Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δικαίωσε τις προσδοκίες των αγορών ανακοινώνοντας νέα δέσμη μέτρων στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ιστορία, μετά τη μεγάλη κρίση στον Μεσοπόλεμο.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η Φρανκφούρτη αυξάνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του προγράμματος στο 1,35 τρισ. ευρώ.
Παράλληλα, αποφάσισε την επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος QE έως το τέλος Ιουνίου του 2021, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να το επεκτείνει περαιτέρω.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα επενδύει ξανά τα ομόλογα που αγοράζει τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022.
Αυτή την ώρα η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ παραχωρεί συνέντευξη Τύπου.
Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ
Πρώτον, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω του κορονοϊού (PEPP) θα αυξηθεί κατά 600 δισ. ευρώ στο ποσό των 1,35 τρισ. ευρώ. Οι αγορές των ομολόγων θα συνεχίσουν να γίνονται με ευέλικτο τρόπο, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να αποτρέψει κινδύνους όσον αφορά την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής (σ.σ.: συγκρατώντας το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης).
Δεύτερον, το PEPP παρατείνεται από το τέλος Δεκεμβρίου του 2020 έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου του 2021. Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα προχωρά σε καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP έως ότου κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορονοϊού έχει παρέλθει.
Τρίτον, τα έσοδα που θα έχει η ΕΚΤ από τις αποπληρωμές ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του PEPP και λήγουν θα τα επενδύει ξανά τουλάχιστον έως το τέλος του 2022.
Οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος APP της ΕΚΤ θα συνεχισθούν με τον ρυθμό των 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, μαζί με τις επιπλέον αγορές 120 δισ. ευρώ που έχουν αποφασισθεί για το πρόγραμμα αυτό έως το τέλος του έτους. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ εξακολουθεί να εκτιμά ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές ομολόγων με βάση το APP θα συνεχισθούν όσον είναι αναγκαίο και θα σταματήσουν λίγο πριν από την αύξηση των βασικών επιτοκίων της.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και τόνισε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σε ένα επίπεδο λίγο χαμηλότερο από το 2%.
Μεταξύ άλλων η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε:
  • Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει πρωτοφανή ύφεση. Υπάρχει πολύ μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.
  • Σύμφωνα με το σενάριο βάσης το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7% για να αυξηθεί κατά 5,2% το 2021 και κατά 3,3% το 2022. Ωστόσο σύμφωνα με το ακραίο σενάριο η ύφεση φέτος προβλέπεται να φθάσει φέτος το 12,6%, ενώ για το 2021 προβλέπεται ήπια ανάκαμψη της οικονομίας κατά 3,35 και κατά 3,8% το 2022.
  • Η όποια βελτίωση καταγράφεται τον τελευταίο καιρό παραμένει μικρή, καθώς η πτώση ήταν τεράστια τους προηγούμενους μήνες.
  • Οι μακροοικονομικές προβλέψεις καταγράφουν πτώση της ανάπτυξης με πρωτοφανείς ρυθμούς και για το δεύτερο τρίμηνο, προτού αρχίσουν να επανέρχονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 λόγω και των υποστηρικτικών οικονομικών μέτρων.
  • Οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες και έρευνες επιβεβαιώνουν σαφέστατη πτώση στην ευρωζώνη και επιδείνωση στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Η πανδημία και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας επηρέασαν σημαντικά τον τομέα των κατασκευών και των υπηρεσιών, με επιπτώσεις στην παραγωγική ικανότητα της ζώνης του ευρώ και στην εσωτερική ζήτηση.
  • Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο στο τρίτο τρίμηνο, καθώς θα χαλαρώνουν οι περιορισμοί και τίθενται σε ισχύ οικονομικά μέτρα ενίσχυσης. Η ταχύτητα ανάκαμψης παραμένει άγνωστη.
  • Το μέγεθος της ύφεσης και της ανάκαμψης θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων, την επιτυχία των πολιτικών αντιμετώπισης των επιπτώσεων.
  • Η ΕΚΤ παραμένει στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το οποίο τέθηκε στην κρίση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σημειώνουμε την απόφαση και είμαστε σίγουροι ότι μία σωστή λύση θα βρεθεί.
  • Προφανώς υπήρξε συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για το ύψος του προγράμματος, όμως συμφωνήσαμε συλλογικά ότι τα 600 δις. ευρώ θα μας φέρουν πολύ πιο κοντά σε αυτό που ονομάζω προ-Covid επίπεδο πληθωρισμού, ενώ θα μας επιτρέψει να παρακολουθούμε τις βασικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες.
Πτώση για τις αποδόσεις ελληνικών ομολόγων
Σημαντική πτώση καταγράφει η απόδοση των ελληνικών ομολόγων μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου υποχωρούσε στις 15.30 κατά 13 μονάδες βάσης στο 1,38%. Πτωτικά κινούνταν οι αποδόσεις γενικότερα στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με την απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων να υποχωρεί 15 μονάδες βάσης στο 1,40%.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ οδήγησε και σε ράλι του ευρώ και των ευρωπαϊκών μετοχών. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,25% στα 1,1256 δολάρια, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές πέρασαν σε θετικό έδαφος.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: