Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

ΚΥΣΕΑ: Εγκρίθηκε η προμήθεια συστημάτων SPIKE- NLOS από το Ισραήλ

"Πράσινο φως" από το ΚΥΣΕΑ για τα ισραηλινά οπλικά συστήματα SPIKE- NLOS. Γιατί αποτελούν μεγαλύτερη "ασπίδα" στο Αιγαίο.
Στο επίκεντρο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) τέθηκαν, μεταξύ άλλων, εξοπλιστικά ζητήματα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη σημερινή τακτική συνεδρίαση "εγκρίθηκε η προμήθεια συστημάτων SPIKE- NLOS για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων".
Τι είναι τα συστήματα SPIKE - NLOS
Πρόκειται για ισραηλινά οπλικά συστήματα, η σύμβαση -ύψους περίπου 370 εκατομμυρίων ευρώ- για τα οποία πέρασε από πολλά κύματα και από πολλές αναβολές, παρά το γεγονός ότι είχε εγκριθεί από τη Βουλή.
Είναι ένα όπλο ακριβείας το οποίο μπορεί να επιχειρήσει και νύχτα και μέρα, με ένα προηγμένο σύστημα ελέγχου της πορείας σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου.
Επίσης, μπορεί να αλλάξει διαδρομή ή και να ακυρώσει την αποστολή κατά τη διαδρομή του πυραύλου προς τον στόχο. Μπορεί να προσβάλει πολλά είδη στόχων και να τοποθετηθεί σε πολλά είδη πλατφορμών: από στρατιωτικά τζιπ έως αγροτικά διπλοκάμπινα φορτηγά και από ελικόπτερα (όπως Απάτσι) έως μικρά ταχύπλοα σκάφη.
Οι ισραηλινοί πύραυλοι Spikes μπορούν, όπως ισχυρίζονται επιτελείς, να μετατρέπουν κάθε θαλάσσια περιοχή γύρω από τα νησιά σε «no access zone» είτε αυτά δέχονται απειλή από τον αέρα από εχθρικά ελικόπτερα, είτε από απειλή από τη θάλασσα (για παράδειγμα αποβατικά σκάφη) ή ακόμα από μεγαλύτερα πολεμικά πλοία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω σύστημα αναμένεται να εξοπλίσει ορισμένες μονάδες του Στρατού Ξηράς αλλά και μέσα της Αεροπορίας Στρατού, και πιο συγκεκριμένα τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache.
Σημειώνεται πως η απόκτηση των ισραηλινών συστημάτων έχει περάσει από σαράντα κύματα με τη δεδηλωμένη πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει στην προμήθεια τους. Το πρόγραμμα έλαβε την έγκριση της Βουλής πριν από ένα και πλέον χρόνο, ωστόσο εξαιτίας διαφόρων ενστάσεων και «γραφειοκρατικών» προβλημάτων κινδύνευσε να μείνει για πάντα στις καλένδες.
Αποφασιστική ώθηση για να προχωρήσει το θέμα δόθηκε κατά τη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπένι Γκάντζ, με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας να δίνει σαφείς κατευθύνσεις ώστε να ξεπεραστούν άμεσα όλα τα τεχνικά και μη εμπόδια, μπροστά στον κίνδυνο να ναυαγήσει το πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι η προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων SPIKE NLOS είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τον τουρκικό Τύπο, λόγω της εκτεταμένης εμβέλειας των βλημάτων, συγκεκριμένα έως και 50 χιλιόμετρα όταν εκτοξεύεται από ελικόπτερο και έως και 32 χιλιόμετρα όταν εκτοξεύεται από χερσαίες ή ναυτικές πλατφόρμες.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: