Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Μπόνους άδειες σε δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται πολλές ώρες

Ρύθμιση στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει την αύξηση της υπηρεσιακής άδειας αναπλήρωσης με αποδοχές όπου από δέκα πηγαίνει σε δεκαπέντε ημέρες.
Διάταξη στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου που περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις για το Δημόσιο προβλέπεται και ένα εξτρά μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται πολλές ώρες και μερικές φορές πάνω από το ωράριο εργασίας τους λόγω της έλλειψης προσωπικού που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στον Δημόσιο Τομέα
Ειδικότερα σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr με ρύθμιση στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπεται η αύξηση της υπηρεσιακής άδειας αναπλήρωσης με αποδοχές όπου από δέκα «πηγαίνει» σε δεκαπέντε ημέρες.
Ο λόγος της αύξησης και την παροχής αυτού του μικρού μπόνους από την κυβέρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους είναι επειδή στην πράξη αποδείχθηκε ότι οι υπάλληλοι εργάζονται πολύ πέραν του ωραρίου τους φθάνοντας πολύ γρήγορα το ανώτατο όριο και επιτρέπεται να αθροίζονται όλες οι ώρες που έχει πραγματικά εργαστεί ο υπάλληλος, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο να έχει εργαστεί τέσσερις  ή πέντε ώρες πέραν του νομίμου ωραρίου του εντός ενός μήνα και να μην δικαιούται καμία ημέρα υπηρεσιακή άδεια αναπλήρωσης, επειδή δεν έχει συμπληρώσει τις έξι ώρες που προβλέπει ο νόμος.
Οπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ο περιορισμός του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία πέντε χρόνια έχει δημιουργήσει πολλά κενά στη στελέχωση των υπηρεσιών με αποτέλεσμα πολλές φορές οι υπάλληλοι να μην είναι δυνατόν να διεκπεραιώσουν το έργο τους εντός του νομίμου ωραρίου και να αναγκάζονται να εργάζονται και πέραν αυτού. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς που εργάζονται σε απογευματινές βάρδιες αναγκάζονται να εργάζονται και μετά τις 10 το βράδυ.
Η ρύθμιση αποβλέπει να δώσει κάποια κίνητρα στους υπαλλήλους που εργάζονται υπερωριακά, δεδομένων των δυσχερειών του Δημοσίου να καταβάλει χρηματική αποζημίωση σε πολλές περιπτώσεις.
Να υπενθυμίσουμε ότι η άδεια αναπλήρωσης στους δημοσίους υπαλλήλους νομοθετήθηκε από τη προηγούμενη κυβέρνηση με τον νόμο για την νέα αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: