Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Αντισυνταγματική η φορολόγηση των απλήρωτων ενοικίων

Δεν είναι δυνατόν να φορολογούνται οι πολίτες για μη εισπραχθέντα εισοδήματα αποφαίνεται σε έκθεσή του για το πολυνομοσχέδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.
Τη συνταγματικότητα της φορολόγησης των απλήρωτων ενοικίων που επιβάλλει το  πολυνομοσχέδιο αμφισβητεί στην έκθεση του το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και προτείνει στην κυβέρνηση να την τροποποιήσει παρέχοντας στους ιδιοκτήτες ισόποσες φορολογικές εκπτώσεις.
Οι συντάκτες της έκθεσης υπενθυμίζουν ότι προϋπόθεση για την επιβολή οποιουδήποτε φόρου εισοδήματος είναι να έχει αποκτηθεί κάποιο έσοδο από τον φορολογούμενο. Εξηγούν, όμως, ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής η κυβέρνηση ουσιαστικά υπάγει σε φόρο ακόμη και μη εισπραχθέντα έσοδα (από την 1 Ιανουαρίου του 2015 και μετά) αφού καταργεί την ισχύουσα διάταξη που απάλλασσε φορολογικά τα απλήρωτα ενοίκια.
Υπό αυτά το δεδομένα το Επιστημονικό Συμβούλιο αναφέρει ότι θα πρέπει να παρασχεθεί στους ιδιοκτήτες  δυνατότητα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημά τους, η οποία θα είναι ίσης αξίας με τα μισθώματα που δεν έχουν εισπράξει. Σε αντίθετη περίπτωση, ξεκαθαρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, η ρύθμιση δεν θα είναι «συνταγματικώς ανεκτή» αφού θα έχουν παραβιαστεί τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος (άρθρο 8 παρ. 1 και άρθρο 4 παρ. 5) που προβλέπουν ότι φορολόγηση θα πρέπει να επιβάλλεται πάντα με βάση τη φοροδοτική ικανότητα του πολίτη. 

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: