Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Έπεσαν οι υπογραφές για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Σε τελετή στο υπουργείο Οικονομικών «έπεσαν» σήμερα και επισήμως οι υπογραφές για τη σύμβαση πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, παρουσία των υπουργών, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη.
Ο επιχειρηματίας, που έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, επιχείρησε να καθησυχάσει την τοπική κοινωνία, ότι θα πρόκειται για δραστηριότητα «φιλική προς το περιβάλλον, και δεν εγκυμονεί κινδύνους» και ότι η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα από την καύση, θα συλλέγεται προκειμένου να δημιουργηθούν παράγωγα μεθανόλης, καθιστώντας τη μονάδα ουδέτερη στο περιβάλλον. Απέκλεισε τη δημιουργία μονάδας αεριοποίησης LNG, λέγοντας ότι «θα ήταν ανόητο να το κάνεις όταν έχεις μια Ρεβυθούσα στα 2,5 μίλια».
Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε τον Προκοπίου «από μηχανής Θεό» και είπε ότι η κυβέρνηση κατάφερε στη θητεία της να διευθετήσει χρονίζοντα θέματα της ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά την ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων και την μερική ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, που σπάει στα δύο, με είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο «εμπορικό» κομμάτι.
Στα σχέδια κατασκευής μονάδας φυσικού αερίου αντιδρούν έντονα τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, καθώς, εκτός από την περιβαλλοντική μόλυνση, αυξάνεται εκθετικά ο κίνδυνος για βιομηχανικό ατύχημα. Ήδη ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός έχει απευθύνει επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι με την μεταβίβαση των ναυπηγείων, «προλειαίνεται μια εξέλιξη που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών της ευρύτερης περιοχής».
Για το ίδιο θέμα, το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές οφειλές, ζητώντας την απαγόρευση της χωροθέτησης εντός των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «κάθε τύπου εγκαταστάσεων παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, κάθε άλλο τύπο καυσίμων υδρογονανθράκων ή υδρογόνου», αλλά και την ακύρωση της παραχώρησης της προβλητας 4 και την απόδοσή της στο Δήμο για χρήσεις αναψυχής από το κοινό.

Αφροδίτη Τζιαντζή
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: