Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Αθήνα, 4/9/2013
Συνάδελφοι Συναδέλφισσες,

Οι σχεδιασμένες ενέργειες της κυβέρνησης για την ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας-απόλυσης για το 2013, σε συνδυασμό με την τροποποίηση των οργανισμών, τη συγχώνευση υπηρεσιών και την κατάργηση/ ειδικοτήτων/κλάδων, είναι μέρος της που η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των μνημονιακών σχεδιασμών και δεσμεύσεων για διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών που παρέχουν τα κοινωνικά αγαθά, του πολιτισμού, της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας και της ασφάλισης. Είναι μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου του λαού σε επίπεδα μη αναστρέψιμα.
Είναι προφανές ότι η έκδοση των σχετικών ΚΥΑ για τον ορισμό κλάδων εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, με κατάργηση ολόκληρων κλάδων ή με μοριοδότηση των υπαλλήλων και με χρονικό ορίζοντα την 16η Σεπτεμβρίου 2013, καταρρίπτει το βασικό επικοινωνιακό εργαλείο της κυβέρνησης περί «αξιολόγησης» του προσωπικού με στόχο την προώθηση της αξιοκρατίας και τον εξορθολογισμό της διοίκησης. Στόχος είναι να βρεθούν οι πρώτοι προς απόλυση εργαζόμενοι. Και έπεται συνέχεια.

Η απόφαση για τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα (ΦΕΚ Β΄1914/7.8.2013), κατ’ εφαρμογή του ν. 4172/2013, προβάλλει σαν κύριο κριτήριο μοριοδότησης (30 στα 100 μόρια) τη διαδικασία διορισμού των υπαλλήλων στο δημόσιο, ενώ τα υπόλοιπα κριτήρια υποβαθμίζονται, όπως για παράδειγμα ο βασικός τίτλος σπουδών και ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών που λαμβάνουν 5 και 4 μόρια αντίστοιχα!!!
Γίνεται σαφές ότι ο στόχος της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση για μία ακόμη φορά της ρητορικής εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων και η καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού, ενοχοποίησης και τεχνητών διαχωρισμών.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου με εκπροσώπους πρωτοβάθμιων σωματείων του ΥΠΠΟΑ, ο διευθυντής του γραφείου Υπουργού κ. Καρακατσάνης, απάντησε σε ερώτηση για τις υπό κατάργηση ειδικότητες/κλάδους στο ΥΠΠΟΑ ότι προωθείται η κατάργηση θέσεων εργασίας ειδικοτήτων που δεν είναι συμβατές με το αντικείμενο του Υπουργείου!!! Εν όψει της ΚΥΑ που αναμένεται από μέρα σε μέρα αναρωτιόμαστε πως θα δικαιολογηθεί η κατάργηση ειδικοτήτων και θέσεων εργασίας συναδέλφων και συναδελφισσών που χρόνια τώρα υπηρετούν στο ΥΠΠΟ και έχουν έμπρακτα αποδείξει τη χρησιμότητα της εργασίας τους; Καμιά δικαιολογία δε νομιμοποιεί την καταδίκη στην ανεργία συναδέλφων μας.

Η επιβεβαίωση από πλευράς πολιτικής ηγεσίας προς τα σωματεία εργαζομένων στο Υπουργείο, ότι έχει μειωθεί κατά πολύ ο αρχικός αριθμός των 500 διαθεσιμοτήτων/απολύσεων από το ΥΠ.ΠΟ.Α. σε 250, δεν αλλάζει την πραγματικότητα - που θέλουμε να αποτρέψουμε - της ανεργίας για όσους –όσοι πρώτοι-ες απολυθούν και ακόμη δεν καθησυχάζει για τη συνέχεια /τους επόμενους κύκλους απολύσεων.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι η πολιτική αυτή της διάλυσης θα συνεχιστεί με νέες απολύσεις και οριζόντια μείωση μισθών. Δεν χωρά αμφιβολία ότι δεν μπορούμε να αναλωνόμαστε σε τεχνητούς διαχωρισμούς πτυχίων ή ειδικοτήτων, τρόπου πρόσληψης ή χρόνου προϋπηρεσίας. Η ενίσχυση του κοινωνικού «κανιβαλισμού» θα δώσει ελευθερία στις κυβερνητικές αρχές να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό τους γρηγορότερα και με μικρότερο κόστος.

Το ΔΣ του Συλλόγου σας καλεί να δώσουμε από κοινού τη μάχη ενάντια στην πολιτική των απολύσεων, της διάλυσης του πολιτισμού και γενικότερα του δημόσιου τομέα και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ
1. στην εβδομάδα δράσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ (16-20/09/2013)
2. στη 48ωρη απεργία την Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013
3. στη συγκέντρωση στη ΔΕΘ 7/9 και

Καλούμε τους συναδέλφους σε συνεργασία με τους άλλους συλλόγους σε τοπικές συνελεύσεις για να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε, να συναποφασίσουμε.

Απευθύνουμε πρόταση προς τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟΑ και την ΠΟΕ ΥΠΠΟ για κήρυξη στάσης εργασίας την ημέρα που θα εκδοθεί η ΚΥΑ των διαθεσιμότητων, συγκέντρωση στη Μπουμπουλίνας, καθώς και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που θα οδηγήσει σε διαρκή απεργιακό αγώνα από τις 16/9 μέχρι να σταματήσει η εφαρμογή αυτής της πολιτικής σε συντονισμό με Ομοσπονδίες και σωματεία του δημόσιου τομέα.

Όσον αφορά το θέμα της καρτοσήμανσης, ενημερωθήκαμε σχετικά, ότι κατόπιν εντολής του Υπουργού, πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου έλεγχος πιστοποίησης του συστήματος καρτοσήμανσης και παρακολούθησης ωραρίου από εξειδικευμένους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ αναμένεται η έκδοση σχετικού πορίσματος.
Ικανοποιήθηκε το αίτημα των σωματείων όσον αφορά την τοποθέτηση οθόνης στο χώρο καρτοσήμανσης στο κεντρικό κτήριο της Μπουμπουλίνας, προκειμένου κάθε εργαζόμενος να μπορεί να επιβεβαιώνει το χτύπημα εισόδου και εξόδου. Ωστόσο, δεν έχει διασφαλιστεί η δυνατότητα αυτή στα άλλα κτήρια του ΥΠΠΟΑ.
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε στην πράξη το να έχει κάθε εργαζόμενος πρόσβαση στον ατομικό του φάκελο παρουσιών.
Η πολιτική κατασκευής επιόρκων και δια των ελέγχων ωραρίου πρέπει να αποτραπεί. Το ΔΣ του Συλλόγου υπέβαλε από κοινού με τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟΑ νέο Υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία για το θέμa.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: