Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Σε λίγο ακριβότερα, αλλά όχι καλύτερα

Η εξαγγελία του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά για καθιέρωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου και άμεση αύξηση της τιμής σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους έκανε αίσθηση. «Αυτή τη στιγμή είναι απαράδεκτα χαμηλές» είπε από το βήμα της Βουλής και ανέφερε ότι με την αύξηση αυτή το υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να αποδώσει ακόμη και ισοδύναμα (για την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση).
Ο πολιτισμός στη χώρα μας δεν έχει επιχορηγηθεί ποτέ με ποσοστό μεγαλύτερο από το 1% του εθνικού προϋπολογισμού. Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις «απολογούνταν» με το ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει τον δικό του φοροεισπρακτικό μηχανισμό, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ). Τα έσοδά του αγγίζουν ετησίως τα 50 εκατομμύρια ευρώ και προέρχονται από τα εισιτήρια και τα πωλητέα είδη σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (όπου λειτουργούν πωλητήρια).
Αυτά τα χρήματα υποτίθεται ότι επανατοποθετούνται στα μουσεία για λειτουργικά έξοδα, αμοιβές υπαλλήλων και βελτίωση των υπηρεσιών τους (ανακαίνιση, σύγχρονα καφέ και πωλητήρια, βοηθητικές αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αξιοπρεπείς χώρους υγιεινής, εκδόσεις κ.α). Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική. Μόλις τα 10 εκατομμύρια μοιράζονται στα μουσεία και, συνήθως, δεν φτάνουν. Τα υπόλοιπα απορροφώνται από το ΥΠΠΟ και αναδιανέμονται μέσα από κωδικούς ή για άλλες δαπάνες.
Κατά το 2014 το σύνολο των επισκεπτών ανήλθε σε 12.583.556 (το 2013 ήταν 10.319.725) σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Τη μερίδα του λέοντος παίρνει η Ακρόπολη (1.563.00 επισκέπτες) που κατέβαλαν είτε ενιαίο εισιτήριο 12 ευρώ (και για Αρχαία Αγορά, Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού, Βιβλιοθήκη Αδριανού κ.α.) είτε μεμονωμένο των 6. Στο Ναό του Ολυμπίου Διός το εισιτήριο είναι 2 ευρώ, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 7 €, στους Δελφούς 6 €, στις Μυκήνες 8 € κ.λπ..
Ωστόσο είναι λάθος να συγκρίνουμε τις τιμές των ελληνικών μουσείων με του εξωτερικού. Οι δικές τους παροχές είναι πολύ υψηλές, όπως και η πολιτική που εφαρμόζεται. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το εισιτήριο για το Λούβρο είναι 12 ευρώ, στο Ορσέ 9, στο Πομπιντού 13, στην Παναγία των Παρισίων 13,5 ευρώ. Παράλληλα ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί ειδική κάρτα των 2 ημερών (45 ευρώ), των 4 (56 €) ή των 6 (69 €) και να επιλέξει να επισκεφτεί μέσα από μια λίστα 40 μουσείων.
Η διαπίστωση ότι έχουμε τα φτηνότερα εισιτήρια σε όλη την Ευρώπη έγινε από τον Νίκο Ξυδάκη τον περασμένο Απρίλιο. Λίγο αργότερα, συστάθηκε Επιτροπή Τιμολογιακής Πολιτικής, με στελέχη του υπουργείου και του ΤΑΠ, που μελέτησε το θέμα και πρότεινε τις αυξήσεις. Οπου κριθεί απαραίτητο το εισιτήριο θα παραμείνει ίδιο, ενώ η αύξηση δεν θα είναι κοινή. Για παράδειγμα, το Εθνικό Αρχαιολογικό με είσοδο 7 ευρώ θα αυξηθεί, αλλά όχι κατά 50%, όπως ο Κεραμεικός, όπου τα 2 ευρώ θα γίνουν 4. 
Παράλληλα θα υπάρξει θέσπιση ενιαίου εισιτηρίου για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και επανεξέταση ελευθέρας εισόδου και ειδικών τιμών για οικογένειες και άλλες ομάδες. Η λίστα έχει παραδοθεί στην Μπουμπουλίνας. Η εφαρμογή των νέων τιμών επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου. Ανακόπηκε λόγω των εκλογών. Το θέμα θα περνούσε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά αποσύρθηκε από την υπηρεσιακή υπουργό Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
Η ανακοίνωση των αυξήσεων αναμένεται να γίνει άμεσα από τον Αριστείδη Μπαλτά. Πιέζουν οι tour operators, που κλείνουν τα «πακέτα» της επόμενης σεζόν και θέλουν να γνωρίζουν τα καινούργια τιμολόγια. Επίσης, ο υπουργός θα εξαγγείλει την τοποθέτηση μηχανημάτων ηλεκτρονικών εισιτηρίων, καθώς έχει βρεθεί χορηγός για την αγορά και την τοποθέτησή τους (κόστος 3 εκ. ευρώ). Πρόθεση είναι να εφαρμοστεί στην Ακρόπολη και σε έξι αρχαιολογικούς χώρους γύρω της και να επεκταθεί σε 13 της υπόλοιπης χώρας.
Ολα αυτά βέβαια έχουν να κάνουν με την αναδιοργάνωση του ΤΑΠ, του οποίου ο απαρχαιωμένος μηχανισμός είχε καταγγελθεί από τον Νίκο Ξυδάκη, και την πρόεδρό του Ασπασία Λούβη -η τελευταία έχει καταρτίσει σχέδιο αναδιοργάνωσης με 9 σημεία και το έχει παραδώσει στην πολιτική ηγεσία.
● Για την αύξηση των εισιτηρίων αρνητικά έχει αντιδράσει μόνον η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: