Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Προβλέψεις για ύφεση 16% το β’ τρίμηνο

Μεγάλη θα είναι η ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που απέστειλε στην Κομισιόν το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, η ύφεση θα κυμανθεί στο 16%. Το ελληνικό ΥΠ.ΟΙΚ. εκτιμά πως το σύνολο της ύφεσης την τρέχουσα χρονιά θα είναι κοντά στο 8%.
«Παρακολουθούμε διαρκώς και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε» δήλωσε (ρ/σ Θέμα, 104,6) σχετικά ο Χρήστος Σταϊκούρας συμπεριλαμβάνοντας στην εξίσωση τον άγνωστο παράγοντα που λέγεται τουρισμός και λέγοντας πως η πορεία του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου «θα είναι καθοριστικός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».
Ε. Τσακαλώτος: «Η οικονομία χρειάζεται στήριξη άμεσα»
Την πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών, σχολιάζει με γραπτή του δήλωση ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για απόδειξη «ανεπάρκειας μέτρων».
«Ένα μήνα πριν, προειδοποιούσαμε για το ότι η ύφεση θα ενταθεί το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Ήδη, πριν από δύο εβδομάδες είχα γράψει ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία μέτρων, προϊδεάζουν για ύφεση της τάξης του 20% για την περίοδο του lockdown», αναφέρει στη δήλωσή του.
«Η οικονομία χρειάζεται στήριξη άμεσα» υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας ότι «ο κ. Σταϊκούρας μας ενημέρωσε χθες για την ύπαρξη 37 δισ. ταμειακών διαθεσίμων και είπε ότι προσδοκά εισροές χρημάτων στην Ελλάδα από τον Ιούλιο, αλλά κατά κύριο λόγο το 2021».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθύνει τα εξής ερωτήματα στον Χ. Σταϊκούρα:
  • Καταδεικνύει το μέγεθος της ύφεσης την ανεπάρκεια των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση;
  • Αναγνωρίζει ότι η έννοια του μαξιλαριού είναι να έχεις την δυνατότητα να ξοδεύεις στους κακούς καιρούς, ώστε να στηρίζεις την οικονομία και να το αναπληρώνεις όταν έχεις την δυνατότητα;
  • Μια λελογισμένη χρήση του μαξιλαριού με περισσότερα μέτρα στήριξης δεν θα αποτελούσε ένα πρόγραμμα γέφυρα μέχρι το 2021;
  • Τον νοιάζει πώς θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις;
  • Τον νοιάζει πώς δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι;
  • Θα κάνει κάτι για όλα αυτά;
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: