Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Εκλογές: Πώς η τοξική ατμόσφαιρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, παίρνει «μπάλα» τον Μητσοτάκη

Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής ή… η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου στο «ζενίθ».
Και αν κάποιος βιαστεί να πει ότι «δεν πρέπει αυτές οι δυο λέξεις» να συνδέονται, η πραγματικότητα και η συγκυρία, τον διαψεύδει.
Τις τελευταίες μέρες είναι σε εξέλιξη ένας «χαρτοπόλεμος» μεγαλοπαραγόντων – ισχυρών ανδρών του ποδοσφαίρου.
Τα «πυρά» στοχεύουν την ΕΠΟ αλλά… καταλήγουν στο Υπουργείο Αθλητισμού, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και επομένως, στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε μία κρίσιμη εκλογική καμπή και έχοντας ήδη να πολλά ανοιχτά μέτωπα, δεν θέλει να ανοίξει νέα.
Άλλωστε είναι κοινώς αποδεκτή πλέον η σκέψη ότι: «Πολλά πράγματα είναι ικανά να χτυπήσουν ευθέως μια κυβέρνηση: σκάνδαλα, κακοί χειρισμοί ή ακρίβεια, αλλά από αυτά, ένα μόνο μπορεί να την ρίξει στον τάκο. Το ποδόσφαιρο!».
Η συγκυρία φέρνει λοιπόν τα πιο ανταγωνιστικά playoffs (εντός και εκτός γηπέδων), κοντά στις εκλογές!
Τα playoffs ολοκληρώνονται 13-14 Μαΐου και οι εθνικές εκλογές πάνε για 28/5, μπας και, εκτός των άλλων, έχουν καταλαγιάσει και τα ποδοσφαιρικά πνεύματα.
Γι’ αυτό η εντολή Μαξίμου είναι μέχρι τότε… χαμηλοί τόνοι!
Όμως η πίεση είναι αφόρητη, οι «μεγάλοι» του ποδοσφαίρου εξοργισμένοι, η ΕΠΟ αδύναμη -στην παρούσα φάση- να κρατήσει ισορροπίες και οι σειρήνες του πολέμου ηχούν στο Μαξίμου!
Μετά την αρχική ανακοίνωση του Βαγγέλη Μαρινάκη για τη διαιτησία, την απάντηση της ΕΠΟ και του προέδρου Τάκη Μπαλτάκου και τις αντιδράσεις του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, ο πρόεδρος της Super League και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός επανήλθε πριν λίγες ημέρες με ανακοίνωση «φωτιά», που τα βάζει με όλους (Μπαλτάκο, Μελισσανίδη, διαιτητές) και προειδοποιεί:
«Από εδώ και στο εξής αν θέλετε να τελειώσει καθαρά και σωστά το πρωτάθλημα (το οποίο έχει ήδη αλλοιωθεί) πρέπει να τηρηθεί ό,τι συμφωνήθηκε…»
Το «πινγκ πονγκ» ασταμάτητο, με διαψεύσεις Μπαλτάκου για απειλές Μελισσανίδη, με την πλευρά Μαρινάκη να θεωρεί ότι το σύστημα Μελισσανίδη «ελέγχει» το ποδόσφαιρο, με Καρυπίδη (Άρη) και Μπέο (Βόλο) στα «κάγκελα», με Παναθηναϊκό να βγάζει ανακοίνωση κατά της διαιτησίας αλλά… με Αλαφούζο, λόγω της εξάρτησής του από το Μαξίμου, να παραμένει παρατηρητής… και τον Σαββίδη να παίρνει απόφαση δυναμικής «επιστροφής» για να βάλει τάξη.
Και εν μέσω όλων αυτών των καταστάσεων, φτάνουμε σε διπλά «απολογούμενο» Θεοδωρικάκο για ένα τηλεφώνημα που πληροφορίες λένε ότι έγινε στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη, με τον Μαρινάκη να… αποκαλύπτει ότι ο Μπαλτάκος ζήτησε αστυνομικό για την οικογένειά του λόγω απειλών.
Ταυτόχρονα, ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται στη «γωνία του ρινγκ» και για την αδράνειά του σχετικά με τα «ντου» που έλαβαν χώρα στις Ομοσπονδίες…
Από την άλλη, ο αρμόδιος υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης ενώ κυριολεκτικά βράζει ο τόπος, δεν κουνιέται! Και πώς να το κάνει άλλωστε όταν αναζητά ψήφους στην Κρήτη, σε μια δύσκολη εξίσωση υποψηφιοτήτων. Κυρίως όμως, δεν κουνιέται διότι βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες: Μητσοτάκη και… «γραμμές» Μαρινάκη.
Οι «Βig 4» στο τραπέζι
Και μπορεί αυτό το ΣΚ να μην είχε αγωνιστική στα playoffs, ελέω των εθνικών ομάδων, η κατάσταση όμως παραμένει έκρυθμη καθώς σήμερα το μεσημέρι θα γίνει η προγραμματισμένη συνάντηση του αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ με τους εκπροσώπους της «Big 4+» στα γραφεία της ΕΠΟ, όπου θα συζητηθεί το μείζον θέμα της διαιτησίας και πολλά άλλα (Όπως είναι ήδη γνωστό, οι αποχωρήσεις μεγαλοπαραγόντων και εκπροσώπων, ακολουθούσε η μία την άλλη!).
Υπήρξε βέβαια μια περίεργη εντολή… πριν ακόμη ξεκινήσει αυτή η συνάντηση!
Αρχικά το «ραντεβού» του αρχιδιαιτητή υπολογιζόταν να γίνει με τις έξι ΠΑΕ που συμμετέχουν στα playoffs. Ωστόσο, με άλλη οδηγία Μπαλτάκου πριν το ΣΚ, διευκρινίστηκε ότι γύρω από το τραπέζι θα υπήρχαν καρέκλες μόνο για Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ κατά την βαθμολογική σειρά τους. Αποκλείστηκαν δηλαδή (αρχικά) από τις συζητήσεις ο Άρης και ο Βόλος!
Ακολούθησαν αντιδράσεις: Αχιλλέας Μπέος (Βόλος): «Δε δίνω το Πανθεσσαλικό για τον τελικό στο Κύπελλο Ελλάδας!». Αχ. Καρυπίδης (Άρης): «Να βάλει φούστα ο Μπαλτάκος, Μίκι Μάους ο Μπένετ»…
Εν συνεχεία, Βαγγέλης Μαρινάκης αποκάλυψε όμως πως ο Στιβ Μπένετ περιμένει τελικά και τις έξι ομάδες των πλέι οφ (!) στη συνάντηση, εν αντιθέσει δηλαδή με την επιθυμία του προέδρου της ΕΠΟ!
Μάλιστα, με ανοιχτή επιστολή του, ο ηγέτης του Ολυμπιακού κάνει λόγο για “άλλο ένα πραξικόπημα Μπαλτάκου στο ελληνικό ποδόσφαιρο”.
Τελικά, στη συνάντηση το «παρών» αναμένεται να δώσουν οι ισχυροί άνδρες των Big 4, δηλαδή ο Γιάννης Αλαφούζος από τον Παναθηναϊκό, ο Δημήτρης Μελισσανίδης από την ΑΕΚ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης από τον Ολυμπιακό και (μέσω τηλεδιάσκεψης) ο Ιβάν Σαββίδης από τον ΠΑΟΚ. Εκπροσώπηση θα έχουν και οι άλλες δύο ομάδες των playoffs, ο αντιπρόεδρος του Άρη, Παναγιώτης Μπιλίρης και ο Αχιλλέας Μπέος από τον Βόλο.
To κλίμα πάντων μυρίζει… μπαρούτι!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ!
H κλιμάκωση της μεγάλης κόντρας μεταξύ των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου φοβίζει το Μέγαρο Μαξίμου πολλώ δε μάλλον όταν αυτή συμβαίνει λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.
Ο Πρωθυπουργός δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ανοίξει ρουθούνι ακόμη και αν όλοι του επισημαίνουν ότι το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι τελικά βαθιά πολιτικό.
Και γιατί δεν θέλει; Γιατί γύρω από αυτή την κόντρα μεγαλοπαραγόντων υπάρχουν πολιτικές προεκτάσεις και βεβαίως τα ιδιόκτητα ΜΜΕ που παίζουν σκληρό «παιχνίδι: Alter Ego, Mega, TA ΝΕΑ, το in.gr, ΒΗΜΑ (Μαρινάκη), το Open, ethnos,gr (Σαββίδης), το SDNA, ΣπορFM, Skai (Αλαφούζος) Ναυτεμπορική (Μελισσανίδης) κ.α.
Να θυμίσουμε τη μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσε το εκδοτικό συγκρότημα Μαρινάκη στη κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υπόθεση των υποκλοπών. Η επίθεση ξεκίνησε την ημέρα που ο Ολυμπιακός ήρθε ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό με εκείνο το πέναλτι στο τελευταίο λεπτό, όταν, μάλιστα η Θύρα 7 με ανακοίνωσή της έλεγε για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Είστε και επίσημα εχθροί του Ολυμπιακού, ραντεβού στις κάλπες!» Επίσης, η υπόθεση των Τεμπών και το πώς την «χειρίστηκαν» πολιτικά κάποια από τα παραπάνω ΜΜΕ, αποκάλυψε διαθέσεις και έκρουσε καμπανάκι. Οι δημοσκοπήσεις κάνουν το ίδιο…
Και κάπως έτσι, ξεδιπλώνεται ένα ποδοσφαιρικό-πολιτικό «γαϊτανάκι» που έχει πολλή κουβέντα μέσα, πολλούς πρωταγωνιστές, “μπροστινούς και πισινούς”, απρόβλεπτο σενάριο και επιχειρηματικά deals.
Γεγονός είναι ότι καμία κυβέρνηση, τόσα χρόνια, δεν έχει αφήσει εκτός προεκλογικού κάδρου την μπάλα, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι ένας οπαδός είναι ο ισχυρότερος ψηφοφόρος.
Γεγονός επίσης είναι ότι όσο η ένταση παραμένει μέσα σε κλειστές αίθουσες, για την κυβέρνηση είναι μια (θεωρητικά) βολική κατάσταση.
Με την κορύφωση όμως των playoffs και όσο πάμε προς εκλογές, οι «αδικημένοι» θα βγουν μπροστά. Το ίδιο και οι οπαδοί.
Και η… «στραβή», περιμένει πάλι στη γωνία τον Μητσοτάκη, που είναι ικανός για ακόμη ένα… αυτογκόλ λίγο πριν τις εθνικές κάλπες!

Δημήτρης Κασιμάτης
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: