήματα
Πάντα σύμφωνα με τους ειδικούς “έχουμε περιορισμένη εμπειρία με τα ενδορρινικά εμβόλια και οι εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων μας, έχουν σχεδιαστεί για την παραγωγή ενέσιμων εμβολίων.
Τα μόνα ενδορρινικά εμβόλια που χρησιμοποιούνται, είναι αυτά κατά των ιών της γρίπης -οι οποίοι έχουν προσαρμοστεί να αναπτύσσονται στο ψυχρότερο περιβάλλον της μύτης (34 βαθμοί Κελσίου) παρά στους πνεύμονες (37 βαθμούς Κελσίου), όπου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια.
Υπάρχει μια υποθετική αύξηση του κινδύνου, για μυϊκή αδυναμία του προσώπου, πιο γνωστή ως παράλυση Bell. Αν και δεν είναι κάτι απειλητικό για τη ζωή, θα μπορούσε να είναι παραμορφωτικό. Ωστόσο, το μόνο ενδορρινικό εμβόλιο που βρέθηκε να προκαλεί αυτό το πρόβλημα, ήταν ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο γρίπης που περιλάμβανε διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτό το εμβόλιο διακόπηκε στην Ευρώπη και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, ο κίνδυνος θα μετριαστεί, εφόσον ακολουθηθούν οι ίδιες αυστηρές δοκιμές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που εφαρμόζονται στα ενέσιμα εμβόλια Pfizer-BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson”.
Οι επιστήμονες δεν προτείνουν να καταργηθούν τα ενέσιμα εμβόλια (“που ήδη έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές”), αλλά εξηγούν πως ο συνδυασμός ενδορρινικών και ενέσιμων συστατικών μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα “όπως μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, χωρίς να φαίνεται να έχει περιοριστεί”.
Τα ενδορρινικά εμβόλια είναι και πιο εύκολα για τα παιδιά
Σε ποια φάση είναι τα ενδορρινικά εμβόλια
Η Bharat Biotech είναι ινδική πολυεθνική εταιρία βιοτεχνιολογίας, που ασχολείται με την έρευνα των φαρμάκων, την ανάπτυξη τους και δημιουργεί εμβόλια, μαζί με φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης. Είναι από τις πρώτες εταιρίες που δημιούργησαν εμβόλια για ιογενείς ασθένειες, όπως ο ιός Zika. Από τον Ιούλιο του 2020 έχει περισσότερους από 700 υπαλλήλους και παρουσία σε όλον τον κόσμο. Δυο μήνες μετά, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να κατασκευάσει 1.000.000.000 δόσεις μονοδοσικού ενδορρινικού εμβολίου (με κωδική ονομασία BBV154) για τον Covid-19, σε συνεργασία με την αμερικανική startup Precision Virologics. Ο στόχος ήταν να ψεκάζετε στη μύτη (και έτσι να 'χτυπά' το πρόβλημα στη γέννηση του -στις βλεννογόνες 'επενδύσεις' της αναπνευστικής οδού) και όχι να εκχύνεται στο αίμα.
Ό,τι υποσχέθηκε το έκανε και στις 21/10 του 2021 το σπρέι Covaxin πήρε την έγκριση για χρήση σε παιδιά ηλικίας από 2 έως 18 χρόνων. Τον Ιανουάριο πήρε και την έγκριση για δοκιμή Φάσης 3 στην Ινδία, ως ενισχυτική δόση σε όσους έχουν κάνει δυο εμβόλια.
Πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Yale, πρόσφερε ισχυρά στοιχεία, που υποστηρίζουν τη χρήση του σπρέι αντί τρίτης δόσης ενεσίμου εμβολίου. Να σημειωθεί εδώ πως ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί σε ιατρικό περιοδικό -άρα δεν έχει εκτιμηθεί από ειδήμονες. Παρ' όλα αυτά, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι το σπρέι εναντίον του Covid-19 προκάλεσε κύτταρα μνήμης του ανοσοποιητικού και αντισώματα στη μύτη και το λαιμό και ενίσχυσε την προστασία από τον αρχικό εμβολιασμό.
Τα τρέχοντα εμβόλια κατά του κορονοϊού, εγχέονται στους μυς και εκπαιδεύουν τα ανοσοποιητικά κύτταρα να αντιμετωπίσουν τον ιό, αφού αυτός έχει εισέλθει στον οργανισμό. Μετά, παράγουν αντισώματα που ονομάζονται IgG που κυκλοφορούν στο αίμα και μπορούν να 'διαλυθούν', όταν χρειαστεί.
Η πρόταση των μελετητών ήταν να χρησιμοποιείται ως ενίσχυση στον κύριο εμβολιασμό.

Νίκη Μπάκουλη
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: