Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Της αναπλήρωσης

Σε λίγες εβδομάδες τελειώνει η σύμβασή του και θα πάει να γραφτεί στον ΟΑΕΔ, αν και με τους μήνες που δούλεψε φέτος, χλομό να μπει στο Ταμείο Ανεργίας.
Τον καλέσανε αναπληρωτή πρώτη φορά πέρσι τον Απρίλη, για ν’ αναπληρώσει μια αναπληρώτρια που γέννησε. Η αναπληρώτρια αυτή είχε τοποθετηθεί σε μια θέση που δημιουργήθηκε ειδικά για αναπληρωτές, Μ.Ν.Α.Ε. τη λένε στον μαγικό κόσμο των αρκτικόλεξων, άρα πρακτικά δεν αναπλήρωνε κανέναν. Εφέτος τον ξανακάλεσαν σε άλλη θέση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Σ.Κ.Α.Ε. λέγεται για όσους αγαπούν τις μη ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, η οποία επίσης δημιουργήθηκε με σκοπό να πληρώνεται μονίμως από αναπληρωτές.
Προσπαθεί να θυμηθεί αν γνώρισε ποτέ κανέναν αναπληρωτή που να αναπλήρωσε κάποιον μόνιμο καθηγητή, όταν αυτός χρειάστηκε να απουσιάσει για ένα σύντομο διάστημα. Πρέπει να είναι σπάνιες αυτές οι περιπτώσεις, κάτι σαν τζακ ποτ. Αντιθέτως, του έρχονται στο νου κάμποσες σχολικές μονάδες, όπου οι αναπληρωτές είναι η πλειοψηφία στον σύλλογο καθηγητών και που αναπληρώνουν κάθε χρονιά τον ίδιο τους τον εαυτό.
Σαν του προκαλούν πονοκέφαλο όλα αυτά τα οξύμωρα, σκέφτεται τη σοφή ρήση «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» και έρχεται στα ίσια του. Σάμπως είναι κι ο μόνος που του συμβαίνουν; Μια γνωστή του, αναπληρώτρια κι αυτή, ήτανε νια και γέρασε. Την τραβολογάνε δεξιά κι αριστερά καμιά δεκαριά χρόνια τώρα· πότε στον βορρά, πότε στον νότο. Ποιος θα της αναπληρώσει τους χειμώνες που έζησε μακριά από τον άντρα της και τα παιδιά της; Αλλά και τόσοι άλλοι, που φάγανε τα χρόνια τους να περιφέρουν το νοικοκυριό τους ανά την Ελλάδα ως δημόσιοι πλασιέ της εκπαίδευσης· ποιος θ’ αναπληρώσει τα δικά τους όνειρα, τα δικά τους σχέδια, τις δικές τους χαμένες ζωές;
Εναν άλλον φίλο του, τον κάλεσαν πριν λίγους μήνες σε ακριτικό νησί, ως αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου (ναι, υπάρχουν και διαβαθμίσεις στις αναπληρώσεις). Αρνήθηκε την τοποθέτηση εντέλει· να πάει για πεντέμισι κατοστάρικα τον μήνα, για ποιο λόγο; Ποιος θα του αναπληρώσει το έλλειμμα στο ταμείο, που με αυτά τα μηνιάτικα δεν βγάζεις καλά καλά ούτε τα έξοδα μεταφοράς και εγκατάστασης;
Χιλιάδες αναπληρωτές αρνούνται να δεχτούν τον διορισμό τους τα τελευταία χρόνια και το υπουργείο Αναπλήρωσης της Παιδείας πασχίζει να βρει τρόπο ν’ αναπληρώσει το έλλειμμα στο προσωπικό αναπλήρωσης. Κάποτε, μάλιστα, υπήρχε και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αλλά για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο καταργήθηκε αυτή η –πολύ εύστοχη– θέση. Μάλλον θεωρήθηκε πλεονασμός ο προσδιορισμός «αναπληρωτής», ειδικά στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο· όλοι αναλώσιμοι δεν είμαστε, άλλωστε, σ’ ετούτο τον μάταιο κόσμο;
Σε λίγες εβδομάδες τελειώνει η σύμβασή του και θα πάει να γραφτεί στον ΟΑΕΔ, αν και με τους μήνες που δούλεψε φέτος, χλομό να μπει στο Ταμείο Ανεργίας. Ισως, παρ’ όλα αυτά, να κατορθώσει να βρει κανένα κουτσοδούλι μέσα από εκείνα τα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας, όπου οι καινούργιοι εργαζόμενοι αναπληρώνουν τους παλιούς, των οποίων η επιδότηση έληξε.
Κι από φθινόπωρο, ξανά τα ίδια· θα παρακολουθεί τους πίνακες αναπληρωτών, μπας και τοποθετηθεί από την Ελληνική Αναπλήρωση Δημοκρατίας σε κάποιο κενό με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, οπότε και θα τρέχει να αναπληρώσει τη χαμένη ύλη, για να μη μείνουν πίσω τα παιδιά και σπεύσουν στα φροντιστήρια για να αναπληρώσουν τα κενά τους.
 
Λευτέρης Κουγιουμουτζής
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: