Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Πρωθυπουργός από… αλλού: Η «οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα»!

Απίθανες δηλώσεις για την οικονομική κατάσταση του λαού στην Ελλάδα, την ώρα που η ακρίβεια «τσακίζει» και τα επιτόκια των τραπεζών ανεβαίνουν διαρκώς. Ο Μητσοτάκης, όταν μιλά για την κατάσταση που ζούμε περιγράφει «ανάποδη» εικόνα», αλλά όταν τα θέματα αφορούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες γίνεται «ρεαλιστής».
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα έχει ως κύριο ζήτημα τα θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σαν να είναι πρωθυπουργός από άλλη χώρα, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση από μία πολύ ενισχυμένη θέση σε σχέση με το πού βρισκόταν το 2019. Με μία οικονομία, η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, με την ανεργία να αποκλιμακώνεται»!
Όπως καταλαβαίνετε ο Μητσοτάκης εμφανίζεται σαν να είναι από άλλη χώρα, όταν πρόκειται να περιγράψει την κατάσταση που ζει ο λαός. Όταν ασχολείται με θέματα που αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγαλοεργοδότες τότε γίνεται «ρεαλιστής», δίνοντας «ζεστό χρήμα», προνόμια, ελάχιστη (έως καθόλου φορολογία) κ.ο.κ. Γι’ αυτό και στη δήλωση του περηφανευτηκε πως το «δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» και η Ελλάδα «είναι πρωταθλήτρια σε σχέση με τα ιστορικά στατιστικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων». Ο πρωθυπουργός, προφανώς γνωρίζει ότι το δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα 400 δισ. ευρώ, όπως αντιλαμβάνεται ότι και οι η «προσέλκυση επενδύσεων» είναι μια υπόθεση που αφορά τα υπερκέρδη εκείνων που πάντα κέρδιζαν.
Όταν, όμως, μιλά για την κατάσταση των εργαζομένων και των ανέργων τότε περιγράφει μια «ανάποδη» εικόνα απ’ αυτή που ζούμε αλλά κι από αυτή που παρουσιάζουν η μία έρευνα μετά την άλλη. Παραθέτουμε μόνο την πιο πρόσφατη: Κόβουμε» λίγο-λίγο το μπάνιο, το μαγείρεμα, το ΙΧ και τις διακοπές για να κάνουμε οικονομία!.
Προσέξτε: Ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι η κυβέρνηση «εξακολουθεί να στηρίζει τους πιο αδύναμους». Προφανώς, εννοεί τα κουπόνια φτώχειας και τα καλάθια Γεωργιάδη (από το καλάθι του νοικοκυριού μέχρι το καλάθι του νόνου – νέο καλάθι αυτό)!
Κι εκεί που πήγε κάτι να… προσεγγίσει λίγο την πραγματικότητα («γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων πιέζει και τους Έλληνες δανειολήπτες, καθώς τους υποχρεώνει να διαθέσουν μεγαλύτερο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματός τους για τις δανειακές τους εξυπηρετήσεις»), πάλι… επέστρεψε στον πλανήτη της «αριστείας»:
«Καθώς η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει βήματα προόδου και να αποκτά -επιτέλους- την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, θα μπορούμε να προσβλέπουμε ότι και το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τα ελληνικά νοικοκυριά (…) θα μειωθεί, με αποτέλεσμα να μην είμαστε τόσο αρνητικά εξαρτημένοι από οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Με λίγα λόγια; Σε πετάνε έξω από το σπίτι σου, με πλειστηριασμό τα (νόμιμα) «κοράκια»; Δεν έχεις να βγάλεις το μήνα εσύ και η οικογένεια σου; Στενάζεις από τις δόσεις στεγαστικών ή άλλων δανείων; Μην ανησυχείς! Περίμενε την… «επενδυτική βαθμίδα» που θα… φέρει ο Μητσοτάκης, ο οποίος, διαβεβαιώνει «όλους τους Έλληνες καταθέτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες»…

Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: