Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Εξήντα εκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται σε ακραία φτώχεια

Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία θα διαγράψει τις προσπάθειες των τελευταίων τριών ετών να εξαλειφθεί η ανέχεια στις πλέον φτωχές χώρες του πλανήτη, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντείβιντ Μαλπάς, τονίζοντας ότι η πρόβλεψη της Τράπεζας είναι συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5% το 2020 και 60 εκατομμύρια άνθρωποι στα όρια της εξαθλίωσης. «Οικογένειες διαλύθηκαν, εκατομμύρια ζωές καταστράφηκαν και τα συστήματα υγείας έχουν γονατίσει σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε ο Μαλπάς».
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει διαθέσει 160 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και χαμηλότοκα δάνεια για διάστημα 15 μηνών για να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες, είπε, προσθέτοντας ότι βοήθεια έχει εγκριθεί για 100 χώρες με το 70% του πληθυσμού παγκοσμίως.
Ωστόσο, «ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα διαθέτει μεγάλα ποσά, αυτό δεν φτάνει», τόνισε δηλώνοντας απογοητευμένες για την έλλειψη ενδιαφέροντος από τα εμπορικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία για την αναστολή του χρέους, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα για 73 από τις φτωχότερες χώρες από τους ηγέτες των G20.
Η ακραία φτώχεια ορίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως η επιβίωση με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: