Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση της θεραπείας του καρκίνου δηλώνουν Δανοί ερευνητές

Νέες ελπίδες δίνουν Δανοί ερευνητές για την εύρεση της θεραπείας κατά του καρκίνου, καθώς υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια ερευνών κατά της ελονοσίας εντόπισαν την πρωτεΐνη που καταστρέφει καρκινικά κύτταρα.
Ερευνητές ισχυρίζονται ότι ίσως να βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση της θεραπείας του καρκίνου. Δανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα λάθος τους σε μια έρευνα που πραγματοποιούσαν ίσως να αποβεί σωτήριο για εκατομμύρια πολίτες του κόσμου που δίνουν πραγματική μάχη με την ανίατη ασθένεια.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμό τους, που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της Independent, ανακάλυψαν τυχαία μια πρωτεΐνη της ελονοσίας, η οποία μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό όπλο κατά της νόσου.
Αρχικά οι Δανοί ερευνητές προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο προστασίας των εγκύων γυναικών από την ελονοσία. Η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο, αλλά και τη μητέρα, καθώς προσβάλλει τον πλακούντα.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα οι πρωτεΐνες που εμπεριέχονται στον ιό της ελονοσίας μπορούν να καταπολεμήσουν τα μολυσμένα κύτταρα του οργανισμού από την ανίατη ασθένεια. Έτσι, το επόμενο στάδιο της έρευνας περιλάμβανε τον συνδυασμό τμημάτων της πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο κατά της ελονοσίας, που διεισδύει μέσα στα κύτταρα. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη εμπεριέχει μια τοξίνη που μπορεί να διεισδύσει στη συνέχεια μέσα στα καρκινικά κύτταρα και να απελευθερώσει τις ουσίες της, σκοτώνοντάς τα. 
Τα ευρήματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά, καθώς οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στις δύο περιπτώσεις η πρωτεΐνη της ελονοσίας μπορεί να προσκολληθεί στον ίδιο υδατάνθρακα.   
Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, ο υδατάνθρακας εξασφαλίζει τη γρήγορη ανάπτυξη του πλακούντα, πράγμα που μπορεί να συμβεί και τους όγκους. Επομένως, αυτό που συμβαίνει είναι το παράσιτο της ελονοσίας να προσκολλάται στα καρκινικά κύτταρα και να εξαπλώνεται σε αυτά, με αποτέλεσμα να τα σκοτώνει.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι χρειάστηκαν μακροχρόνιες έρευνες προκείμενου να εντοπιστούν οι ομοιότητες μεταξύ του πλακούντα και ενός όγκου. "Για δεκαετίες, οι επιστήμονες έψαχναν για ομοιότητες μεταξύ της αύξησης του πλακούντα και του όγκου", δήλωσε ο Ali Salanti του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. "Ο πλακούντας είναι ένα όργανο, το οποίο μέσα σε λίγους μήνες, αυξάνεται από μόνο λίγα κύτταρα σε ένα όργανο που ζυγίζει περίπου δύο κιλά, και παρέχει στο έμβρυο οξυγόνο και τροφή σε ένα σχετικά ξένο περιβάλλον. Και οι όγκοι κάνουν λίγο πολύ το ίδιο, μεγαλώνουν επιθετικά σε ένα σχετικά ξένο περιβάλλον".
 Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η διαδικασία αυτή έχει ήδη δοκιμαστεί σε μολυσμένα από καρκίνο κύτταρα ποντικών, με τους επιστήμονες να ελπίζουν σε δοκιμές σε ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο, προκειμένου να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.
"Τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι κατά πόσον θα λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα, και αν το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει τις δόσεις που απαιτούνται χωρίς να αναπτυχθούν παρενέργειες", δήλωσε ο ερευνητής. "Αλλά είμαστε αισιόδοξοι επειδή η πρωτεΐνη φαίνεται να συνδέεται μόνο με τον υδατάνθρακα που βρίσκεται αποκλειστικά στον πλακούντα και σε όγκους στον άνθρωπο".
Στις δοκιμές που έχουν ήδη γίνει, τα ποντίκια εμφυτεύθηκαν με διαφορετικούς τύπους καρκίνων που προσβάλλουν τους ανθρώπους. Η θεραπεία μείωσε τους όγκους λεμφώματος non Hodgkin, ενώ ο καρκίνος του προστάτη εξαφανίστηκε σε δύο από τα έξι ποντίκια και πέντε από τα έξι ποντίκια που είχαν μεταστατικό καρκίνο των οστών, κατάφεραν να επιβιώσουν.
Τέλος, ο Mads Daugaard ένας από τους ερευνητές που συμμετείχε στο εγχείρημα τόνισε: "Διαχωρίσαμε την πρωτεΐνη της ελονοσίας, που προσκολλάται στον υδατάνθρακα και στη συνέχεια προσθέσαμε την τοξίνη. Με τη διεξαγωγή δοκιμών σε ποντίκια, ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε ότι ο συνδυασμός της πρωτεΐνης και της τοξίνης μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα".

Εύη Κιόρρι
Πηγή: Ιndependent

Δεν υπάρχουν σχόλια: