Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Γιορτές Άνοιξης στην Έδεσσα - Έκθεση με εικόνες & μουσικές των προσφύγων

Η Έδεσσα έχει την χαρά και την τιμή να φιλοξενεί στο πλαίσιο της «Άνοιξης της Έδεσσας» την μοναδική περιοδική έκθεση «Σήκω Ψυχή μου» με εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 του Ιδρύματος της βουλής των Ελλήνων η οποία θα λειτουργεί στο Παλιό Παρθεναγωγείο στο Βαρόσι της Έδεσσας καθημερινά 10πμ-4μμ & 6μμ-8μμ σε συνεργασία με τον Δήμο Έδεσσας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης & Ισότητας των φύλων από τις 7 έως τις 30 Απριλίου 2024.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 και ώρα 12μ παρουσία της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρας Τζάκρη, του δημάρχου Έδεσσας κ. Ιωάννη Τσεπκεντζή και των επιστημονικών υπευθύνων της έκθεσης καθηγητή κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου & κ. Γιώργου Σταθακόπουλου. Την έκθεση υποστηρίζει «ψυχή τε σώματι» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Πέλλας η «Μπίγα».
Ο δήμαρχος Έδεσσας τόνισε την ανάγκη της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και των ανθρώπων της σε μια κοινή πορεία προς το μέλλον διατηρώντας τις διασυνδέσεις με το παρελθόν βάζοντας σε περίοπτη θέση την τοπική πολυδιάστατη ταυτότητα της πόλης και της περιοχής μέσα στο χώρο και τον χρόνο. Την εκδήλωση έντυσε μουσικά το Νέο Ωδείο Έδεσσας με την επίβλεψη του καθηγητή κ.Γιάννη Γκουράνη.
Το κοινό ακολούθως παρακολούθησε την ειδική ξενάγηση για την πορεία των χριστιανικών πληθυσμών προς την Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από εικόνες και μουσικές μετά το ‘22. Ξεχωριστή παρουσία στην έκθεση μια φωτογραφία της κ.Μαρίτσας Βλαδίτση η οποία εξιστορεί την αγάπη των ανθρώπων για την μουσική παράδοση και τον χορό, η οποία απεικονίζεται στον Α’Συνοικισμό της Έδεσσας με Εδεσσαίες φίλες της με μουσικά όργανα λίγα χρόνια μετά το ‘22. Την ιστορία της κ.Βλαδίτση και τον γάμο της με τον γηγενή Μακεδόνα Εδεσσαίο εξιστόρησε γλαφυρά ο δάσκαλος-συγγραφέας κ.Κοσμάς Τσίναλης ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών κ.Καφετζής Στράτος τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης ανάλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων και υπογράμμισε την στήριξη σε όλες τις προσπάθειες του Δήμου Έδεσσας σε αυτή την κατεύθυνση. Ακολούθησε ξενάγηση των παρευρισκομένων στο Βαρόσι της Έδεσσας και στις Ανθισμένες Κερασιές του Πάρκου Καταρρακτών από τον Δρ.Ευάγγελο Κυριακού στέλεχος του Δήμου Έδεσσας. Την έκθεση έχουν προσκληθεί να επισκεφθούν σχολεία από όλη την Ελλάδα που επισκέπτονται αυτή την περίοδο την Έδεσσα ακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δρόμοι του Νερού», «Δρόμοι του Κερασιού» με την Κάρτα πόλης της Έδεσσας, την EdessaCityCard.
Ο Δήμος Έδεσσας και η αντιδήμαρχος κ.Ελένη Λαζάρου ξεκινούν με τον καλύτερο τρόπο ένα πρόγραμμα για τις «Γιορτές Ανοιξης στην Έδεσσα & την Βεγορίτιδα» με μουσικές και εικόνες δίπλα στους ήχους και τις εικόνες της φύσης της Έδεσσας & της Ορεινής Πέλλας που είναι μοναδικές αυτή την περίοδο με τις Ανθισμένες Κερασιές. Πληροφορίες για την πρόσβαση στην Έκθεση κ.Κατερίνα Δέλλιου 2381020300.




FB EDESSA SPRING FESTIVAL
Edessa Tourist Information Center / Tel +302381020300

Δεν υπάρχουν σχόλια: