Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ούτε ένας Έλληνας δεν βλέπει έξοδο από την ύφεση

Κάθε χρόνο και χειρότερα…
Οι Ελληνες όχι μόνο τα βλέπουν όλα μαύρα και είναι οι πιο απαισιόδοξοι πολίτες της Ευρώπης των 28, το αντίθετο θα ήταν έκπληξη, όπως τους έχουν κάνει τη ζωή την τελευταία πενταετία εθνικές κυβερνήσεις και εταίροι-δανειστές, αλλά συνάμα δεν επιθυμούν πλέον στη χώρα την παρουσία πολιτών από άλλα κράτη-μέλη, ενώ το μεταναστευτικό δεν τους συγκινεί ιδιαίτερα.
Εχουν άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσουν…
Πρόκειται για τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 19 και 29 Σεπτεμβρίου στα κράτη-μέλη για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Βλέπουν μόνο επιδείνωση
Στην ερώτηση σχετικά με την οικονομική κατάσταση και την κατάσταση των νοικοκυριών τους κατά τη τελευταία διετία, μόνο το 2% των Ελλήνων απάντησε ότι βελτιώθηκε, το 90% είπε ότι επιδεινώθηκε και το 8% βλέπει στασιμότητα.
Με τα ποσοστά αυτά είμαστε μακράν ο πιο απαισιόδοξος λαός της Ευρώπης. Ακολουθούν οι Κύπριοι και οι Πορτογάλοι, ενώ γενικά στην Ευρώπη των 28 το 24% των πολιτών εκτιμά ότι η κατάσταση βελτιώθηκε, το 40% πως επιδεινώθηκε και το 35% διαπιστώνει στασιμότητα.
Ως προς την επόμενη διετία, μόνο το 12% αισιοδοξεί ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους θα βελτιωθεί έναντι 63% που προβλέπει επιδείνωση και το 22% στασιμότητα.
Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. είναι 31%, 25% και 38%.
Ενδεικτικό είναι ότι ούτε ένας Ελληνας δεν πιστεύει ότι η χώρα βγαίνει από την ύφεση.
Το 6% αισιοδοξεί ότι αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες, το 36% τα αμέσως επόμενα χρόνια και το 55% πιστεύει ότι θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να βγει η χώρα από το τούνελ της ύφεσης.
Στην Ε.Ε. τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 20%, 12%, 30% και 32%.
Ακολουθούν οι Κύπριοι σε απαισιοδοξία
Πάλι οι Κύπριοι ακολουθούν τους Ελληνες σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις και μετά έρχονται οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί.
Οπου εφαρμόστηκε η μερκελική πολιτική της λιτότητας…
Στο σκοτάδι όλες οι γάτες φαίνονται μαύρες… Το 58% των Ελλήνων δεν βλέπει με καλό μάτι την παρουσία υπηκόων άλλων κρατών-μελών στη χώρα έναντι 38% που το θεωρεί θετικό στοιχείο.
Από τα άλλα κράτη-μέλη τα υψηλότερα ποσοστά θετικών απαντήσεων για την παρουσία Ευρωπαίων υπηκόων στη χώρα τους έχουν οι Γερμανοί (72%) και οι Σουηδοί (79%).
Στην Ε.Ε. το 56 % βλέπει με καλό μάτι την παρουσία άλλων Ευρωπαίων έναντι 35% που απάντησαν αρνητικά.
Δεν συγκινούνται από το μεταναστευτικό...
Το θέμα της μετανάστευσης δεν φαίνεται να συγκινεί την πλειοψηφία των Ελλήνων, η οποία είναι απορροφημένη από τα οικονομικο-κοινωνικά προβλήματα και κυρίως την ανεργία που είναι η πρώτη προτεραιότητα για τους συμπατριώτες μας (71% έναντι 49% στην Ε.Ε.).
Μόνο το 42%, λοιπόν, θεωρεί το μεταναστευτικό πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενώ το 78% εκτιμά ότι οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο συλλογικά, με άλλα λόγια στην Ε.Ε.
Οι πλέον ανήσυχοι για το μεταναστευτικό είναι οι Μαλτέζοι (83%), οι Τσέχοι (69%) και οι Ιταλοί (67%). Γενικά στην Ευρώπη των 28 μόνο το 47% θεωρεί το μεταναστευτικό πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή…

Δεν υπάρχουν σχόλια: