Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Καθυστερήσεις στις πληρωμές των συμβασιούχων του ΥΠΠΟΑ

ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΙΑ ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΙΔΟΧ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ!
Οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) του Υπουργείο Πολιτισμού, εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας, των αυξήσεων τιμών σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης, και της κλιμακούμενης αντιλαϊκής πολιτικής που εξαπολύει κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία, βρίσκονται αντιμέτωποι με άλλη μια πανδημία… Αυτή της καθυστέρησης και της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους που έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κατάσταση ασφυκτική γι’ αυτούς.
Οι συμβασιούχοι που βιώνουν την ανασφάλεια της περιπλάνησης, την αβεβαιότητα και το άγχος της ανεργίας, που αντικειμενικά προκαλεί η ευέλικτη εργασία, καλούνται επανειλημμένως να βρουν τρόπο να επιβιώσουν χωρίς μισθό καθώς οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων μπορεί να φτάσει για τους… τυχερούς τους 2 μήνες, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι έκαναν να δουν μισθό ακόμη και 7 μήνες!
Η απληρωσιά στην οποία μας καταδικάζουν είναι χρόνια τακτική του Υπουργείου Πολιτισμού και όλων των κυβερνήσεων. Δεν είναι κάποιο εμπόδιο που προέκυψε, δεν είναι κάποιος διοικητικός που δεν έκανε καλά την δουλειά του, δεν είναι κάποιο deadline που χάθηκε. Έπειτα από τόσες δεκαετίες και τόσες δικαιολογίες, είναι πλέον επιλογή! Επιλογή οι εργαζόμενοι να μην πληρώνονται για τον μήνα που δούλεψαν. Όπως επίσης είναι επιλογή οι εργολάβοι να πληρώνονται χωρίς καμία καθυστέρηση!
Το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι πολλών ειδικοτήτων (συντηρητές, αρχαιοφύλακες, εργατοτεχνίτες, αρχαιολόγοι κ.α) σε Τατόι - ΔΣΑΝΜ, Ελευσίνα - Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, «CALLOS» – Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Σφαγεία και Μαυρικες στην Κω, στο έργο διευθέτησης λυμάτων Κέφαλος- Αντιμαχεια- Μαστιχαρι στην ίδια νήσο, στην Ι.Μ Θεολόγου στη Πάτμο, έργα της ΕΦΑ Δωδεκανήσων, οι αρχαιοφύλακες σε ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας, ΕΦΑ Ευβοίας, ΕΦΑ Κυκλάδων, βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με καθυστερήσεις δυο, τριών, τεσσάρων μηνών στην καταβολή των μισθών τους, ενώ σε άλλους έγινε γνωστό τον Δεκέμβρη ότι θα πληρωθούν τον Μάρτη! Διαχρονικό φαινόμενο είναι για τον «ανασυγκροτημένο» ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠΑ) να χρωστάει δεδουλευμένα εξαιρέσιμα (πέραν του πενθήμερου) και μισθολογικά κλιμάκια ακόμη και 9 μήνες μετά την λήξη της σύμβασης των εργαζόμενων ΙΔΟΧ!
Το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ λέει ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Ζητάμε το αυτονόητο… Οι εργαζόμενοι να πληρώνονται για τον μήνα που δούλεψαν και να παίρνουν το μισθό που τους αναλογεί χωρίς καθυστερήσεις στην έναρξη της μισθοδοσίας τους, χωρίς διακοπές, χωρίς κωλύματα όταν μπαίνει το νέο έτος και ο νέος προϋπολογισμός!
Καλούμε τους συμβασιούχος ΙΔΟΧ να κάνουν το βήμα, να πλησιάσουν το σωματείο, γιατί η λύση βρίσκεται μόνο στην συλλογική πάλη. Τους καλούμε να είναι σε εγρήγορση, καθώς εάν οι συνάδελφοι μας δεν πληρωθούν άμεσα, το σωματείο θα προκηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: