Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Επιστροφή στην... «κανονικότητα»;

Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση που είχα σήμερα από την ΤΟΜΥ (πρώην ΙΚΑ) Γιαννιτσών, στην οποία και απευθύνθηκα για ραντεβού συνταγογράφησης ως έσχατη και μοναδική λύση μετά το κλείσιμο των περιφερειακών και τακτικών ιατρείων, υπάρχει το ενδεχόμενο για άμεσες ευχάριστες σχετικά εξελίξεις στα περιφερειακά ιατρεία όλων των περιοχών του δήμου Πέλλας.
Η άμεση συνταγογράφηση είναι αδύνατη από παθολόγο, αφού τα ραντεβού μέχρι 17/5 είναι όλα κλεισμένα μέχρι σήμερα και ο ένας παθολόγος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον τεράστιο φόρτο εργασίας που έχει προκύψει από το κλείσιμο των περιφερειακών και τακτικών ιατρείων, δεδομένου ότι ο δεύτερος παθολόγος που υπήρχε, κλήθηκε κι αυτός να «στηρίξει» το «θωρακισμένο» ΕΣΥ μας, στην παρατεταμένη «μάχη» με τον «αόρατο εχθρό», όπως με ενημέρωσαν. Για τις υπόλοιπες ειδικότητες δεν είχα συγκεκριμένη ενημέρωση, αλλά γενικόλογα μου είπαν, ότι παντού η κατάσταση είναι παρόμοια, λόγω της μεγαλύτερης προσέλευσης ασθενών από την περιφέρεια.
Φυσικά να θεωρήσουμε βέβαιο, ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι απόλυτα ενημερωμένοι, πως η ΤΟΜΥ (πρώην ΙΚΑ,) Γιαννιτσών είναι η μοναδική ίσως επιλογή δωρεάν (με την αναπόφευκτη ταλαιπωρία και τα σχετικά έξοδα μετακίνησης) συνταγογράφησης-εξέτασης αυτή την περίοδο κλείνοντας το σχετικό ραντεβού τηλεφωνικά, μετά την αναστολή των περιφερειακών και τακτικών ιατρείων, εκτός αυτής των ιδιωτών γιατρών με το ανάλογο επιπλέον κόστος. Όπως επίσης, επειδή δεν υπάρχει λόγω της συγκυρίας και η απαραίτητη ενημέρωση για την πολύ βασική και ευχάριστη εξέλιξη της πανδημίας, την άυλη συνταγογράφηση, η οποία δεν έχει γίνει ακόμη  «κτήμα» των πολλών, δημιουργείται μεγαλύτερη και πιο χρονοβόρα διαδικασία και συμφόρηση στα ιατρεία της ΤΟΜΥ.
Και για να μην είμαστε τουλάχιστον αφελείς, όλο αυτό δεν έγινε για την «προστασία» μας από την πανδημία και την αποφυγή συγχρωτισμού και μετάδοσης του κορονοϊού στα περιφερειακά ιατρεία. Είναι καθαρά και μόνο ένα ανεύθυνο πρόσχημα, μια ανόητη πρόφαση για την αδυναμία, την ανεπάρκεια, την ανικανότητα, την αδιαφορία και ατολμία των κυβερνήσεων και δη της παρούσης που μας θεωρεί μάλλον «ιθαγενείς», να ενισχύσουν με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό(ιατρικό, νοσηλευτικό) και εξοπλισμό το ΕΣΥ(ΠΦΥ, ΔΦΥ και ΤΦΥ). 
«Κοινός νους» για τους καλόπιστους, ότι δεν έχει καμία σχέση ο συγχρωτισμός 20-30 ευπαθών ατόμων της ίδιας περιοχής σ' ένα περιφερειακό ιατρείο (πχ της Πέλλας), τον οποίο επικαλέστηκαν(όπως μας διαβεβαίωσε πρόσφατα και ο κ. πρόεδρος της Κοινότητας Πέλλας από επίσημη προφανώς ενημέρωση που είχε και «πείστηκε» για το «ασφαλές» και «καλύτερο» της έκτακτης περίστασης) «δολίως» αποποιούμενοι τις κυβερνητικές, περιφερειακές ή άλλες ευθύνες, οι αρμόδιοι της 3ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας για να κλείσουν «προσωρινά» και αόριστα τα περιφερειακά ιατρεία, με τον συγχρωτισμό 100,150 ή 200 ευπαθών ατόμων διαφόρων μάλιστα περιοχών, στα αντίστοιχα ιατρεία της ΤΟΜΥ, των Κέντρων Υγείας ή των Νοσοκομείων, ο οποίος σαφέστατα είναι και πολύ πιο επικίνδυνος για την δημόσια υγεία, εκτός όλων των άλλων επιβαρύνσεων που επέφερε αυτή η εξέλιξη! Για τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία, μη το δένετε και κόμπο, αφού οι όποιες επισκέψεις επιτρέπονται μόνο μετά από προσυνεννόηση, κι αν οι αρμόδιοι γιατροί κρίνουν ότι πρέπει να μεταβεί κάποιος σ' αυτά. Θα σας αναφέρω ενδεικτικά δύο προσωπικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για να γίνω πιο σαφής, στο ένα πριν μια βδομάδα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τα Έκτακτα του Νοσοκομείου Γιαννιτσών για άμεση βοήθεια για κάτι που δεν σήκωνε αναβολή, με παρέπεμψαν προς έκπληξή μου σε ιδιώτη(!!!) και στο άλλο, από τις 30/4 περιμένω ειδοποίηση ανοίγματος των χειρουργείων για περιποίηση και φροντίδα μεγάλου και σοβαρού τραύματος, που ίσως χρήζει και χειρουργικής επέμβασης, όπως με διαβεβαίωσε ο αρμόδιος γιατρός που το εξέτασε και πρόσφερε με τον καλύτερο τρόπο να ομολογήσω, τις πρώτες βοήθειες!
Τέλος θεωρώντας και την πιο σημαντική εξέλιξη και ενημέρωση της σημερινής μου επαφής με την ΤΟΜΥ, έστω και μ' αυτή την «απαράδεκτη δήθεν δημοσιογραφία» μου (την οποία δεν την επικαλέστηκα και δεν την επιδίωξα ποτέ όπως όλοι γνωρίζουν), «εκμαίευσα» από την ΤΟΜΥ Γιαννιτσών την ανεπίσημη είδηση (για την εγκυρότητά της αναμένουμε τις εξελίξεις των επόμενων ημερών), ότι το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων σε όλες τις περιοχές του δήμου (και της Πέλλας φυσικά σε ότι μας αφορά), έστω και για μία φορά την εβδομάδα!
Φυσικά ο απώτερος στόχος και  πρώτη προτεραιότητα όλων μας, δεν πρέπει να αποτελεί η επιστροφή σε μια «κανονικότητα» της δεκαετίας του '70, όταν ο αγροτικός γιατρός μας επισκέπτονταν μια και δυο φορές την εβδομάδα για τα απολύτως αναγκαία, αλλά να αποτελεί η μεταφορά, οι υποδομές, ο εκσυχρονισμός και η ενίσχυση του τοπικού ιατρείου, ώστε αυτό να παρέχει καθημερινά, όλες τις πολύτιμες υπηρεσίες μιας σύγχρονης, δημόσιας, δωρεάν, λειτουργικής, ασφαλούς και αποτελεσματικής ΠΦΥ... Βέβαια, που σκέψεις μετά από το «προσωρινό ξήλωμα» των περιφερειακών ιατρείων σε μια τόσο «βολική» κατάσταση για την υλοποίησή του όπως η παρούσα πανδημία, για κείνο το περιβόητο και «υπεσχεμένο» από πολλά πολιτικά στόματα Πολυϊατρείο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: