Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

ΔΕΠΑ - GAZPROM Αναμένεται συμφωνία για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου

Πυρετώδεις προετοιμασίες ξεκινά το υπουργείο ΠΑΠΕΝ για τη δρομολόγηση των συμφωνιών Αθήνας-Μόσχας που θα αφορούν τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα από τη Ρωσία, το «ψαλίδισμα» του προστίμου που καλείται να πληρώσει η ΔΕΠΑ στην Gazprom, καθώς και τον ελληνικό αγωγό που θα κατασκευαστεί επί ε λληνικού εδάφους.
Την ίδια στιγμή θετικά ανταποκρίνονται οι Ελληνες παραγωγοί στην ίδρυση κοινών εταιρειών με τη Ρωσία, ώστε να ξεπεραστεί το εμπάργκο των εγχώριων αγροτικών προϊόντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ΔΕΠΑ και Gazprom αναμένεται να συμφωνήσουν σε μείωση της τιμής του αερίου στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Τις σχετικές συζητήσεις αλλά και τη διαμόρφωση των αιτημάτων της ΔΕΠΑ εποπτεύει ο ίδιος ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει για το 2015 μείωση κατά τουλάχιστον 20%.
Αλλά και ως προς το «ψαλίδισμα» της ρήτρας που ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ επειδή η ΔΕΠΑ δεν έπιασε την ελάχιστη κατανάλωση αερίου, πηγές αναφέρουν ότι σύντομα θα υπάρξουν ευχάριστα νέα με το ποσό να ανέρχεται σε λίγα εκατομμύρια ευρώ.
Ως προς τον αγωγό, το υπουργείο ΠΑΠΕΝ ξεκινά την προεργασία για τη σύναψη σχετικής συμφωνίας αλλά και την εύρεση των εταιρειών που θα συμμετέχουν στην κοινοπραξία υλοποίησης του έργου.
Θετική υπό προϋποθέσεις χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι αγροτικών φορέων τη συμφωνία για την ίδρυση μεικτών ελληνορωσικών εταιρειών μεταποίησης «ελληνικής πρώτης ύλης», οι οποίες και θα είναι ο φορέας της έμμεσης παράκαμψης του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, ενώ σημαντικά οφέλη στον κλάδο της κτηνοτροφίας θα αποφέρει η κατά προτεραιότητα πιστοποίηση ελληνικών μονάδων από Ρώσους επιθεωρητές.
Μιλώντας στο «Εθνος» ο Χρήστος Γιαννακάκης, μέλος στο Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, τονίζει ότι εφόσον η απόφαση αυτή προβλέπει προώθηση νωπών ροδάκινων για επανασυσκευασία στη Ρωσία, είναι σημαντική. Εάν όμως αφορά σε προώθηση πρώτης ύλης για μεταποίηση (π.χ. συμπύρηνα ροδάκινα), αυτό δεν αποτελεί κάτι σημαντικό, καθώς οι εξαγωγές κομπόστας και χυμών είναι εκτός εμπάργκο.
Αναφορικά με τα ζωικά προϊόντα, ο κ. Γιαννακάκης τονίζει ότι η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη δεδομένης της πρόθεσης των Ρώσων να ανοίξουν και πάλι την αγορά αυτή.
Σύμφωνα πάντως με έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα το ρωσικό εμπάργκο προκάλεσε στην Ελλάδα ζημιά ύψους 48,3 εκατομμυρίων ευρώ. Βουτιά έως και 96% στην αξία των εξαγωγών καταγράφεται στη λίστα με τα βασικά ελληνικά προϊόντα που εισάγει η Ρωσία από την Ελλάδα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: