Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Δέσμευση Χουλιαράκη για αναδιανομή του κόστους υπέρ των ασθενέστερων

Οικονομική σταθερότητα, ανάσχεση της ύφεσης, επιστροφή στις αγορές, μείωση ανισοτήτων οι βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής - Ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 3,5 δισ. ευρώ θα αποπληρώσει το δημόσιο.
Τους κύριους άξονες και τις βασικές προτεραιότητες της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ανέλυσε, από το βήμα της βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.
Ο κ. Χουλιαράκης πρόκρινε την ανάγκη τερματισμού της βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και της επανόδου της χώρας στις αγορές για δανεισμό, με στόχο τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της.
Η εκλεγμένη κυβέρνηση της Αριστεράς έχει εντολή να αναμετρηθεί με τις μεγάλες παθογένειες των τελευταίων ετών, διεμήνυσε ο κ. Χουλιαράκης για να παραδεχθεί ωστόσο πως η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης με ελάχιστους πόρους και σε ένα μη ευνοϊκό περιβάλλον.
Η κυβέρνηση θα κριθεί από την ικανότητά της να τερματίσει την ύφεση, να επιστρέψει στις αγορές και να αμβλύνει τις ανισότητες, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Περιγράφοντας αναλυτικότερα τους βασικούς άξονες της μακροοικονομικής πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, ο κ. Χουλιαράκης πρόταξε:
  • Τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη καταγράψει μια πρώτη επιτυχία, η οποία αφορά στη σύναψη της συμφωνίας του Αυγούστου, η οποία έλυσε το πρόβλημα της χρηματοδότησης.
  • Την άμεση ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης, ακόμα και η ήπια δημοσιονομική πολιτική παράγει υφεσιακά αποτελέσματα. Σε αυτό το σημείο ο κ. Χουλιαράκης δεσμεύθηκε πως θα αξιοποιηθούν τα κοινοτικά προγράμματα και πως πριν το τέλος του 2015 ποσό ύψους 4,5 δισ. ευρώ θα διοχετευθεί στην ελληνική οικονομία, με στόχο την ενίσχυσή της. Ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύθηκε πως το δημόσιο θα εξοφλήσει μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, κάνοντας λόγο για αποπληρωμή οφειλών ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ενώ γνωστοποίησε πως θα μειωθεί και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
  • Την αναδιανομή του κόστους υπέρ των ασθενέστερων, μέσω του περιουσιολογίου και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, έτσι ώστε να αποδεσμευτούν πόροι που θα στραφούν στην κοινωνική πολιτική.
Μαρίνα Φούντα
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: