Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Εργα πνοής και αέρας κοπανιστός

Κάποιες φορές τους παίρνουμε πολύ στα σοβαρά ενώ δεν θα έπρεπε. Ο λόγος, για τους πολιτικούς· στη συγκεκριμένη περίπτωση τους Ευρωπαίους πολιτικούς, που ξοδεύουν τεράστιες ποσότητες πόρων, χρόνου, ενέργειας προκειμένου να... ανακοινώσουν λύσεις για τα προβλήματα που καίνε την Ε.Ε. και τους πληθυσμούς της, συνήθως με τα γνωστά «έργα πνοής» που καταλήγουν όμως σε αέρα... κοπανιστό.
Χρόνια τώρα οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών συζητούν, αποφασίζουν, ξε-αποφασίζουν και ξανα-αποφασίζουν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου και της αλλαγής κλίματος. Στην παρούσα φάση στόχος είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ε.Ε. κατά 40% ώς το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Η επίτευξη του στόχου, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της συμβουλευτικής εταιρείας Climate & Company και του γερμανικού think tank Agora Energiewende, θα απαιτήσει όμως επενδύσεις 2,44 τρισ. ευρώ, ενώ αν ο στόχος αυξηθεί στο 50% ή 55% όπως είχε προγραμματιστεί να γίνει, πάνω από 3 τρισ. ευρώ.
Τα λεφτά είναι πολλά και αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να λέγονται «πράσινες» θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τις βλέπουμε να διαγκωνίζονται τις τελευταίες εβδομάδες για το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης που πλασάρεται όχι μόνο ως το πακέτο που θα δώσει πνοή στην ευρωπαϊκή οικονομία μετά την πανδημία, αλλά και αυτό που θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή.
Η παραπάνω ανάλυση, όμως, που βασίζεται εν μέρει και στις εκτιμήσεις της Κομισιόν, διαπιστώνει ότι η βέλτιστη αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του επίσης υπό συζήτηση νέου κοινοτικού προϋπολογισμού (2021-27) θα μπορούσε να αποδώσει σε επενδύσεις μόνο 804 δισ. για την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή. Δηλαδή, ούτε καν το ένα τρίτο...

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: