Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Παιδική πείνα: η μεγαλύτερη ξεφτίλα του νεο-φιλελευθερισμού

Σε Βατερλό του νεοφιλελευθερισμού και του αγγλοσαξονικού μοντέλου καπιταλιστικής οικονομίας εξελίσσεται η πανδημία του κορονοϊού. Τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και η τεράστια συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το τελευταίο δίμηνο ανέδειξαν σε όλο τους το μεγαλείο τις μεγάλες μαύρες τρύπες της οικονομίας της «ελεύθερης» αγοράς και τους κινδύνους από τη λατρεία του κέρδους ως βασικού μοχλού κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας.
ΗΠΑ και Βρετανία, οι δύο βασικοί εκφραστές αυτού του οικονομικού μοντέλου τα τελευταία 40 χρόνια, απέτυχαν παταγωδώς να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους από τον κορονοϊό, να τους παράσχουν αξιόπιστες μορφές ίασης, να αντιμετωπίσουν βασικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, όπως η εκτόξευση της ανεργίας. Παρ’ ότι είναι μεταξύ των 7 πλουσιότερων οικονομιών του πλανήτη, παρ’ ότι οι δαπάνες για την Υγεία στην επικράτειά τους είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, οι δύο χώρες καταγράφουν αυτή τη στιγμή τους περισσότερους θανάτους πολιτών τους εξ αιτίας του Covid-19 παγκοσμίως. Οι ελεύθερες στην επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα οικονομίες τους τρεκλίζουν και αναιρώντας εαυτόν αναζητούν για ακόμη μια φορά στήριξη στο «αναποτελεσματικό και σπάταλο» κράτος και τις τσέπες των απλών φορολογούμενων πολιτών.
Η μεγαλύτερη αποτυχία τους, η μεγαλύτερη ντροπή για τις κυβερνήσεις τους, τις πολιτικές τους και οικονομικές τους ελίτ, είναι όμως η πείνα των παιδιών. Εκθεση του Brookings Institution αποκάλυψε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι σχεδόν ένα παιδί στα πέντε δεν τρώει αρκετά στις ΗΠΑ, αφότου ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. Οι μητέρες των παιδιών δηλώνουν ότι δεν μπορούν να τα θρέψουν επαρκώς λόγω έλλειψης χρημάτων. Στη Βρετανία, τα στοιχεία του Food Foundation έδειξαν ότι ο αριθμός των νοικοκυριών με παιδιά που πεινούν διπλασιάστηκε καθώς, χωρίς εργασία για ένα μήνα, εκατομμύρια πολίτες δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν τρόφιμα. Πάνω από 500 χιλιάδες παιδιά βιώνουν τη διατροφική ανασφάλεια... Η απόλυτη ξεφτίλα.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: