Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Πως θα εξοφλήσετε έως και 12 δόσεις τα φετινά χαράτσια

Έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να πληρώσουν όσοι αδυνατούν να το κάνουν τις οφειλές που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», αν και οι περισσότεροι θα πληρώσουν τους φόρους σε δύο ή τρεις δόσεις, αναμένεται να υπάρξουν διευκολύνσεις από την εφορία, ώστε αρκετοί να πληρώσουν ακόμη και σε 12 δόσεις.
Συγκεκριμένα, για να μπορέσει κάποιος να υπαχθεί στην "πάγια ρύθμιση" πρέπει να καταστούν οι οφειλές του ληξιπρόθεσμες.
Αυτό σημαίνει πως ο φορολογούμενος δεν πρέπει να πληρώσει εντός προθεσμίας την οφειλή του στην εφορία. Αυτόματα η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη και ο πολίτης μπορεί να υπαχθεί στη νέα ρύθμιση εξασφαλίζοντας 12 δόσεις, αντί 2 ή 3, με ετήσιο επιτόκιο 8,5% και με το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης να μην μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ.
Όσοι όμως από τους φορολογούμενους έχουν και παλαιά χρέη τα οποία έχουν τακτοποιήσει με την άλλη ρύθμιση, της "τελευταίας ευκαιρίας" έως και σε 48 ή και 100 δόσεις θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλες δυσκολίες αφού αν αναγκαστούν να αφήσουν να γίνουν ληξιπρόθεσμα τα νέα χρέη από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και του ΦΑΠ κινδυνεύουν να τεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης για τις παλιές οφειλές τους!
Η διευκόλυνση αυτή θα παρέχεται σε όσους φορολογούμενους αποδείξουν με παραστατικά και έγγραφα ότι δεν διαθέτουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία για να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος. Μάλιστα με την υποβολή της αίτησης, ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής).
Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο μηνιαίας διάρκειας ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης, αυτή θα καταβάλλεται με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
Η πληρωμή των δόσεων θα διενεργείται στις τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ, με πάγια εντολή πληρωμής των επόμενων δόσεων, χωρίς να επιβάλλεται στον οφειλέτη οικονομική επιβάρυνση για την εντολή αυτή.
Με την κίνηση αυτή, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βάλει «φρένο» στην περαιτέρω διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν ήδη υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: