Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Η «Μηχανή του Χρόνου» και ο Χρ. Βασιλόπουλος στα Γιαννιτσά για την «χαμένη λίμνη»!

Τα Γιαννιτσά επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 ο γνωστός δημοσιογράφος, Χρίστος Βασιλόπουλος, παραγωγός και παρουσιαστής της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου», που προβάλλεται από το Cosmote History Channel.
Ο λόγος της επίσκεψής του είναι τα γυρίσματα της εκπομπής «Χαμένες λίμνες της Ελλάδας», όπου παρουσιάζονται οι λίμνες Κάρλα και Γιαννιτσών με δύο εκ διαμέτρων αντίθετες ιστορίες.
Σε ότι αφορά στην Λίμνη των Γιαννιτσών το επίκεντρο είναι το «Στοιχειό του Βάλτου» και η περίοδος του Μακεδονικού Αγώνα.
Η εκπομπή περιλαμβάνει συνεντεύξεις, γυρίσματα, επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Γιαννιτσών και σκηνές αναπαράστασης σε υδάτινα σημεία της περιοχής που θυμίζουν τη χαμένη λίμνη, με συμμετοχή πολιτών με ρούχα της εποχής.
Πληροφορίες για την λίμνη των Γιαννιτσών : Η λίμνη των Γιαννιτσών (ή Λουδία) ήταν λίμνη που βρίσκονταν στη Κεντρική Μακεδονία, νότια της πόλης των Γιαννιτσών. Αποξηράνθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με σκοπό τη καταπολέμηση της ελονοσίας αλλά και την χρήση των αποξηραμένων εκτάσεων για γεωργική καλλιέργεια.
Η έκταση της ήταν 10.000 στρέμματα, ενώ άλλα 340.000 στρέμματα ήταν ελώδη για αυτό συχνά, η λίμνη αναφέρεται ως "βάλτος".



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον.

Γιώργος