Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Άτακτη υποχώρηση Αυγενάκη για τα κωλύματα παραγόντων

Σε συνολικά 11 διορθώσεις της τροπολογίας του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη –που αφορά σε κωλύματα εγγραφής και τους περιορισμούς συμμετοχής στα αθλητικά σωματεία και ενώσεις– προχώρησε σήμερα (Δευτέρα) η κυβέρνηση στη Βουλή, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προηγήθηκαν.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση άδειασε τον υφυπουργό της, ο οποίος ωστόσο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους και να κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι γίνεται. Η τροπολογία –έπειτα από τις τροποποιήσεις που έγιναν– ψηφίστηκε μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, κι ενώ προηγουμένως τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει την απόσυρσή της.
Σημειώνεται πως η τροπολογία Αυγενάκη επιχειρούσε να περάσει συγκεκριμένες και φωτογραφικές διατάξεις, όπως π.χ. πως μπορεί κάποιος καταδικασμένος για κακούργημα να δραστηριοποιείται στον αθλητισμό μέχρι να υπάρξει αμετάκλητη απόφαση. Η διάταξη αυτή άλλαξε και έγινε απαγόρευση μέχρι να υπάρξει αθωωτική απόφαση.
Επίσης, άλλη διάταξη έβαζε ουσιαστικά στο στόχαστρο τον ισχυρό άνδρα της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη, καθώς προέβλεπε την απαγόρευση να έχει κάποιος ποσοστό συμμετοχής σε στοιχηματική εταιρεία και ταυτόχρονα να είναι και σε αθλητική ανώνυμη εταιρεία. Και σε αυτό το ζήτημα υπήρξαν αλλαγές με αποτέλεσμα να μη διαφέρει τελικά από την προηγούμενη ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που επέτρεπε να έχει κάποιος ποσοστό μέχρι 15% σε στοιχηματική εταιρεία.
Εξάλλου, άλλη διάταξη της τροπολογίας αφορούσε την άρση των κωλυμάτων για υποψηφιότητες σε εκλογές ομοσπονδιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Παναγιώτη Φασούλα και την ομοσπονδία μπάσκετ.
Οι υψηλοί τόνοι από Αυγενάκη
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αυγενάκης επέλεξε τους υψηλούς τόνους στη Βουλή, κουνώντας το δάχτυλο προς όλους και ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική κατά της ΕΠΟ.
O πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ούτε εκβιάζεται, ούτε γραμμάτια εξαργυρώνει, ούτε χρωστά πουθενά, τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα του Κοινοβουλίου. Με αφορμή την πρόθεση της ΕΠΟ να αποσύρει την υποψηφιότητα για διοργάνωση στο Παγκρήτιο στάδιο του Ηρακλείου, του τελικού του UEFA Conference League 2022-23, υποστήριξε πως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μέρος της διοίκησής της επιχειρούν να σαμποτάρουν μια εθνική προσπάθεια.
Επέλεξε επίσης να διατηρήσει ζωντανή την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας μάλιστα για εκβιασμούς, μαγαζιά κ.ά. «Θυμίζω ότι έχουμε κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι Αλέξη Τσίπρα. Ότι έχουν παρέλθει οι εποχές των εκβιασμών, των μαγαζιών κ.ο.κ. Και ότι στο υπουργείο Αθλητισμού δεν είναι ο "Γιώργος" που επικαλείται ο (πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής) κ. Παππάς, αλλά ο υποφαινόμενος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης.
Ισχυρίστηκε εξάλλου πως από πλευράς κυβέρνησης «δεν υπάρχει καμία μεθόδευση, καμία εξυπηρέτηση συμφερόντων και καμία φωτογραφική διάταξη...».
Σημειώνεται πως αύριο (Τρίτη) στο υπουργικό συμβούλιο, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την «αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων και άλλες διατάξεις».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: